Sådan får du gode, kraftige spirer

Det sværeste ved frøsåning er, at få frøene til at spire. Men hvordan du passe de små frøplanter har betydning for, hvor gode småplanter du får at plante ud i bede og krukker.

Når frø først er, spirede gælder det om at give dem den bedste kombination af LYS og VARME.

JO MINDRE LYS – JO KOLDERE SKAL DE STÅ

Det er lys og temperatur, der regulerer, hvor meget de små planter vokser i vejret.

ER DER MEGET VARME, SKAL DE OGSÅ HAVE MEGET LYS – ellers bliver det til tynde ranglede småplanter. Varmen får dem til at tro, at de bare skal strække sig vi vejret, så finder de mere lys…

Planter, som står varmt, men får for lidt lys, bliver ranglede. De her skal plantes ud i en fart, så de får standset deres lyst til rende i vejret. Du vil hellere have, at de nu bruger kræfter på at danne et godt rodsystem, så du kan få gode, kraftige planter til næste år.

HAR DU MULIGHEDEN FOR AT SÆTTE SMÅPLANTERNE UDENDØRS, KAN DU SAGTENS GØRE DET, NÅR DE ER ET PAR CENTIMETER HØJE.
Der må godt være kulde om natten – men de skal helst ikke direkte fra vindueskarm-varme og ud i bulder-frost.

HAR DU DEM I VINDUESKARMEN, SÅ LAD DEM STÅ VED ET VINDUE, DER KAN STÅ PÅ KLEM – på den måde får spirerne nattekulden at føle, og så bliver de ikke ranglede.

JO KRAFTIGERE PLANTER DU KAN PLANTE UD, JO BEDRE KLARER DE SIG.

SE HVILKE FRØ TIL VILDE BIER, PLAN Bi KAN TILBYDE:
https://shop.planbi.dk/collections/fro-1

PLANT UD HELE ÅRET

Spirede småplanter at disse vilde/halvvilde planter kan plantes ud hele året – de kan godt tåle kulde.
Men du bør ikke plante frøspirer ud i hård frost – fordi temperaturforskellen på vindueskarm og hård frost er så stor. De ville jo få et chok.
Er der hammerfrost ude, så vent hellere et par uger med at plante ud. Såspirerne skal nok klare sig lidt længere i vindueskarmen – det presser dem måske, men det tager de ikke skade af. Det er “seje” planter, de er ikke sarte. 🙂