qwrgk9y0xodv0xtmhkw5odsequvde6

Om snyltebier…

 In Fakta om bier, God bi-skik, Nyheder

DEM DER IKKE GIDER BYGGE REDE SELV, DE SNYLTER PÅ ANDRE.


Hver eneste vilde bi-art i Danmark har mindst én anden bi-art, som forsøger at snylte på dens rede-arbejde.
Solitær-snyltebierne lægger æg i andre bi-arters redegange. Humle-snylterne slår værternes dronning ihjel, overtager hele boet, og får værtens arbejderbier til at arbejde for sig.
It´s a cruel, cruel world 🙂

https://twitter.com/bumble_being/status/1208724848421277696?s=20

Snyltestenhumle

 

Mørk jordhumle-snylter

“Gøge-bier” kalder englænderne snyltebier, og det er egentlig et mere dækkende udtryk end vores “snyltebier”.

VIDEO af keglebi, som har haft held med at finde en ubevogtet redegang. Først har hun været inde og “tjekke”, at der er en redecelle med madpakke, som hun kan lægge sit æg i. Så kommer hun ud og vender og bakker ind for at lægge ægget. Og bladskærerbien opdager intet – hun bygger blot videre på sin redegang. Men året efter vil én af “hendes unger” være en keglebi i stedet for en bladskærerbi…

Snyltebi i hotellet :O

EN UINVITERET GÆST I BI-HOTELLET…Når man dagligt følger "sine" bladskærerbier i bi-hotellet, så kan det godt give et lille stik i hjertet at se en ny "gæst" i hotellet – i hvert fald når gæsten er en keglebi.Keglebier er nemlig snyltebier. Hende her samler ikke pollen selv, og hun bygger ikke selv reder til sit afkom.Hun sidder simpelthen på lur og venter, så når en bladskærerbi er ude og proviantere, så smutter keglebien ind i redegangen.Først er der ispektion, og finder hun forholdene tilfredsstillende, så er det ud at vende og ind med redelægningsrøret først.Bladskærerbiens seneste arbejde er dermed spildt!Keglebiens æg vil klække før bladskærerbiens gør det, og snylteren vil æde både madpakke og larven af bladskærerbien.PLAN Bi-INFO:Selvom keglebien har en imponerende "brod", så kan den slet ikke stikke – der er tale om et æglægnings-rør.

Slået op af PLAN Bi i Søndag den 25. august 2019

Her under ser du billeder af et par snyltebier – en keglebi og en hvepsebi.
Inde i redegangen, eller nede i jorden, vil snyltebiens æg klække før værtsbiens æg. Så æder snylteren værts-ægget og den medfølgende madpakke, og året efter kommer der en snyltebi ud – i stedet for en bi af den bi-art, som har lavet al arbejdet.

PS. Snyltebier er en del af vores bi-biodiversitet, så nej – de skal hverken udryddes eller holdes nede 🙂
LET´S BEE BETTER.

Keglebi

 

Hvepsebi

Recommended Posts
0