“Geogine-helvede” – eller dahlia ditto. Sådan vælger du de gode til bierne

For nylig hørte vi en førende dansk naturforsker tale om “Geogine-helvede” – altså at geoginer/dahliaer skulle udgøre et “helvede” i folks haver. Vi er dybt uenige!

Geoginer – eller “Dahlia” som de kaldes nu – er knolde, du køber og lægger i jorden om foråret. Eller du køber dem som planter midt på sommeren.

Eksempler på hvilke sorter du IKKE skal vælge.

Hvis du ikke graver dahlia-knoldene op, så tager frosten dem om vinteren – og du må lægge nogle nye til næste forår.
Graver du knoldene op, skal de opbevares halvtørt og køligt vinteren over og graves ned igen foråret efter.

Lyder det som et helvede? Måske.
Men hvis du tager med i betragtningen, at dahlia-knolde sælges til omkring en tyver i supermarkederne, så blegner helvedes-sammenligningen lidt, ikke?

Endnu et eksempel på, hvilke sorter du skal undgå.

GODE OG DÅRLIGE DAHLIAER

For en bi er en en dahlia dog ikke bare en dahlia.
Der er nogle sorter, der er SUPERGODE til bierne – og så er der dem, der er fuldstændigt OVERFLØDIGE. Måske er det det, forskeren hentyder til?
Vi synes bare ikke, man skal miskrediterer ALLE sorter af dahliaer til biodiversitetshaven, når nogle af dem faktisk er virkelig gode bi-planter.
(Der er faktisk en dahlia med på Top30-listen med gode blomster til humlebier hos en af Englands førende amatør-biforskere).

GODE DAHLIAER:

Det kan siges helt kort: HALSKRAVE-DAHLIAER.
Og du kan faktisk godt se på dem, at de er guf for bier. De har et gult eller orange “øje” fyldt med pollen og en “krave” af blomsterblade, der kan variere i alle regnbuens farver på nær blå.

DÅRLIGE DAHLIAER:

Det kan også siges helt kort: ALLE DE ANDRE.

Kaktus-dahlia


Om vi taler pom-pom-dahliaer, kaktus-dahliaer, eller hvad de ellers sælges som – de duer simpelthen ikke til insekterne.
Har de noget pollen eller nektar, så kan insekterne ikke komme til det.
Dét kan du også se på dem. De er helt fyldte – fra de springer ud til de visner.

Hvis du vil være sikker på bi-succes, så skal du vælge de dahliaer, som lidt “ligner en marguerit”.

En nem plante

Det er nemt at dyrke dahliaer. Som sagt planter du dem som knolde om foråret – eller du kan købe dem som potteplanter om sommeren. Ned i jorden med dem, og bortset fra lidt vand, hvis det er meget tørt, så klarer de sig selv.

Den her halskrave-dahlia er blot sat i et hul i græsplænen. Den blev plantet med blomster – og den har blomstret lige siden. Den har fået vand, når det har været meget tørt – og kunne godt have tålt lidt mere. Men bierne er ligeglade med, hvor “køn” planten ser ud. 🙂


Jo bedre jord, jo højere bliver de, men de kræver sjældent opbinding, og hvis du husker at klippe af dem/fjerne døde blomsterhoveder, så blomstrer de en masse, lige til frosten kommer og tager dem.

Desværre er skiltning af planter ikke, hvad den har været, så det er langt fra sikkert, at der står “halskrave-dahlia” eller “pom-pom-dahlia” på potten/pakken.

Men BRUG DINE ØJNE så går du hjem med gode dahliaer – og det bliver især humlebierne meget glade for!
HUSK: Det er især sommer og sensommer, at bierne mangler føde nok:
Hvornår mangler der bi-mad i Danmark?