Naturmælk fjerner vildledende reklame om honningbiers fortræffeligheder

Nu er det slut med ulovlige anprisninger af honningbier på mælkekartonerne fra Naturmælk.

Vi er mange, der elsker økologi, og der er da heller ingen tvivl om, at økologi er godt for vores grundvand.
Måske er det også godt for CO2-regnskabet.
Men nogen gave for biodiversiteten er økologisk landbrug altså ikke – i hvert fald ikke uden en målrettet indsats.

Og det er vel også fint nok? Man behøver jo ikke være en engel for at gøre det lidt bedre.

Men netop når man har den gode glorie på, så har man også manges øre – og det forpligter!

Det forpligter til at sige sandheden og undlade at pynte sig med lånte fjer.

Netop derfor var PLAN Bi nødt til at reagerer, da en vågen Facebook-bruger lagde dette billede af en mælkekarton fra Naturmælk op i maj 2018.

“OPSÆTNING AF BISTADER GAVNER BIODIVERSITETEN”

NEJ! Lad os slå fast med det samme:
Det er INGEN gave til naturen, at sætte en masse husdyr op, som skal spise den mad, som i forvejen trængte, VILDE dyr, ellers ville kunne rulle tungen ud efter!
Og du behøver ikke tage vores ord for det – du kan læse hvad landets førende biodiversitets-eksperter siger om honningproduktion HER

Du “sikre” ikke biodiversiteten ved at sætte bistader op, og du sikre heller ikke mulighederne for “Danmarks bestøvere” ad den vej, for “vores bestøvere” er vores vilde bier. ALLE honningbier er husdyr – de er altså nogens privatejendom og ikke “vores”.

At sætte bistader op er lig med at hive en ressource ud af landskabet. Så kort er den.
Der er ingen lov, der forhindre Naturmælks landmænd i at sætte så mange bistader op, som de har lyst til – fuldstændigt uden skelen til, hvor meget “bi-mad” der rent faktisk er at hente i en bi´s flyveradius.
Det er ikke denne ret, vi angriber.

Men når man faktisk gør naturen en bjørnetjeneste, OG man så samtidig markedsfører sig som livvagter for “Danmarks bestøvere” og vores biodiversitet, så er vi ude i noget med “vildledende markedsføring” eller ulovlig anprisning, som det også kaldes.
Og det gør, i vores øjne, sagen værre, når reklamerne sidder på mælk, smør, yoghurt og ost – altså placeret lige i børns øjenhøjde på hele familien Danmarks morgenbord.

EN HÅRD FØDSEL

Ni måneder skulle det tage PLAN Bi at få hevet de lånte fjer af Naturmælks mælkekartoner. Vi endte med at måtte klage til Miljø- og Fødevareministeriet, efter gentagne, direkte henvendelser til mejeriet ikke havde resulteret i andet end et auto-svar om, at de havde modtaget vores mail.

Den 08.02.19 – ni måneder efter vores første henvendelse til Naturmælk – fik vi svar fra styrelsen:

Fødevarestyrelsen har i forbindelse med tilsyn i virksomheden modtaget virksomhedens kommentar til dette. Virksomheden oplyser at den er har valgt at fjerne teksten vedrørende opstilling af bistader som har været årsag til klagen. Fødevarestyrelsen betragter derfor sagen som afsluttet.

(Du kan læse vores klage nederst på siden).

EN NY START?

I PLAN Bi er vi naturligvis glade for, at de falske anprisninger nu er væk fra mini-, let- og sødmælken fra Naturmælk. Det er vigtigt, ikke at understøtte en indgroet misforståelse hos befolkningen! Som at “honningbier gavner biodiversiteten” for eksempel.

Men nok så meget håber vi på, at landmænd og mejerister i Naturmælk i fremtiden vil tænke over, at en “bi ikke bare er en bi”.
At de vil tænke på, at der skal mange, mange flere blomster til, hvis både deres nye honningbier OG vores i forvejen trængte vilde bier, sommerfugle og svirrefluer skal have nok at spise.

Et hurtigt blik nedover Naturmælks hjemmeside tyder på, at lidt mere tanke på det, vi kalder God Bi-Skik, kunne være velkomment.
Der er godt nok MANGE blomster på siden, hvor man kan “møde deres landmænd“.
Desværre sidder alle blomsterne rundt om halsen på koen i logoet.
På billederne fra mejeriets gårde, er der køer….og græs.
Men kære øko-landmænd; det er ikke nok at TALE om at så blomster. Frøene skal rent faktisk UD I JORDEN, før de gør gavn…og I kommer til at give et stykke jord her og der fra jer – jord hvor i holder ploven væk.

Og I er jo godt på vej.
Jeres egen organisation har blandt andet lavet denne gode video.
Så vi håber, vores vilde bier går en lysere fremtid i møde på Naturmælks gårde i Nordsjælland og Sydjylland.
LET´S BEE BETTER!

PLAN Bi´s klage til Miljø- og Fødevareministeriet, september 2018:

Fødevarestyrelsen har modtaget følgende Klage vedrørende Mejeriet Naturmælks markedsføring som har været optrykt på mejeriets mælkekartoner

Klage over markedsføring af mælk fra Naturmælk. Vi, og andre, klagede direkte til Naturmælk i maj – men vi har aldrig fået andet end en auto-kvittering for modtagelsen, og Naturmælk fortsætter ufortrødent deres vildledende markedsføring – derfor denne klage. På sine mælkekartoner fremfører Naturmælk vildledende og urigtige oplysninger. Det kan ikke være rigtigt, at folk skal fodres med løgne, mens de sidder og indtager deres morgenmad! Naturmælk har opsat honningbi-stader på alle deres gårde og påstår i deres markedsføring, at det “sikre biodiversiteten”, og at honningbier “sikrer muligheder for Danmarks bestøvere” – hvilket ikke er sandt. Honningbier GAVNER ikke biodiversiteten! Der findes ikke vilde honningbier i Danmark længere, og de tilbageværende arter af vilde bier, har absolut ingen gavn af, at Naturmælks gårde opsætter honningbier. Honningbier er husdyr, som flyver ud for at fouragere på de samme blomster, som vores vilde bier skal hente føde i. Opsætning af honningbier ØGER presset på vilde bier – det gavner ikke på noget plan. Foruden øget konkurrence om føden, så kommer honningbierne med en risiko for, at vira og bakterier kan smitte fra honningbierne til vores vilde bier. Naturmælk påstår, de tager et medansvar for naturen omkring os -men opsætning af honningbier er IKKE at tage medansvar for hverken biodiversitet eller bæredygtighed. Hvis Naturmælk vil anprise, at de tager medansvar for natur, biodiversitet og bæredygtighed, så må de gøre det, uden at iføre sig lånte fjer som opsætning af husdyr. Naturmælks opsætning af bistader sikrer måske overlevelsesgraden for nogle honningbier, som så ikke bliver kørt ud i neonicotinoid-behandlede raps-marker – men det har altså intet med hverken natur, biodiversitet eller bæredygtighed at gøre. Derfor forventer vi, at ministeriet vil påtale urigtighederne i Naturmælks markedsføring og kræve, at dette bliver rettet fremadrettet. MVH/PLAN Bi For dokumentation for, at honningbier ikke gavner biodiversiteten.

STØT PLAN Bi

Hvis du også synes, det er værd at kæmpe for de mest truede dyr i Danmark, så støt Plan Bi.
Vi har nu i snart 10 år kæmpet for de bier, som der ikke er penge i.