ERTHOLMENE

Ertholmene udgøres af tre små øer: Christiansø, Frederiksø og Græsholmen. De er ejet af Forsvarsministeriet.

Du kan læse juryens begrundelse for at udpeget Ertholmene til den nye Naturkanon HER

Trods deres liden størrelse og fredninger i lange baner, så er det alligevel et sted, hvor vi mennesker vælger at opsætte hundredetusindevis af flyvende husdyr: Honningbier.

Nedenfor en lille gennemgang af forholdene for vilde bier på den nye NATURKANON-udpegning:
(Klik på billederne for at komme til diverse hjemmesider med fakta).

FAKTA OM ERTHOLMENE:

Fra Christiansøs Naturvidenskabelige Feltstation

De forrevne klippeøer er udlagt til alskens slags naturbeskyttelse:

Der er også lavet en decideret plejeplan for Ertholmene:(http://www.ejendomsstyrelsen.dk/Publikationer/Documents/Plejeplan%20for%20Ertholmene%20-%20Christiansø%20og%20Frederiksø%202009-2015.pdf )

En plejeplan som ligefrem nævner, at man skal have særligt fokus på “bier”.

Men ikke engang på en lillebitte samling klippeøer kan vi mennesker holde os fra at opsætte i tusindevis af husdyr, som du kan læse i denne artikel fra Bornholms Tidende:

“I de bedste år har jeg lavet 30 kilo honning på Christiansø. Men de fleste år laver jeg kun et par kilo, og nogle gange slet ingenting”, fortæller biavleren blandt andet i artiklen.

Naturens orden siger, at i magre år så dør de svageste.
Men vores husdyr bliver ALDRIG de svageste, for i magre år (og alle andre år i øvrigt) står biavleren klar med sukkervand, så husdyrrene ikke sulter.

Om der er konkurrence om føden i år, hvor der er rigeligt med blomster på Ertholmene, er svært at sige. Men én ting kan du være helt sikker på: I magre år er der HÅRD konkurrence om føden mellem de opsatte honningbier og øernes populationer af vilde bier, sommerfugle og svirrefluer.
Og hver eneste gang det er et magert år set med bi-briller, så er der en risiko for, at populationer af vilde bier uddør, for de har simpelthen ingen chance for at søge andre steder hen…

HONNINGBIER ER HUSDYR.

Når vi vælger at sætte honningbier op, så påfører vi naturen et unaturligt konkurrence-parameter – en konkurrence om føden.

Ertholmene udpeget til produktion af øko-honning af staten: