Fødekonkurrence mellem bier koster de hjemmehørende livet

Hvordan europæiske humlebier er ved at udrydde en af verdens største humlebier i Sydamerika

Tre centimeter lang. De kalder den for “Den flyvende mus” på grund af størrelsen.


En af verdens største humlebier, Den Patagonske humlebi eller Bombus dahlbomii, lever i Patagonien i Sydamerika – Argentina og Chile, men den er et meget sjældent syn nu.

Den flyver bogstaveligt talt rundt på randen af udryddelse, fortæller Rachel Dickson, engelsk biolog fra University of Montana, som har brugt de senest ti år på at studerer bier – senest altså “den flyvende mus”.

Rachel Dickson. Foto fra University of Montanas hjemmeside.

Vi lever i en tid, hvor det at arbejde som biolog, er både spændende og direkte skræmmende. Denne research blev foretaget på randen af en arts udryddelse; det er sandsynligt, at jeg selv og mine kolleger er de sidste mennesker, som har set en større population af en af verdens største humlebier, Bombus dahlbomii.

Rachel Dickson.

Sydamerika har importeret europæiske humlebier i milliardvis, simpelthen som bestøvere af afgrøder.
De importerede humlebier er af arten Mørk jordhumle, som er hjemmehørende hos os, men som altså ikke er kommet til Sydamerika af sig selv. Nu holder den sig heller ikke til afgrøder…

Resultatet er, at verden lige nu er ved at miste endnu en art af vild bi, den patagonske humlebi, eller “den flyvende mus”.

De europæiske humlebier hører ikke til i de patagonske økosystemer. Så dels har de spredt sygdomme til kontinentets hjemmehørende arter, som gør indhug i de lokale bestande af humlebier, og nu viser Rachel Dickson, og hendes med-biologers arbejde, hvordan den importerede humlebi fuldstændigt går ind og overtager en af de hjemmehørende humlebiers foretrukne sæson-planter: Fuchsia magellanica.

Sådan ser det normalt ud, når en patagonsk humlebi søger nektar i fuchsia-blomsterne – den hænger sig fast i blomstens støvdragere, og stikker tungen op i fuchsia-blomsten efter nektar.
Det er en dyb blomst, hvilket passer perfekt til denne humlebi-art, som har en meget lang tunge.

Det har de importerede humlebier ikke. De er af arten Mørk jordhumle eller Bombus terrestris, og de har korte tunger.
Til gengæld kan de bide hul i blomsterne, og på den måde “stjæle” nektar, uden at flyve op i blomsten nedefra. (Blomsten bliver så heller ikke bestøvet).

Denne form for “nektar-tyveri”, laver Mørk jordhumle også i Danmark, f.eks. i akelejeblomster.
Hvordan de gør det, kan du se i filmen her:

Rachel Dicksons studier viser, at når fuchsiaerne begynder at blomstre, så kommer der først lidt hjemmehørende humlebier, og derefter kommer der et mindre antal jordhumler, som bider hul i blomsternes sporer.
Derefter stiger jordhumlerne besøgsantal i fuchsia-blomsterne eksplosivt, hvor de alle benytter sig af “nektar-tyveri” – hvorefter de helt holder op med at besøge fuchsiaen.

Foto fra artiklen i Animal Ecology in Focus, hvor både en mørk jordhumle og en patagonsk humlebi benytter sig af nektar-tyveri:

Trækker sig

Selvom de hjemmehørende patagonske humlebier altså også kan suge nektar gennem huller i blomstersporerne, så viser Rachel Dicksons teams studier, at de i stedet trækker sig.

I den periode, hvor jordhumlerne nærmest “besætter” fuchsia-blomsterne, er der næsten ingen hjemmehørende humlebier – og de kommer først tilbage omkring 10 dage efter, at jordhumlerne er fortrukket.

Altså mister de hjemmehørende humlebier næringen i næsten hele højsæsonen, i en af deres foretrukne masse-blomstringer.
De får lidt af den første nektar – og ellers er det “resterne fra de riges bord”.

Læs her Rachel Dicksons afsluttende bemærkninger fra artiklen:

This research produced novel and exciting results that would have benefitted from further questioning and examination. Unfortunately, due to the rapid decline of B. dahlbomii, it is no longer possible to ask questions of these same species interacting in this ecosystem. It is difficult to not feel a sense of despair when the organisms and ecosystems we grow to love change and disappear before our eyes. However, it is extremely important to look at losses like these as more motivation to continue to tell the stories of all the precious life surrounding us that cannot speak.

Rachel Dickson.
Dave Goulson signerer bøger, da PLAN Bi havde ham på foredragsturne i 2018.

Dave Goulsons kommentar

Vi har tidligere vendt netop den patagonske humlebis problemer med verdens førende bi-forsker, den engelske professor, Dave Goulson:

“Man har jo regler i EU, som forbyder import af en dyrerace, som ikke er hjemmehørende,” siger Dave Goulson, “men vi har åbenbart ikke haft nogle problemer med at eksportere et ikke hjemmehørende dyr til en anden del af verden…”.

Dave Goulson.