For første gang nogen sinde har danske forskere kortlagt, hvad Danmarks vilde bier spiser hvornår. Og hvor de gør det.
De tre forskere har undersøgt observationer af næsten 50.000 vilde bier.
Kortlagt hvilken bi, som er observeret på hvilken type plante, og hvorhenne i landet observationen er foregået, samt hvornår.
På den måde har vi nu fået et helt unikt redskab, der kan bruges som grundlag for at lægge en overordnet strategi, hvis vi ønsker fortsat at have en rig biodiversitet, når det gælder bier.
De seneste år er bekymringen steget i hele verden, fordi man har registreret en global nedgang i antallet af bestøvere.
Men før vi kan be- eller afkræfte, helt præcist, om den globale nedgang også gælder i Danmark, så er vi nødt til at have nogle grundige, landsdækkende optællinger af vores 286 arter af vilde bier.
Det har vi nu fået med denne undersøgelse, som også viser, hvilke planter der er af essentiel betydning for de vilde bier.
Nu har vi altså for første gang i gennemgribende, dansk undersøgelse, og det er forskernes håb, at undersøgelsen kan danne grundlag for en egentlig strategi for, hvordan vi bedst sikre, at Danmark også i fremtiden har masser af bestøvning.
Seneste har blandt andet England, Norge, Irland og Scotland lavet nationale handlingsplaner for, hvordan de sikrer bestanden af bestøvere, men sådan en plan har vi altså endnu ikke i Danmark.
MED DENNE UNDERSØGELSE HAR VI NU DEN GRUNDLÆGGENDE VIDEN, SOM VIL SÆTTE OS I STAND TIL AT LAVE EN HANDLINGSPLAN.
Forskerne bag undersøgelsen:
- Claus Rasmussen, Aarhus Universitet og PLAN Bi´s faste bi-ekspert.
- Hans Thomsen Schmidt.
- Henning Bang Madsen, Københavns Universitet.
[/mk_message_box]
Link til den fulde undersøgelse (på engelsk) HER