PLAN Bi 5 år

13. januar 2021 er det fem år siden, telefonen blev løftet første gang med henblik på at starte PLAN Bi. Hurra for os. Vi er her på trods.
På trods af overvældende modstand, benspænd, latterliggørelse og trusler.
For vi mener, at fremtiden for vilde bier er vigtig nok til at modstå alle former for modstand – og det er der heldigvis også mange andre, som mener.
Så i dag: Hurra for vilde bier og hurra for os!

Året er 2015.
I EU vinder hollandske Bee Deals “The europaen bee award”.
Konceptet er enkelt: Et område ad gangen. Få kommuner, virksomheder og private til at gøre en indsats for bierne – sammen.
Første tanke: Det kan vi da også gøre her!

Forholdet til honningbierne

Vi vidste fra starten, at der var noget “uldent” i forholdet mellem honningbier og vilde bier. Derfor sagde vi konsekvent nej tak til forslag om indtjening via salg af honning, bistader og andet biavlsrelateret.

Men der gik næsten et år, før det for alvor gik op for os, at vi har fyldt honningbier ind i SAMTLIGE vores naturområder, på baggrund af en glansbillede-forestilling om, at det er win-win for naturen.

Dét blev en øjenåbner.
-Hvad skal alle de honningbier i VORES naturområder?, spørger vi 2017, da den daværende miljøminister, Esben Lunde Larsen (V), er ved at rulle sin plan for “biodiversitet for bier” ud.
Hans plan for at redde dansk bi-biodiversitet er: Mere produktion af økologisk honning…som man i Danmark kun kan producerer i vores naturområder…for alle andre steder bliver der sprøjtet i umiddelbar nærhed.

Kort over de områder i Danmark, der er udpeget til økologisk honningproduktion:
https://kms.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=321c6f58ceb1460b8eb0aba5b3e7c8ab

På trods

I 2015 fejrede Danmarks Biavlerforening 150 års jubilæum.
150 år hvor ingen har løftet dynen og afprøvet deres påstande om, at det er en gave til biodiversiteten at sætte honningbier op.
At det direkte er til skade for vilde bier, når vi plastrer vores naturområder til i husdyr, er der selvfølgelig eksperter, der har vidst. Men ingen har følt for at tage den kamp med biavlerne, det åbenbart er, at sige sandheden: Selvfølgelig konkurrerer honningbier og vilde bier om maden – ligesom vilde bier konkurrerer om den indbyrdes, og alle bierne konkurrerer med svirrefluer, biller og sommerfugle om maden.

Men man hiver ikke ustraffet glorien af et gammelt erhverv, som på dygtigste vis har fået deres medlemmer placeret i alle de organer, hvor det tæller, og hvor der kan hentes støtte og midler fra.
Man sætter ikke ustraffet spørgsmålstegn ved det gavnlige i nogens husdyr – når disse “nogen” har solgt sig selv som frontkæmpere på “den grønne front”, lige så længe der har eksisteret en grøn front.

Arm i arm har biavlere stået med samtlige grønne organisationer. Skal de pludselig se hinanden i øjnene i et andet lys?
Skulder ved skulder har forskere stået og forsket i henholdsvis honningbier og vilde bier. Skal den ene side pludselig udtale sig nøgternt om effekten af opsætning af deres kollegaers forskningsobjekter?
I befolkningen var opfattelsen blevet, at en bi er lig med en honningbi, og opsætning af honningbier svarer til at give naturen en hånd.
For ingen har fortalt fortalt Hr. og Fru Danmark noget andet – før PLAN Bi kom til.

Spin til UG med kryds og slangehovedbi – det må man lade biavlerne!
Private firmaer er blevet truet fra at arbejde sammen med PLAN Bi.
Kasser er smækket i, døre blevet lukket, og vi er blevet truet med sagsanlæg – mere end en gang.

Men ved I hvad?
Heldigvis er der en del danskere, som ikke har særinteresser i honning og bi-indtægt, der som Bi-Venner støtter vores arbejde ved at være medlemmer af PLAN Bi.
Og hvis kasserne, der burde støtte biodiversitet, smækker i – så må man smøge ærmerne op og tjene til sit oplysningsarbejde selv!
Så det gør vi .
Vi designede vores egne bihoteller – ikke uden startvanskeligheder, men det lykkedes. Vi har nu Danmarks bedste udvalg af kvalitets bihoteller:


Vi brugte al vores viden om planter og bier til at udvælge de bedste frøsorter til vilde bier, og ved I hvad?:

Fra 2019 til 2020 øgede vi omsætningen i den lille webshop med 99%.
Meget mere mad og boliger til vilde bier – lidt overskud til PLAN Bi.
Se, det er win-win.

Billeder fra fem gode år

Der er ikke meget sjov i at vise billeder fra alt det skrivebordsarbejde, som det er blevet til i løbet af fem år.
Men der er megen glæde at hente i alle de møder vi har haft med jer danskere ude i den virkelige verden.
Her et galleri med nedslag fra fem års virke i biernes tjeneste.
GOD FORNØJELSE 🙂