PLAN Bi og bæredygtigheden

PLAN Bi arbejder for bi-biodiversitet. Men det forhindre os jo ikke i at tænke bæredygtigt i måden, vi arbejder med biodiversitet. Her kan du se, hvordan vi prøver også at tænke miljø og klima ind, i vores gøren og laden. Det handler mest om sund fornuft.

Der er tre “miljø-dagsordner”: Klima, miljø og biodiversitet.

Vores formål handler om det sidste, biodviersiteten, men vi har selvfølgelig også taget stilling til de andre to.

PLAN Bi´s bihoteller

Et af de vigtigste redskaber vi har, til udbredelse af begejstringen for vilde bier, er vores bihoteller. https://shop.planbi.dk/collections/bi-hoteller

Bihoteller består primært af træ – det er altså et materiale, som HAR opsuget CO2, og som holder på det, så længe vi bruger det.

Vi arbejder naturligvis udelukkende med FSC-godkendt træ: (https://dk.fsc.org/dk-dk/hvad-er-fsc), og vores bihoteller er i ubehandlet træ. De er hverken lakkerede eller smurt ind i svampedræbende olie eller andet.

Vi har minimeret transporten så meget, som det kan lade sig gøre:

Vores bihoteller produceres udelukkende af træ fra Danmark, Sverige eller Tyskland – for at mindske vores klimaaftryk i forhold til transport.
Når vores bihoteller ER producerede, så transporteres de på en trækvogn til vores lager. For vi bor lige på den anden side af vejen fra tømrermesteren.
Ren rugbrøds-kraft. 🙂

Når du har bestilt et bihotel, så pakker vi det i vores domicil, og så køres pakkerne en lille kilometer, til et afhentningssted – hvorfra de transporteres til sortering – sammen med en hel masse andre pakker – og direkte derfra bringes den ud til dig.

Vi pakker i papkasser – og fylder ud med bølgepap – med mindre vi har modtaget varer, hvor der har været været brugt fyld af andre materialer – for så genbruger vi det.
Modtager du pakker fra PLAN Bi, hvor der er fyldt ud med andet en bølgepap, så er det altså fordi, det er GENBRUG.

PLAN Bi´s indkøbsnet

PLAN Bi har fået produceret nogle brugbare, solide og holdbare indkøbsnet.

Materialet er 96% økobomuld og 4% genanvendte plastikflasker.
De 4% plast gør, at nettet ikke kan smides på komposten, hvis du skulle lykkes med at få det slidt op – til gengæld forlænger den samme plast nettets holdbarhed væsentligt.

Bæredygtighed handler ikke kun om de materialer, vi producerer med.
Det handler i høj grad også om funktionalitet – altså at nettet er brugbart, så det kan “erstatte” rigtigt mange plastikposer.
Og det handler også om HOLDBARHED – så vi ikke hele tiden skal producerer nyt.

PLAN Bi vælger også genbrugspapir til vores frøposer, og prøver i det hele taget at tænke “grønt”, alle steder hvor det kan lade sig gøre.

PLAN Bi og økologien

Økologi er en ren vindersag – i forhold til dyrkning af afgrøder.

HONNING:

Når det kommer til honning, så er ØKO et stempel, vi bør undgå at købe.
Sagen er, at det i Danmark IKKE kan lade sig gøre at producerer økologisk honning, med mindre det foregår i vores NATUROMRÅDER – hvilket er en rigtig dårlig deal for vilde bier!
Naturområder bør være for NATURENS DYR.

PIL:

Om foråret sælger vi pilestiklinger.
De kommer ikke fra en øko-certificeret producent. Øko-certificering handler primært om FØDEVARER.
Vores pilestiklinger kommer fra en pileproducent, som IKKE bruger nogen form for pesticider – og vi er vel enige om, at det er det, det handler om, ikke?

FRØ:

“Er jeres frø økologiske”, er der af og til nogen der spørger.
Nej, det er de ikke.
Igen – øko-certificering handler primært om fødevarer, og vi sælger hverken tomatfrø eller agurker.
Der er kun et par enkelte krydderurter i vores frøsortiment.
Kan man få de frø, vi skal bruge, i en øko-version, så vælger vi dem, men for resten af vores frø gælder det faktisk, at det er tæt på umuligt at opdrive disse frø som “øko-frø”.

Det skyldes, at vi primært kører med frø af vilde- eller halvvilde planter. Altså enten nogle, som er hjemmehørende i Danmark, eller også er de nært beslægtede med disse.
Det er altså STÆRKE planter, der kan klare sig, uden vi mennesker kommer og pusse-nusser om dem. Der er mellem ingen og slet ingen grund til at sprøjte disse planter, når de dyrkes for at høste frø.

Behovet for at sprøjte opstår, når planter dyrkes til salg i potter – fordi de skal se så pæne som muligt ud, for at sælge godt.
Frø behøver ikke tage sig godt ud. 🙂

Sådan gør vi selv

I PLAN Bi haven bruger vi selvfølgelig ikke nogen former for gift.

Vi dyrker ikke blomster, fordi de skal se godt ud – vi dyrker dem for biernes – og alle de andres skyld.
Så vi lever med, at den filtede kongelys bliver helt afgnavet sidst på sæsonen, og at nogle af ærenprisens blomsterspyd bliver ædt af sommerfuglelarver, og at bladskærerbierne klipper hul i rosenbladene.

Faktisk er vi jo ret glade for at se på netop dette “forfald”…

SÅ-POTTER:

Oprindeligt var de såpotter, vi bruger i vores frøpakker (https://shop.planbi.dk/collections/fro-1), lavet af 100% tørv.
Det er en af de naturressourcer, som vi skal værne om, men der var ikke andre slags på markedet.

Dem vi bruger nu, består af 40% kokosfibre, og det er en andel, man arbejder på at øge hos producenten.

På samme måde er det “net”, som potterne er indkapslet i, i dag 100% organisk og nedbrydeligt, og vi er da lidt stolte af, at vi var de allerførste, der fik de store stiklingepotter med denne forbedring.
Vi er kun en meget lille kunde hos en stor producent, men vi gør, hvad vi kan, for at vise dem, at der er et marked for bedre og mere miljørigtige potter.

Fra starten har vi måttet overveje: En lille pil ned på miljø >< en kæmpe pil op for biodiversiteten.

Hvad er vigtigst? At vi undlader at sende 4 gram tøv ud – eller at der kommer til at vokse en masse gode biplanter rundt omkring i de danske have og altaner?

Vi vil være de første i køen, så snart der kommer såpotter med mindre tørv i – men med 75% af den flyvende insektmasse forsvundet på under 30 år, så synes vi egentlig ikke, vi har andet valg.
https://www.science.org/content/article/where-have-all-insects-gone