Frederiksberg bi-venlig – også for vilde bier

Borgmester Jørgen Glenthøj vild  med PLAN Bi´s Bi-hotel-observatorium.
“Truer” med at “bortføre” et til sin sommerhushave 🙂

Der var høj sol, højt humør og masser af nysgerrige børn.
Det var en god dag for bierne på Frederiksberg 16. maj, hvor kommunen blev Bi-Venlig.

Initiativet til at gøre kommunen “Bi-venlig” kom fra Danmarks Biavlerforening, men rådmand for SF, Balder Mørk Andersen, kontaktede PLAN Bi og spurgte:

-Er det, vi er ved at gøre nu, godt nok?

Til det spørgsmål er der kun ét svar:

-Nej, ikke helt. Ekstra mad, i form af udsåede frø, er godt! Men når vi taler vilde bier, så er vi også nødt til at tænke i buske og træer – og steder de kan bo. Og vi er nødt til at tage højde for, at nogle vilde bier er kræsne…

Det sidste var noget, de mange fremmødte børn forstod – mange hænder røg i vejret, da vi spurgte, om de selv kender det der med at være lidt kræsen 🙂

“Kender I det der med at være lidt kræsen…?”

I erkendelse af, at cirka hver fjerde vilde bi i Danmark er mere eller mindre kræsen, justerede Frederiksberg sin indsats, så flere vilde bier i fremtiden bliver forkælet på Frederiksberg.

Helt konkret sørgede stadsarkitekt Karsten Klintø for, at der blev puttet “noget ekstra” i frøposen.

Kommunen havde selv forbedret biavlernes blanding med Blodkløver, Kællingetand og Timian, og efter vejledning fra PLAN Bi fandt frø af Rødkløver, Knopurt, Storkenæb, Blåhat og Liden klokke også vej til de blandinger, som bliver udsået på kommunale arealer i Frederiksberg Kommune.
(Se den fuldstændige frøliste nederste i artiklen).

Borgmester, Jørgen Glenthøj, var i hopla og skjorteærmer, da han fortalte børnene om bierne og blomsterne og opfordrede dem til at tage frøposer med hjem til haver og altankasser.

Foruden frøblandingen har stadsgartner Karsten Klintø lovet at have fokus på de større beplantninger i byens parker:

-Vi skal nok passe på vores buskadser og huske planter som pil og brombær, fortalte stadsgartnere. Vi vil sørge for vand, der vist er afgørende i denne tørre sommer, og vores naturvejledere arbejder med et par bi-hoteller, der vil blive opsat i parken. Det har jeg hentet inspiration til i Frankrig.

 

Ind med bier – ud med pesticider

Både stadsgartneren og borgmesteren slog et slag for, at private på Frederiksberg følger kommunen og går en stor bue udenom giftsprøjten.

Frederiksberg var den første kommune i landet, som valgte helt at droppe pesticider.

-Vi har klaret os helt uden at bruge pesticider siden 1998 her på Frederiksberg. Når vi kan, så kan alle private også, sagde Jørgen Glenthøj til børnene.

-Det siger min mormor også, at man skal!, sagde en lille, frisk gut højt og bestemt.

-Ja, lad os alle gøre som mormor, grinede borgmesteren og alle andre fremmødte 🙂

Det kan godt være, at jeg bliver nødt til at tage bi-hotel-observatoriet med op i mit sommerhus – for at se om det virker, grinede borgmesteren.

Herefter fik børnene hver en kop med frø, som skulle udsås på de allerede klargjorte arealer i Grøndalen, og så var det tid til fællesfoto.

Thomas Skall, Danmarks Biavlerforening, Helle Sjelle (C), borgmester Jørgen Glenthøj (C) med PLAN Bi´s Bi-hotel-observatorium, Balder Mørk Andersen (F), stadsgartner Karsten Klintø, Thyge Enevoldsen (Ø), Nina L. Hansen, PLAN Bi.

LÆS MERE OM FREDERIKSBERG SOM BI-VENLIG KOMMUNE HER

FREDERIKSBERGS FRØBLANDING:

Foruden Blodkløver, Kællingetand, Timian, Rødkløver, Knopurt, Storkenæb, Blåhat og Liden klokke består Frederiksberg blomsterblanding nu af:

Flerårig hør, Linum perenne; Morgenfrue, Calendula officinalis; Kornblomst, Centaurea cyanus; Alm. slangehoved, Echium vulgare; Kornvalmue, Papaver rhoeas; Forglemmigej, Myosotis alpestris; Gyldenlak, Cherianthus cheirii og Cheiranthus allionii; Klinte, Agrostemma githago; Okseøje, Chrysanthemum leucanthemum; Studenternellike, Dianthus barbatus; Akeleje, Aquilegia vulgaris; Brudeslør, Gysophila elegans; Hørblomst, Linum annum; Judaspenge, Lunaria annua; Limurt, Silene pendula; Ridderspore, Delphinum consolida; Fingerbøl, Digitalis purpurea; Skærmsløjfeblomst, Iberis umbellata; Røllike, Achillea millefolium; Hjulkrone, Borago officinalis; Fjernellike, Dianthus plumarius; Bibernelle, Sanguisorba officinalis; Moskus-katost, Malva moschata; Svaleurt, Chelidonium majus; Eng-nellikerod, Geum rivale