Orienteringsmøde om PLAN Bi med snapse-foredrag og honningmiddag

Stor interesse fra landmænd, kommune, erhvervsliv og biavlere

Tildl. borgmester, Ole Find Jensen, fortalte, hvorfor han har valgt at lægge et stykke arbejde i bestyrelsen for PLAN Bi.

Næsten 70 mennesker deltog i PLAN Bi´s orienteringsmøde om opstarten af PLAN Bi-Frederikssund onsdag aften på Gerlev Kro i Jægerspris.

Emnet var vores vilde bier, hvad de gør af gavn – for vores biodiversitet, men også for landbruget, og hvordan vi kan passe bedre på dem.

Først var der velkomst ved bestyrelsesformand for PLAN Bi, Kaj Elgaard, hvorefter kroen diskede op med en lækker buffet med temaet: Honning.

.

Efter maden fortalte organisationens næstformand, tidligere borgmester Ole Find Jensen, hvorfor han har valgt at deltage i arbejdet med at få PLAN Bi op at flyve.

-Jeg sætter pris på, at det her projekt er udsprunget lokalt i Frederikssund. Men først og fremmest synes jeg, at PLAN Bi adskiller sig fra andre naturorganisationer ved at koncentrerer sig om at få alle parter til at trække på samme hammel, sagde Ole Find Jensen blandt andet

Så fulgte et kort sammendrag af eftermiddagens bi-foredrag, hvor bi-ekspert Charlotte Skov startede med at forklare forskellen på honningbierne, som jo er husdyr, og vores mange arter af vilde bier. Læs om eftermiddagens kursus i GOD BI-SKIK: HER

Vilde bier giver ikke honning, men de bidrager både med bestøvning i landbrug og haver, og så er de en vigtig faktor, hvis vi ønsker at bevare vores biodiversitet. Hvis biarter uddør, mister vi nogle plantearter, som igen medfører at vi mister andre dyrearter…

Bierne har været her på jorden i millioner af år – uden os mennesker. Men vi har aldrig levet på jorden UDEN bier! Er vi klar til at prøve det? spurgte Charlotte Skov tilhørerne.

Bi-ekspert Lotte Skov lagde direkte over til PLAN Bi-stifter, journalist Nina Launbøl Hansen, som fortalte deltagerne om, hvad PLAN Bi forventer af, og tilbyder, sine deltagende landmænd, erhvervsvirksomheder, biavlere, boligselskaber, vandværker og kommunen.

I bund og grund handler det om, at vi alle stiller os solidariske med de landmænd, som ønsker at gøre en indsats for vores vilde bier. Og med alle, mener jeg alle, sagde Nina Launbøl Hansen, landmændene og kommunen skal med, men også erhvervslivet, vandværker, boligselskaber og biavlere – vi har alle, som mennesker, en interesse i det her, for bier bestøver en tredjedel af al mad på jorden, og vi bliver ikke færre mennesker – vi bliver flere! Vi har ikke brug for mindre bestøvning – vi har brug for mere!

Hvis alle I professionelle står sammen og deltager i PLAN Bi-Frederikssund, så lover vi, at PLAN Bi får de private borgere i Frederikssund med på bi-vognen. Vi vil gøre det så cool at være med i PLAN Bi, at det bliver un-cool IKKE at være det, lovede stifteren.

Det første I vil få, er skulderklap fra jeres naboer og bysbørn – og medieomtalen, den skal vi nok genererer.

Vi er noget så usædvanligt som en ERHVERVSVENLIG NATURORGANISATION, fortsatte stifteren. Vi beder hverken om meget af jeres tid eller mange penge – og vi sørger altid for, at I får noget igen.

Vi beder jer deltage fordi:

Hvis vi alle gør lidt, så kan vi komme rigtigt langt, for vilde bier er ultra-lokale, og hver en lille ændring til det positive, vil gøre en forskel.

Læs hvad det koster at være med som professionel deltager i PLAN Bi HER

PLAN Bi arbejder hårdt for at gøre bier og bestøvning til noget konkret for alle. Derfor “pakker” organisationen altid bierne ind i noget, folk kan relatere sig til, ved deres arrangementer – chili, græskar eller som denne aften: Snaps.

Snaps er primært lavet på nødder, urter og bær – skal det være sødt, så honning. Derfor giver det mening for os, at slutte denne aftens bi-arrangement af med et lille foredrag og workshop om hjemmelavet snaps og likør, fortalte Nina Launbøl Hansen, og præsenterede den kendte københavner-kok, Rasmus Leck Fischer, som blandt andet har skrevet bogen SNAPS – naturen paa flaske.

Efter et kort oplæg fik deltagerne hvert sit syltetøjsglas, så de kunne sammensætte deres helt egen “pullimut” efter anvisninger fra Rasmus.

Der blev smagt, duftet og lyttet, og dem der gik efter en røget smag, var i gang med gasbrænderen.

Imens blev der snakket bier, bestøvning og fremtidige planer i krogene, og kommunens officielle deltager, byrådsmedlem Jørgen Bech (V) lovede, at han ville arbejde konstruktivt for at få Frederikssund kommune til at melde sig som deltager i PLAN Bi-Frederikssund.

-Jeg skal ærligt indrømme, at da jeg først så vores tidligere borgmester, Ole Find Jensen, gå ind i bestyrelsen for noget, der hedder ”PLAN Bi”, så tænkte jeg: Hvad er nu det for et stunt! Men orienteringsmødet her var lidt af en øjenåbner. Jeg har tænkt mig at se på, hvad jeg kan ændre hjemme i min egen have til foråret, fortalte byrådsmedlem Jørgen Bech (V) efter mødet.

Han lovede også at tale varmt for PLAN Bi i byrådet.

Også deltagerne fra Nordsjællands Landboforening, NOLA, var positive efter orienteringsmødet:

NOLA vil gerne hjælpe til at få løbet dette projekt i gang og vil gerne vide, hvordan I tænker at kunne bruge os.
Vi har over 100 medlemmer i Frederikssund Kommune, men langt fra alle landmænd er medlem i NOLA, skriver konstitueret formand, Søren Hansen efter mødet.

Efter megen ros til kok, kro og deltagere sluttede en eftermiddag og aften i biernes tegn klokken godt over 22 en råkold aften i januar.

Dels arbejder vi på højtryk for at få den perfekte frøblanding til vilde bier sat i produktion, og så arbejder vi på at finde den rigtige rådgiver, der kan sælge os god, kvalitets-vejledning til landmænd i “Smart-farming”, fortæller stifteren.

Og så venter vi på, at kommunen beslutter, om de vil deltage og hjælpe med at administrere PLAN Bi-Frederikssund.

Så snart det er på plads, vil der blive afholdt et officielt stiftelsesmøde i PLAN Bi-Frederikssund.
Om Frederikssund kommune vil indgå som deltager i PLAN Bi skal først besluttes i økonomiudvalget, så nu venter initiativtagerne spændt på den kommunale afgørelse.

-Vi synes, PLAN Bi fik det blå stempel fra erhvervslivet, da COOP valgte at støtte os økonomisk, og fra fondsverdenen da naturfonden, 15. Juni Fonden, gav vores overbygning penge, siger PLAN Bi´s bestyrelsesformand, tidligere chefredaktør Kaj Elgaard og fortsætter:
-Vi tillader os også at tolke succesen i eftermiddag som et bevis på, at den folkelige opbakning er der, og der deltog mange landmænd i vores orienteringsmøde. Vi har nu godt fat i mange, mulige deltagere, så nu vil vi også gerne have kommunen om bord i bivognen.

Du kan læse om eftermiddagsarrangementet, Kursus i god BI-SKIK, HER