Geranium – en god bi-plante til næsten hele sæsonen

Bierne dør af sult. Der er simpelthen perioder på sæsonen, hvor der ikke er mad nok = for lidt blomster. Det kan du afhjælpe ved at sørge for, at der altid er noget “benzin” at hente for en bi i lige netop din have eller på din altan.

Og efter, at have konstateret, hvor vilde de vilde bier er med PLAN Bi´s fire arter af Geranium (storkenæb) her i bihotel-haven, så har vi bedt Danmarks absolut førende ekspert i Geranium, Birgitte Husted Bendtsen, om at lave en vejledning til bi-elskere i, hvilke storkenæb man skal vælge, hvis man gerne vil have Geranium på bi-menuen i HELE SÆSONEN.

Nu lyder STORKENÆB og BIER måske ikke som et match made in heaven, men du kan have Geranium i blomst i hele sæsonen – på nær den allerførste måned, hvor især humlebierne kommer på vingerne – marts.

Du kan læse mere om gode bi-planter i marts HER.

Fotos: Birgitte Husted Bendtsen og Nina Launbøl Hansen.

Storrodet storkenæb – eller Geranium macrorrhizum. En plante som rent faktisk kan tage kampen op mod f.eks. skvalderkål – hvis du hjælper den lidt på vej.

 

Vi ved alle, at hvis vi bare pakkede vores sydfrugter og forlod jorden, så ville de vilde planter tage over, og der ville komme rigeligt med mad til alle vores vilde bier – en have der gror vildt er en god bi-have.

Men det kan en have uden “ukrudt” også sagtens være – bare du har fokus på, at der skal være noget til bierne I HELE SÆSONEN.

Det er ikke alle, som bare kan/vil lade haven gro vildt. På steder hvor vi mennesker bor tæt, som i rækkehuskvarterer for eksempel, kan man hurtigt få problemer med sine naboer, hvis man lader ukrudtet tage helt over. Derfor giver PLAN Bi jævnligt forslag til, hvilke haveplanter der også er gode for bierne.

En absolut topscorer ved PLAN Bi´s bihotel har i år være GERANIUM.

Vi har fire sorter:

Den tidlige, bunddækkende, Geranium macrorrhizum, og tre forskellige af de høje pratense-sorter.

Men midt i juli var det slut med storkenæb i bihotel-haven – og det kunne HØRES!
Der blev helt stille.
Der var stadig blomster, som tiltrak bier, men slet ikke i det antal, som storkenæbene havde præsteret. Vi må have flere storkenæb!

Langt de fleste Geranium er nemme haveplanter, og der kan altid passes en storkenæb ind – i sol, i skygge. I stenbedet, under hækken, langs dammen. Og de kan næsten alle gro i en potte – det er taknemmelige planter. Til med er de så venlige, at de sørger for at se godt ud, også når de ikke blomstrer.

Geranium macrorrhizum brugt som bunddække i landbohave.

Vi har derfor bedt Birgitte Husted Bendtsen give forslag til gode storkenæbs-sorter til de forskellige sæsoner i haven.
Hun er uden konkurrence den, som ved mest om Geranium i Danmark. (Se mere nederst i denne artikel).

Her følger Birgittes forslag til tre gode Geranium-sorter til hver af de tre årstider:

Storkenæb til forår/forsommer:

(fra sidst i april):

KLIK for større billede.

 

Geranium phaeum: blomsten er almindeligvis rødvinsrød, men findes i andre farver også, og mange sorter har tilmed meget spændende brogede blade. Tåler sol, men er også berømt for at kunne stå og blomstre i dyb skygge. Kan variere i højde fra 40-110 cm.

Foto: Planche med nogle sorter af G. phaeum.

 

 

 

 

 

Geranium macrorrhizum: er bunddækkeplante nummer ét! Den får fine efterårsfarver og tåler alt fra fuld sol til skygge og tørke.

Foto: G. macrorrhizum ‘Ingwersen´s  Variety’.

 

 

 

Geranium ibericum og hybriderne af den er solelskende og tørketålende.

Foto: G. ibericum ‘Ushguli Grijs’.

 

 

 

 

Storkenæb til sommer/højsommer:

 

 

G. x oxonianum sorterne blomstrer hele sæsonen. Sol eller halvskygge.

Foto: G. x oxonianum ‘Rebecca Moss’.

 

 

 

KLIK for større billede.

 

Geranium pratense findes i mange farver og hovedparten af de forholdsvis få fyldte storkenæb, der findes, er sorter af denne art. Storkenæb bliver dog aldrig så fyldte, at bierne ikke kan komme til

Foto: G. pratense planche.

 

 

 

 

 

 

Geranium psilostemon og hybrider af den blomstrer i højsommeren.

Foto: G. ‘Red Admiral’.

 

 

 

 

 

 

Storkenæb til sensommer/efterår:

G. x oxonianum bliver ved og ved hele sæsonen og wallichianum hybriderne, for eksempel G. ‘ROZANNE’, begynder først blomstringen hen i juni, men de bliver ved og ved til langt ud på efteråret.

G. ‘Lilac Ice’ er en mutant af G. ‘ROZANNE’.

Foto: G. ‘ROZANNE’ + G. ‘Lilac Ice’.

 

G. Light Dilys’ begynder blomstringen sent. Fuld sol.

Foto: G. ‘Light Dilys’.

 

 

 

 

Danmarksmester i Geranium

Det er ikke et tilfælde, eller falsk varebetegnelse, når vi udråber Birgitte Husted Bendtsen til dansk verdensmester i Geranium.

Hun har skrevet en bog KUN om geranium – en bog som udlandet tilmed har fundet interessant nok til at oversætte til engelsk. Det er de færreste, danske havebogsforfattere, som oplever den ære!

På trods af det, der måske ved første øjekast ligner et smalt emne, så er Birgittes bog et digert værk. Rigt illustreret og brugbart som opslagsværk.

Men det er også en bog, du bare kan sidde og bladre i, og hvor du kan lade dig føre ud ad spændende bi-veje 🙂

Der er et afsnit om biernes begejstring for storkenæb, om dyrkning og formering af planterne, om arter, hybrider og sortsnavne og meget mere. Kort sagt: Alt du måtte kunne ønske dig at vide, og mere til, om en rig planteslægt med mange anvendelsesmuligheder og mange familiemedlemmer.

En tommelfingerregel om bier og forædling af planter siger, at du risikerer at miste både pollen og nektar ved hver eneste forædling. Men det lader ikke til at være tilfældet med Geranium.

Selv de såkaldt sterile sorter, som ikke kaster frø, er attraktive for bierne. Planterne har både pollen og nektar alligevel.

”Bogen ”Storkenæb – bogen om Geranium” kan bestilles hos boghandlerne eller købes direkte hos Bendtsens Boglager, www.planteskilte.com, som sender den fragtfrit.

KØB BOGEN HER