Sygdom smitter fra honningbier til vilde humlebier

Det er nu bevist, at sygdome smitter fra honningbier til vilde humlebier via de blomster, de begge besøger. Det kan være en del af årsagen til, at vores vilde bier er sådan under pres i disse år, mener forskerne.

I et nyt studie fra Vermont University i USA beviser forskerne, at sygdomme kan smitte fra de honningbier, vi holder i stader, til vores vilde bier.

Når en syg honningbi besøger en blomst, og der kommer en vild humlebi bagefter, så kan humlebien få sygdommen overført, bare ved at besøge blomsten.

“Vi troede, det ville være som at lede efter en nål i en høstak at finde blomster, som havde smitten på sig – men det viste sig slet ikke at være svært,” fortæller en af forskerne, Samantha Alger.

Forskerne fandt frem til to kendte honningbi-sygdomme, “deormed wing virus” og “black queen cell virus”, som via blomsterbesøg bliver overført til vilde humlebier.
De fandt mange smittede humlebier i optil 300 meter fra bistaderne – mens de ikke fandt nogle smittede humlebier, der hvor der ikke var opsat nogle bistader.

“Dette studie viser, at vi nok burde holde bistader væk fra områder, hvor der er sårbare, vilde bestøver-racer,” konkluderer forskerne.
Læs hele studiet HER: https://eurekalert.org/pub_releases/2019-06/uov-hiw062419.php?fbclid=IwAR0LF5b6Nwd4cfrGpq14bi7h-OBraE2mMyJo9wt8u3L4hheK43x6aNp01rE