Hvis vi planter blomster til “kræsne” bier – så er der også mad til alle de andre…

Cirka hver 4. vilde biart i Danmark er mere eller mindre kræsen. Hvis vi sørger for “at forkæle” dem – så er der også mad til alle de andre biarter, der ikke er kræsne, OG der er mad til sommerfugle, svirrefluer og andre blomstersøgende insekter.

Jo flere krav man stiller, jo sværere er det at overleve.
Derfor er det også generelt de mest kræsne bier, som har det sværest.

Vi har f.eks. hele seks forskellige biarter, som ikke vil lægge æg, hvis de ikke kan finde pollen fra klokkeblomster. Her en bi med bugen fuld af hvidt klokkepollen.

Derfor er det vigtigt, at en have, altan eller fællesareal har blomster fra forskellige plantefamilier – kurveblomster, klokkeblomster, maskeblomster, læbeblomster og ærteblomstrende blomster blandt andet.
Bier er ikke kræsne med nektar – som er deres benzin – det de er kræsne med er, hvilket pollen de vil lave madpakker til deres æg af.

Når det kommer til blomster, så skal vi væk fra at lægge vores fokus på store, prangende blomster som liljer og klematis for eksempel.

Liljer er imponerende blomster, og de er faktisk rige på pollen, hvad enhver, der har stukket næsen ned i én, kan konstaterer ved et kig i spejlet (man får orange næse) – men vores vilde bier er bare ikke tilpasset til at samle lilje-pollen…
En hushumle tager sig en lur i en storblomstret klematis – men vi har aldrig se en bi samle nektar eller pollen i den slags klematis.

De blomster, som bierne foretrækker, har oftest meget mindre blomster – men mange flere af dem.

PLAN Bi har sammensat frøpakker sådan, at der er noget til nogle af de “kræsne” i hver og en. Alle pakkerne er sat sådan sammen, at der er planter fra forskellige plantefamilier i hver eneste pakke – altså “noget for enhver smag”.

SE MERE HER:

Herunder kan du se eksempler på, hvor smukke biernes favoritblomster kan være – også selvom hver enkelt blomst ikke er ret stor:

STØT PLAN Bi

Hvis du også synes, det er værd at kæmpe for de mest truede dyr i Danmark, så støt Plan Bi.
Vi har nu i snart 10 år kæmpet for de bier, som der ikke er penge i.