Skal du være bange for bier?

VILDE BIER er langt fredeligere end honningbier – for de har ikke noget lager af honning at forsvare.

Du skal nærmest hoppe på en vilde bi – eller klemme den hårdt – før den vil stikke dig.
Hannerne kan slet ikke stikke, og over halvdelen af arterne er så små, at deres brod slet ikke kan komme gennem vores hud.
Vilde bier vil hverken have din øl, din is eller syltetøjsmad – de spiser kun nektar – og så samler hunnerne pollen, som de laver madpakker til deres æg af.

“Nu har jeg i snart tre år haft bi-hoteller placeret lige rundt omkring vores havebord – og lige ved siden af terrassedøren – og der har ikke én gang være optakt til ballade. Bierne flyver ikke ind i stuen, de interesserer sig overhovedet ikke for, hvad vi laver – med mindre jeg står i vejen for deres flyverute, og det gør jeg tit, med kameraet – så kan jeg godt få et irriteret bzzzzzzzzzz. Min datter sidder og soler sig omgivet af bier og bi-hoteller, og selvom den emsige, dansk-svenske gårdhund, Lucky, ofte snapper ud efter en forbiflyvende bi, så fanger hun ikke noget. Og skulle hun fange noget, så har jeg en antihistimin-pille at give hende,” fortæller stifter af PLAN Bi, Nina L. Hansen.

Der er i alt 12 bi-hoteller/-observatorier i PLAN Bi-haven – de fleste placeret i det, som engang var en plante-reol, man kunne stå og potte blomster op ved 🙂 #bierneflytterind

 

Vilde dyr angriber dig kun i forsvar. De skal altså have noget at forsvare – et nektarlager – før de kan finde på at angribe.

Bortset fra humlebierne så er der ingen af vores vilde bier, som har et lager af honning at forsvare – for de bor ikke samme i et bo.

HVER HUN-BI ER SIN EGEN DRONNING.

Honningbier har et stort lager af honning at forsvare – det er det, de er opdrættet til at samle sammen.

Det er klart, at hvis du har samlet et stort lager af føde, og nogen kommer og tager det – eller angriber din koloni – så bliver du stik-tosset – og honningbierne er jo kendt for at kommunikere og arbejde sammen, og det gør humlebierne også.
Her under kan du se, hvordan det ser ud, når en bjørn angriber et humlebi-bo.

Hvis du prøver at flytte et humlebi-bo, så vil du få kærligheden at føle – men ellers vil de kun summe glade rundt om dig og bestøve dine æbler, tomater og jordbær. Et meget stort humlebi-bo er på 500 individer. Det normale er et par hundrede.

HONNINGBIER bor derimod op til 60.000 sammen. Det påhviler biavleren at sørge for, at bierne ikke går amok, når honningen høstes.
Vi hører af og til om fatale historier fra andre steder i Europa, hvor honningbier har overfaldet mennesker lige efter honninghøsten – der er jo en årsag til, at der er noget, der hedder en biavler-dragt. Den ser du aldrig bi- eller biodiversitetsforskere iført – med vilde bier er det overflødigt at pakke sig ind.

En angst for VILDE BIER er ikke rationel – de vil dig intet ondt.

Hvis du er meget optaget af det der med at blive stukket, så skal du IKKE se DR Ultra, hvor Sebastian Klein lader sig stikke af en stor gedehams (Ikke bi – gedehams!) Men det er nu både sjovt og lærerigt.
Og læg mærke til, hvor meget gedehamsen skal presses, før den vil stikke…