Det er en skændsel at se FN fejre et husdyr, som var det selve verdens frelse!

”Vilde fugle er truede. Hvis vi nu bare får nogle flere høns, så får de vilde fugle det MEGET bedre!” Så tosset er ræsonnementet bag FN´s ”World Bee Day” 20. maj.


Bierne er truede – de vilde af dem – det ved vi efterhånden godt allesammen.
Men deres konkurrenter, honningbierne, de er sådan cirka lige så udrydningstruede som høns!

Så længe der er mennesker med hang til honning og bi-indtægt, så vil verden have honningbier.

Og honningbier, dem bliver der bare flere og flere af i verden. 45% flere de seneste 50 år faktisk, og i den samme periode er mængden af blomster, biernes mad, bare styrtdykket. (Og mange vilde biarter er bukket under!).
Mindre mad. Mere konkurrence om den. Dårlig idé!
Alene i Danmark er antallet af bistader steget fra 120.000 til 152.000 fra 2018 til 2019 ifølge Aarhus Universitet:
https://planbi.dk/voldosom-stigning-i-antallet-af-honningbier/

Det er så indlysende som tyngdekraft, at det er en ren kollisionskurs for vilde bier.
Hvis det vi gerne vil have, er en rig natur, og altså også en høj bi-biodiversitet, så kan vi ikke bare hovedløst sætte så mange honningbier op, som VI har lyst til.
Vi bliver nødt til at tænke os godt om:

Hvor mange husdyr-bier har vi plads til, hvis vi ønsker, der også skal være mad til vilde bier og andre vilde bestøvere?
Og HVOR vil vi acceptere disse husdyr? Skal de fortsat fodres i samtlige vores naturområder – og i samtlige af vores byer?

Det absolut sidste, VILDE BIER har brug for, er, at en verdensomspændende organisation som FN går ud og laver et årligt reklamefremstød for de husdyr, som hver dag konkurrerer med dem om mindre og mindre mad!

FN har givet erhvervet fuldstændigt frie tøjler
Hvorfor går FN ud og påstår, at de vil ”redde bierne”, når det de rent faktisk gør, er, at promoverer de husdyr, som gør livet sværere for de bier, de siger, de vil redde?
Hvorfor skal vi bruge fælles midler på at “redde” et husdyr – som ikke er truet?!?

FN siger, de kæmper for biodiversitet men promoverer én bi – husdyret honningbi. Det ses tydeligt i deres præsentations-video, hvor disse snapshots er taget fra: -Lær de kommende generationer om vigtigheden af bier – foto af stakke af bistader.-Vores fremtids fødevarer afhænger af os – foto af biavlere.

Hvorfor er det honningbierne vi skal fejre – og ikke de vilde bier?

For at forstå FNs handlemådet, er man nødt til at kigge på, hvordan en ”World Bee Day” i det hele taget er kommet på tale.

”World Bee Day” er resultatet af et enormt lobbyarbejde udført af den slovenske biavlerforening.
Hele vejen op gennem FN-systemet blev deres – vi kan jo kalde det erhvervsfremstød – bare godkendt.
Ingen i FN løftede angiveligt et øjenbryn over, at man var ved at indføre en dag, hvor hele verden skal fejre et erhverv og deres husdyr – og at det hele er forklædt som en gave til verdens skrantende biodiversitet.

At have en World Bee Day i den her form er ikke blot fuldstændigt meningsløst – som trefarvet tandpasta, det er et tiltag, som har den stik modsatte effekt af det, man påstår, man vil opnå!

Første gang man fejrede “World (Honey) Bee Day” stod formålet bøjet i neon: Vi skal have flere til at blive biavlere, for biavlere gør en ”fantastisk” indsats for verdens biodiversitet.
Du kan læse vores artikel fra for tre år siden her: https://planbi.dk/world-bee-day/

Selv paven var citeret med rosende ord om honningbier…men han holder selvfølgelig også selv honningbier:
https://catholicsentinel.org/MobileContent/News/Pope-Francis-and-Vatican/Article/Hidden-away-behind-pope-s-summer-residence-is-land-of-milk-and-honey/2/61/22373

Lidt justeringer på overfladen

Nu, i World Bee Day´s tredje år, har selv biavlerne fundet ud af, at ”almindelige mennesker” er ved at blive klar over, at ”en bi ikke bare er en bi”, så der er kommet mange fine ord om ”de andre bestøvere” med på forsiden af promoverings-siden:
http://www.fao.org/world-bee-day/en/

Usandheden om, at også honningbierne er truede, har man dog ikke fjernet!
Og går man bare ét spadestik dybere, og følger nogle af linkene fra siden,  så er det én lang forherligelse af biavl.
Se blot videoen her. Der er ét eneste billede af en humlebi, ellers er det honningbierne, der får hele “æren” for bestøvningen af verdens mad – faktisk vil verden gå under uden honningbier, må man forstå…:

Totalt knæfald for erhvervet

Sådan præsenterer for eksempel generalsekretæren for FAO, FN´s Føde- og landbrugs-afdeling, José Graziano da Silva dagen:

-World Bee Day presents an opportunity to recognize the role of beekeeping, bees and other pollinaton in increasing food security, improving nutrition and fighting hunger as well as in providing key ecosystem services for agriculture.

Vi skal altså anerkende biavlens rolle i øget fødevaresikkerhed, øget næringsværdi og bekæmpelsen af sult.

Men fakta er, at her i Danmark er de eneste afgrøder, som rent faktisk har brug for honningbier, kæmpe monokultur-marker med raps (som primært bruges til biobrændsel) og kløver (som primært bruges til foder til køer og grise).

Sjældent har man oplevet en sådan grad af ”Dav-mand-økseskaft” fra FN.