Grundigt studie af bier og sommerblomster

Professor Francis Ratnieks fra Sussex Universitet i England satte sig for at undersøge forskellige sommerblomsters tiltrækningskraft på forskellige typer af bestøvere.

Han udvalgte 32 populære sommerblomster og plantede dem i felter af 1X1 meter – to felter af hver sort.

Herefter talte han og hans team utrætteligt, hvilke og hvor mange bestøvere som besøgte hvilke blomster – over en periode på to år.

Affotografering fra videoen.

Resultatet giver en indikation af, hvilke af blomsterne, som er bedst, hvis man vil tiltrække humlebier, vilde bier eller honningbier for eksempel.

Affotografering fra videoen.

Forbeholdene er:

  • At der udelukkende er undersøgt SOMMERBLOMSTER – husk også at tænke forår og sensommer når du tænker VILDE BIER
  • At der udelukkende er undersøgt UDVALGTE HAVEPLANTER – 32 af dem
  • At vi ikke ved, hvordan populationen af VILDE BIER er i Sussex-området. Kunne der have været flere vilde bier – hvis der simpelthen VAR FLERE tilstede? Der står temmelig mange bistader i området, kan man se i videoen. Det kan undre, når man ser total-fordelingen, at der ikke er registreret flere vilde bier:
Affotografering fra video.

Affotografering fra videoen.

Alligevel kan man godt udlede forskellige erfaringer af studiet:

  • Der er STOR forskel på, hvor attraktive blomsterne er for forskellige bestøvere – “gode” blomster kan tiltrække helt op til 100 gange så mange bestøvere som “dårlige blomster”.
  • Hvis du er bange for alt, som flyver, så skal du holde dig til PELARGONIER
  • Hvis du er bange for bier – hvilket normalt betyder HONNINGBIER, så hold dig til Dahliaer (med åbne blomster), Erysimum (Hjørneklap) og Monarda (Hestemynte)
  • Hvis du er vild med sommerfugle, er Erysimum (Hjørneklap) et godt bud
  • Hvis du helst vil tiltrække humlebier, så er de – som du kan se – ikke så kræsne.
  • Hvis du gerne vil tiltrække mange VILDE BIER (foruden humlebier), så er der fire af de undersøgte planter, som er ekstra gode til det: Origanum (Merian), Echium (Slangehoved), Achillea (Røllike) og Stachys (Lammeøre)

“At hjælpe insekterne i haven er gratis”, konstaterer professoren, “gode bestøverplanter er ikke dyrere i indkøb, de er lige så nemme at passe i haven som alle andre planter – og mindst lige så kønne!”.

Whats not to like? 🙂