Klatreplanter til vilde bier

Når du planter i højden, så får du plads til mange blomster på et lille jord-areal. Vi leder konstant efter gode biplanter, med gode klatre-evner – fordi de både kan give læ, og glæde folk med små gårdhaver eller lignende.

Guldklematissen her er et eksperiment.

Vi ved, at de storblomstrede klematis hverken har pollen eller nektar, som bierne “gider” bruge, så nu prøver vi den her, efter at have gransket div. udenlandsk litteratur.

Nu blomstrer den, guldklematis – så nu må vi se.

Vi planter især for de kræsne

Vi har over 10 biarter, som insisterer på at samle pollen i ærteblomstrende blomster – så vores ærte-tårne er et must i haven.

Selvom det er svært at se, så er der faktisk et plantestativ inden i hvert af “tårnene”.

Ærter er naturligvis selvskrevne – både dem vi spiser og som her: Staudeært.
Men kællingetand er f.eks. også en ærteblomstrende blomst, så du bliver nødt til at kigge forbi navnet, som ikke nødvendigvis indeholder “ært”.

Et slag for vores kaprifolie, om hvilken vi kun kan sige: No name. 🙃

Det er en stikling snuppet fra en kaprifolie et sted i Nordsjælland – selvfølgelig fordi moderplanten var omsværmet af bier.
Den blev plantet, da vi “flyttede ind” 1. marts 2021 – hvor den berigede haven med to blomster.
Men i år er der mange.

Havevægbi i kaprifolien. Billedet er godt nok fra sidste år, men vi ser bierne bruge blomsterne – mange forskellige arter af bier.

Til næste år vil kaprifolien give et utal af blomster. Samtidig vil planten give lidt læ omkring vores bihoteller – en udpræget mangelvare i den lille (vindomsuste) have.