Formanden har ordet…

KAJ ELGAARD er 59 år og har arbejdet i bladverdenen siden han forlod Danmarks Journalisthøjskole i 1982.

-Jeg har været så sjove steder som Ugeposten, Helsinge, Frederiksborg Amts Avis, B.T., Urban, Frederissund Avis, Allers TV-redaktion og senest som chefredaktør for Ude og Hjemme. I øjeblikket læser jeg historie på Københavns Universitet og pusler rundt med en række småprojekter, fortæller han og uddyber:

For et par år siden tog jeg til Pyrenæerne. Ikke for at se på bier, men for at cykle op på dramatisk høje bjerge som f.eks. det berømte Col de Tourmalet. Jeg kan sige, at deroppe er der ikke så mange bier. Jeg indlogerede mig hos Julie og Lee – et engelsk par, som havde været heldige at få lov til at overtage en gammel gård midt mellem de legendariske tinder. Så de store bjerge lå i cykelafstand fra det charmerende pensionat. En dag viste Julie mig sit bihotel. Jeg havde aldrig set sådan en sag tidligere, og Julie fortalte ivrigt om betydningen af at have bierne til at flyve rundt og bestøve og hvor vigtig en del de var for at vi alle kan opretholde livet på jorden. Det var mit første møde med et menneske, som aktivt gik ind for at sikre bierne gode levevilkår.
Senere fandt jeg ud af, at jeg selv hører til dem, der – helt uden at vide det – har inviteret bierne indenfor. Eller det er måske mere mig kone, der har gjort det. For hun planter rundt omkring. Blandet andet en sommerfuglebusk, der selvfølgelig tiltrækker sommerfugle, men også masser af humlebier. I vores gamle brændeskud finder vi af og til et kæmpestort forladt bibo… og oppe under vores tegltag, der er lagt på gammeldags maner uden hverken undertag eller understrygning – ja der summer der med bier og hvepse så man kan blive helt bekymret.
Min holdning er, at når man har muligheden, så kan man lige så godt gøre noget for naturen. Der er i hvert fald ingen grund til at gøre noget aktivt for at forhindre den. Ikke som Mao, der ville redde den kinesiske høst og sikre folket brød ved at udrydde spurvene, der åd af kornet. Da spurvene var væk, åd insekterne kornet i stedet. Mennesket skal være varsom med indgreb i naturen.
Hvis jeg kan være med til på dialog-basis at fremme de vilde biers sag. Jeg håber at vi via Plan Bi kan komme i dialog med så mange som muligt, der i det daglige har indflydelse på, om bierne kan få gode levevilkår. Her er landmændene en vigtig gruppe. Landmænd kæmper i dag med både dårlig økonomi og med dårlig presse. Jeg vil ikke være den, der slår bønderne oven i hovedet og siger fy. Men jeg vil gerne være den, der skaber en dialog, hvor landmanden med en minimal indsats og uden at sætte noget videre til – kan være med til at gøre en store forskel for biernes liv. Hvis det der skal til primært er noget dialog og hjælp til den praktiske udførelse, så er det mit mål, at Plan Bi skal gøre alt for at få det til at lykkes.
Samtidig er det mit ønske, at vi med Plan Bi kan skabe opmærksomhed på de vilde biers levevilkår. De fleste går næppe og tænker på præcis det i deres dagligdag. Derfor skal vi være med til at pege på alle steder, hvor det er muligt at gøre en indsats for bierne. Det kan være både små og store ting. Alting hjælper.

Kaj Elgaard.