Nyt studie: Humlebier samler meget mindre pollen, hvis de udsættes for neonicotinoid

Bier samler ikke kun nektar. De samler også pollen, som de primært bruger til at lave “madpakker” til deres afkom.

Humlebier har udviklet en helt speciel teknik: De hænger sig under en blomst og sætter deres brystmuskler i svingninger, så pollen drysser ned på dem. Det giver den karakteristiske lyd, du kender: Bzzzzzzzzzzzzzzzz.

FOTO: Stirling University.

Det hedder sonification, og forskere fra Stirling Universitet har undersøgt denne specielle evne, som humlebierne har, ved at lave lydoptagelser af dem, mens de samler pollen.

Forskernes undersøgelse viser, at humlebier. som bliver udsat for neonicotinoid i doser, som er realistiske i forhold til faktisk brug i landbruget, samler meget mindre pollen, end humlebier som ikke udsættes for dette pesticid.

Foto: Stirling University.

Dr. Penelope Whitehorn, som var forskningsansvarlig på studiet, siger:

“I kontrol-studiet, hvor humlebierne ikke blev udsat for neonicotinoid, viste det sig, at de blev bedre til at samle pollen over tid. Det tolker vi som et udtryk for, at sonification er en tillært evne. Men de humlebier, som blev udsat for neonicotinoid, blev ikke bedre til at samle pollen, som tiden gik. Til slut i studiet viste det sig, at de havde samlet mellem 47 og 56 % mindre pollen end kontrol-gruppen.”

LÆS mere om undersøgelsen i EurokAlert HER

LÆS artikel fra The Telegraph HER

 

Det nye studies resultater hænger meget godt sammen med, at andre studier har vist, at neonicotinoid resulterer i mindre humlebi-bo´er. Mindre mad = færre nye humlebier.

Den undersøgelse kan du nærstudere HER

PLAN BI-FAKTA

Honningbier kan ikke lave sonification. Og visse planter “er bygget til” kun at frigive deres pollen på denne måde. Det gælder for eksempel hele natskyggefamilien – altså blandt andet tomat og kartoffel.

Hvis du vil blive klogere på forskellen på nektar og pollen, så læs med HER

National Geographic kalder ligefrem sonification for en “superpower”.
Hør sonification forklaret på under to minutter HER