Formål

I Kina er de så langt ude, at de mange steder bestøver deres frugttræer med fjerpensler – de VILDE BIER er væk, og HONNINGBIER er for dyre i drift.

Amerikanerne står foran en decideret bestøvningskrise.
I “det amerikanske kornkammer” og i “frugtkurven”, Californien, er de vilde bier forsvundet. Og for det ikke skal være løgn, så er honningbierne nu i dyb krise – værst er det i de stater, hvor al den amerikanske frugt, grønt, bær og mandler produceres.

Og i Tyskland mener man at have mistet 80 % af BESTØVERMASSEN i løbet af de seneste 30 år – har vi virkelig grund til at tro, at Danmark er helt anderledes på det punkt end Tyskland?

Er det virkelig den vej, vi skal i Danmark?

I PLAN Bi ønsker vi at opnå to ting:

  1. Vi ønsker at redde bestøvningen af vores MAD.
    Godt 30 arter af vilde bier er essentielle for bestøvningen af mad i Danmark.
    Dem skal vi have mange flere af. Det opnår vi kun i SAMARBEJDE med danske landmænd. Dem som godt kan se, at vi er ved at save den gren over, vi selv sidder på.
  2. Vi ønsker at standse tilbagegangen i ANTALLET AF ARTER af vilde bier i Danmark.
    Selvom de måske ikke er essentielle for bestøvningen af vores mad, så er de alle essentielle for mindst én art af vilde planter. Så de ørige ca. 200 arter af vilde bier udfører også deres opgave i det danske økosystem.
    De sikrer os BIODIVERSITET. For færre forskellige bier = færre forskellige planter bliver bestøvet = mindre udvalg af planter = færre insekter = færre fugle, frøer, firben osv.

VI HAR BRUG FOR EN PLAN B. VI HAR BRUG FOR EN

[mk_divider margin_top=”69″ margin_bottom=”64″]

HUMLEN VED DET HELE…

Vilde bier har levet i millioner af år på jorden – uden os mennesker.

Men vi har aldrig levet på jorden uden bier!

Kan vi det? Tør vi prøve? Ønsker vi at tage chancen?

PLAN Bi er født i kølvandet på landbrugspakken i foråret 2016.

At næsten 50.000 hektar RANDZONER forsvandt med et enkelt trylleslag, var bare en VIRKELIG DÅRLIG NYHED for vores VILDE BIER!

Dels sørgede randzonerne for bi-mad i hele sæsonen. Dels var det jord, hvor jordbier kunne lave redegange. Over halvdelen af vores vilde bier er jordboende.

Men hvad sker der, når bestøvningen forsvinder?


Tja. I visse provinser i Kina er de begyndt at bruge mennesker som bestøvere: Artikel om hånd-bestøvning i Kina.

Og der forskes også i robot-bier: DR, 12. feb. 2017.

Bestøvningssituationen i USA lige nu…

Hvis vi ser på USA, så greb landmænd, frugt- og bær-arvlere telefonen og ringede efter noget bestøvning, da de konstaterede, at deres afgrøder ikke blev ordentligt bestøvet af sig selv – hvilket vil sige at de VILDE BIER, som ellers altid havde stået for opgaven.
Så landmændene og plantageejerne ringede efter nogle HONNINGBIER, og biavler-erhvervet boomede over there.

Og så behøvede den historie jo sådan set ikke være længere…

Hvis ikke det lige var fordi, at nu er honningbierne og biavlerne i dyb krise!

Læs her, hvor en af de store “bestøvnings-eksportører” fortæller, at de professionelle, amerikanske bi-avlere har mistet 44 % af deres honningbi-familier i år (2016-2017): Nye York Times, feb. 2017.

Og det er ikke kun i USA, honningbierne dør: Artikel og video om en biavler fra Lolland, som har mistet over 10 millioner bier denne vinter. TV2Nyhederne

Og mens det har været “Bestøvning på Bestilling”, så er den sidste rest af vild bestøvning FORSVUNDET i USA – alle steder, hvor den store “honningbi-støvsuger” har været forbi er der stille som i en ørken.
Honningbierne har spist al mad, hvor de kom frem, i den ene periode på året, hvor der faktisk var rigeligt med bi-mad i området.

 

 

Derfor står 139 counties (amter) i USA midt i en decideret BESTØVNINGSKRISE lige nu – deres vilde bier er væk, og biavlerne har ikke nok honningbistader til alle deres kunder.
Vores bud er, at biavlerne nok også bliver mere kræsne med, HVOR og hos HVEM de vil opsætte deres bistader. Biavlerne kommer til at blande sig i, hvilke bekæmpelsesmidler man bruger hos deres kunder!
LÆS HER, hvor bestøvningskrisen truer i USA: Eurekalert, feb. 2017.

I PLAN Bi tror vi på, at vi stadig kan nå “at vende skuden” her i Danmark – hvis vi handler HURTIGT!

Simpel idé…

Idéen til PLAN Bi kommer fra hollandske BeeDeals.

“Lad os se, hvad vi kan opnå sammen – i stedet for at banke hinanden oven i hovedet med, hvis skyld det er, at de vilde bier er i krise”.

Kæmpe arbejde:

I hollandske BeeDeals arbejder de udelukkende med “det professionelle lag”. Det vil sige, at de får virksomheder, landmænd, vandværker og kommuner til at trække i samme retning – som PLAN Bi også gør i sine lokalaftaler. Vi tager simpelthen én kommune ad gangen, og “bestøver” den.

Men i PLAN Bi vil vi også have private danskere til at tænke i bier og bestøvning, for nye undersøgelser har vist, at det nu er bedre at være en bi i byen end ude i det danske landbrugsland. Vilde bier er ultra-lokale, de flyver måske max 4-500 meter væk fra deres redegang, så hvert et nyt bosted – hver ekstra portion med gode bi-blomster betyder noget!

Derfor arbejder vi også på at give private danskere den viden, der skal til, for at give bierne gode forhold i haver, på altaner, i sommerhusområde og kolonihaveforeninger og storbyernes fællesgårde.

DET ER DERFOR, VI HOLDER EVENTS, SOM HANDLER OM ALT DET GODE, VI FÅR FRA BIERNE 🙂

LÆS OM VORES SENESTE EVENT 20. MAJ HER

Men vi stopper ikke der!

Vi vil også have lovgiverne råbt op, så de kan sætte nogle gode rammevilkår for landbrug, biavlere, offentlige arealer og private ditto – rammevilkår som garanterer, at vi også kan få bestøvet vores mad i fremtiden.
Og hvis man vil have noget at skulle have sagt, når der stemmes på Christiansborg, så skal man være mange nok – simpelthen i antal.

Dèt er PLAN Bi´s overordnede mål: At vi skal blive så mange på BIVOGNEN, at man ikke kan komme udenom os politisk!

Det tager tid at få alle danskere forklaret, hvorfor det er så vigtigt, at vi passer på vores bestøvning og vores vilde bier – og alt tyder på, at DET HASTER.

(Undersøgelser fra Tyskland peger på, at de kan have mistet op mod 80 % af deres insekter siden slut 80´erne: LÆS OM DE CHOKERENDE UNDERSØGELSER I TYSKLAND HER)

Derfor er PLAN Bi startet fra dag ét med at arbejde ad frivillighedens vej.

Vi er startet i Frederikssund, hvor vi laver vores pilotprojekt: PLAN Bi-Frederikssund.

Her laver vi en skabelon for samarbejdet mellem landmænd, virksomheder, kommuner og private, en skabelon, som vi straks begynder at udbrede til andre kommuner.

 

PLAN Bi ser det som sin opgave, at gøre BIER og BESTØVNING til noget, der tales om ved ALLE danske spiseborde.

VELKOMMEN TIL!

PS. PLAN Bi er fuldstændigt uafhængig af interesseorganisationer, erhvervsorganisationer og politiske partier. Hvem der støtter os kan du se HER.

DU KAN STØTTE OS VED AT MELDE DIG IND:

MELD DIG IND I PLAN Bi

ELLER:

STØT PLAN Bi