Hurra – jeg har fået havepest

 In God bi-skik, Nyheder

"Du får den aldrig ud af haven, hvis du først har lukket den ind," siger havefolket. Jubiiii, siger bierne.

Tænk at man kan finde på at give en plante et navn som "havepest".
Plantens eneste brøde er, at den har en særlig god evne til at overleve.

Ensidig klokke er ellers dens korrekte, danske navn. Campanula rapunculoides på latin.

Måske kommer det an på øjnene, som ser?

Jeg ser meter efter meter af herlig bi-mad - andre ser måske kun "uorden"?

Men ja, ensidig klokke spreder sig villigt - især hvis du lader den smide sine frø, men her i haven bliver den aldrig set på som et besværligt ukrudt.
Den får lov at blomstre, nærmest hvor den vil, og når den er færdig med at fodre vilde bier, så hiver jeg de planter op, som gror uhensigtsmæssigt - for der skal jo også være plads til andet i haven 🙂

Den får lov at gro, hvor den ikke er decideret i vejen, og hvor den kan klare sig - og det er ikke så få steder...

Bag havedøren, i terrassen - sammen med akelejerne, som nyder samme privilegier. Den gror endda op gennem havebordet - ja ja, det giver lidt sum om benene og om bordet - men hvis vi bare bevæger os roligt, så er der ALDRIG optræk til ballade!

SKAL DU VÆRE BANGE FOR BIER? Artikel.

Ensidig klokke er ikke fotografens yndling - for klokkerne hænger nedad, og det er mere end svært at fotografere bier i de blomster - men de er der!

Hvis du lægger dig på ryggen og kigger op i klokkerne, vil du se, at de ofte bliver brugt som B&B, idet bierne hænger sig fast med kæberne i blomsterkronens bund. Her hænger de og sover - ofte hannerne - men blomsterne kan også bruges til at kravle i ly for regn og rusk i 🙂

LIVSVIGTIG FOR SEKS BI-ARTER

Vi har seks arter af vilde bier, som er det, der hedder oligolektiske på klokkeblomster, hvilket vil sige, at de insisterer på at samle klokke-pollen til deres æg. Uden klokkeblomster lægger de simpelthen ikke æg.
Det gælder blandt andet den lille saksebi, Chelostoma campanularum, som her er filmet i nøgleklokke, Campanula glomerata, (som er så venlig at vende nogle af klokkeblomsterne opad).
Det er en hunbi, som er i gang med at fylde bugen med hvidt klokkepollen 🙂

Lille saksebi samler pollen i nøgleklokke

Den lille saksebi, Chelostoma campanularum, nyder at der nu kommer flere og flere klokkeblomster i PLAN Bi-haven.Den er bare 4-4,5mm lang, og du hører den ikke flyve forbi.Men du kan finde den i gang med at fylde pollen-børsterne under bugen med kridhvidt pollen <3En lille bi som insisterer på udelukkende at samle klokke-pollen til madpakker til sine æg.Flytter gerne ind i 4mm huller i et bi-hotel.LET´S BEE BETTER.Bi-hoteller kan købes her: https://shop.planbi.dk/collections/bi-hoteller

Slået op af PLAN Bi i Tirsdag den 25. juni 2019

 

"Du kommer aldrig af med havepest".

"JUBIIIIIIIIIII," skal det lyde herfra.

Recommended Posts