Alle bi-æg skal have en madpakke, som de kan spise, mens de er larver. Mængden af tilgængeligt pollen afgør, hvor mange nye, vilde bier, der kommer på vingerne til næste år.
Nektar er flydende sukkerstof. Pollen er fast protein.
Bier opfodrer deres afkom på pollen – eller en blanding af pollen og nektar. De laver “madpakker” til deres æg.
Hver madpakke er næsten lige så stor som bien selv.
En solitærbi skal 20-25 gange frem og tilbage mellem blomsterne og sin redegang, før den har samlet nok pollen til én madpakke.
Helst vil de ikke flyve mere end 75-100 meter mellem blomster og redegang.
https://planbi.dk/vilde-bier-er-ultra-lokale/
Blomster producerer ikke mere pollen
Nogle blomster producerer løbende mere nektar – hver morgen eller måske i løbet af dagen.
Ingen blomster producerer mere pollen. De har det pollen, de springer ud med – når nogen har indsamlet det, så er der ikke mere.
25% kræsne bier
Bier skal naturligvis have “benzin” at flyve på – altså nektar – men hvis vi vil have flere bier til næste år, så handler det om at skaffe pollen nok til, at mange vilde arter af bier kan finde mad nok til at opfostre mange små, nye bier.
Jo flere hunbier, der får succes med madpakkerne, jo flere bier får vi til næste år.
Det gør det sværere for mange vilde bier, at de har specialiseret sig i at samle pollen fra bestemte blomster – klokker, ærteblomstrende eller gule kurveblomster for eksempel.
Cirka hver fjerde af vores biarter er mere eller mindre kræsne med, hvilket pollen de vil samle til madpakker.
Det andet parameter
Foruden at sørge for mere – og mere forskellige – pollen-ressourcer, så kan vi mennesker skrue på én knap mere, hvis vi vil hjælpe vilde bier: Vi kan holde igen med, hvor mange bistader med honningbier, vi sætter op.
Om vinteren er der ca. 5.000 honningbier i hvert stade.
I løbet af forsommeren stiger det tal til ca. 60.000 – det kræver 55.000 madpakker. Per bistade. Og der produceres løbende flere bier. En honningbi-dronning kan lægge 2.000 æg – om dagen.
Internationale undersøgelser har vist, at honningbierne i hvert stade indsamler så meget pollen OM MÅNEDEN, at det ville kunne blive til madpakker til 33.000 æg af en gennemsnitlig solitærbi.
I det tre sommermåneder bliver det til så meget pollen, at det ville kunne føde 100.000 laver af en gennemsnitlig størrelse solitærbi:
Det siger sig selv, at det kræver rigtigt meget pollen, at holde sådan et bistade kørende. En helt almindelig villahave producerer overhovedet ikke pollen i de mængder.
En lille klat vilde blomster hist og her forslår som en skrædder i helvede, når det kommer til at fodre honningbierne i bare ét bistade i en hel sæson.
Og så har vi slet ikke medregnet de biavlere, som foruden honning også indsamler og sælger pollen:
https://planbi.dk/honningbier-indsamler-meget-mere-pollen-end-foer-antaget/
En gennemsnitlig “hobby-biavler” i biavlerforeningen har ni bistader, oplyses det på foreningen hjemmeside.