Flere bier på marken – sådan!

NY VIDEO VISER LANDMÆND, HVOR MANGE MULIGHEDER DE HAR FOR AT TILTRÆKKE VILDE BIER OG DERMED SØRGE FOR RIGELIG MED BESTØVNING TIL DERES AFGRØDER.

Amerikanerne er ved at få øjnene op for, at BESTØVNING er milliarder værd.

Et af de rigtigt spændende projekter, der er kommet ud af stå foran en decideret bestøvningskrise, som man gør i USA i år, er ICPP – The Integrated Crop Pollination Project. Formålet er at se på bestøvning med landbrugets øjne – hvordan kan man plante og så sig ud af bestøvningskrisen.

Læs om den amerikanske bestøvningskrise HER

Fidusen er, at skrue op for bi-maden i de perioder, hvor ens primær-afgrøde IKKE blomstrer. (Og – se det i øjnene – det kan også være nødvendigt at droppe visse pesticider/sprøjte anderledes eller mindre).

Æbleavleren skal sørge for bestøvning, når æbletræerne IKKE blomstrer osv.

Samtidig giver den urørte jord, hvor bi-planterne gror, mulighed for, at jordbier kan bygge deres redegange.

ICPP har base i Michigan, som i forhold til klima og jordbundsforhold kommer forholdsvis tæt på Danmark – lidt varmere om sommeren og lidt koldere om vinteren. Flora og bi-fauna er naturligvis ikke nøjagtigt ens, men i mangel af bedre er det tæt nok på 🙂

ICPP har netop offentliggjort den første lille video om, hvordan landmænd kan tiltrække mere vild bestøvning til deres marker. Det er meningen, at der skal komme en hel serie.
“Pollinator Habitat 101” – eller “Praktisk guide til bestøvnings-habitater” er det lidet mundrette navn, men videoen er nem at forstå: LANDMÆND HAR SÅ MANGE MULIGHEDER for at gøre noget godt for bierne og bestøvningen.

I PLAN Bi arbejder vi på højtryk for at få nogle gode frøblandinger klar – det er primært af et-årige frøplanter.

Men god bi-mad kan også komme fra træer, buske og stauder – eller en blanding.

Gode bi-habitater (habitater fordi, bierne har jo både brug for mad og et sted at formere sig) kan være:

 

Randzoner, bi-striber, fauna-striber, eller hvad vi nu skal kalde dem.

Det kan også være underbeplantning i for eksempel plantager.

Eller levende hegn med blomstrende træer og buske.

Eller insekt-striber – bi-striber IMELLEM afgrøderne.

Vores hang til mono-kulturer skaber for lidt variation – vilde bier flyver måske kun 4-500 meter væk fra deres redeplads. Så hvis markerne er for store, er det ikke nok at plante I RANDZONER ude i kanten af marken. Så kan der simpelthen være for langt ind til midten af afgrøderne for de vilde bier.

 

SE VIDEOEN HER (PÅ ENGELSK).

PLAN Bi arbejder selvfølgelig på at få lavet noget lignende til danske landmænd MED LISTER OVER ANBAFALEDE, DANSKE PLANTESORTER til de forskellige løsningsmodeller.
Du kan få os hurtigere i mål:

 

STØT PLAN Bi HER

ELLER MELD DIG IND HER

Fotos fra ICPP-video.