TOPFORSKER: “Honningbien er ikke en truet dyreart, og den gavner ikke biodiversiteten. Tværtimod.”

Professor Carsten Rahbek fra Københavns Universitet skiller skidt fra kanel i debatten om fødekonkurrence mellem honningbier og vilde bier.

Sjældent skarp og klar artikel om fænomenet fødekonkurrence i bi-verdenen.

“Det er en misforståelse at tro, at man redder naturen ved at sætte honningbier op,” siger Carsten Rahbek.


UPDATE: 26. november 2021 kommenterer mediet Vid&Sans sin egen artikel, efter biavlerforeningen har truet med at trække dem i pressenævnet, fordi den oprindelige artikel “ikke at beskriver den anden side af sagen”.
Til det svarer den ansvarshavende redaktør:

Vi ledte efter velanskrevne forskere inden for biodiversitet, der ville argumentere for det synspunkt, at seks milliarder honningbier i Danmark ikke skader naturen. Dem kunne vi bare ikke stampe op af jorden.

Læs hele redaktørens kommentar HER: https://vidogsans.dk/vidsans-stikker-gerne-hovedet-i-hvepsereden/

Vi bør ikke have biavl i beskyttet natur

”Den videnskabelige konsensus er, at honningbier presser og konkurrerer med de vilde bier. Forskere diskuterer hvor slemt det er, og om problemet rækker 200 meter eller 2 kilometer omkring bistadet. Men honningbier gør i hvert fald intet godt for naturen, det er helt sikkert,” siger Carsten Rahbek, og fortsætter:

”Ideelt set skulle vi selvfølgelig have meget mere natur. Men i et land, hvor næsten alt er opdyrket, er det helt vildt, at vi vælger at drive landbrugsproduktion midt i de ganske få områder, vi har afsat til vild natur. Det er slemt nok, at naturen har så lidt plads, og så presser vi den yderligere med husdyr”.

Men måske er der et skred på vej. Efter kritik fra fagfolk vedtog Folketinget i juni at udfase biavl i de nye naturnationalparker. Det er dog fortsat tilladt – og udbredt – at sætte bistader op i nationalparker, Natura2000-områder og anden fredet natur.

Ifølge Carsten Rahbek bør det stoppes: Honningproduktion hører lige så lidt til i vild og fredet natur som svinestalde eller malkekvæg.

PLAN Bi holder dem til ilden

Der har i Danmark været en indædt modvilje mod at sige sandheden om fødekonkurrence højt.

Derfor er det også lidt af en sensation, når en absolut topforsker som Carsten Rahbæk taler i så klare vendinger.

Vi håber nu på, at en så klar udmelding vil få noget af modstanden mod PLAN Bi til at forstumme. For der står INTET i den artikel, som vi ikke har sagt og skrevet gennem de seneste fem år.

Hvis du også mener, at vores arbejde for vilde bier er absolut nødvendigt, så støt venligst vores arbejde: