WEBINAR: Skab en fest for vilde bestøvere

10. Juni inviterer PLAN Bi til webinar for kommuner, boligselskaber og andre, som har mod på at stille lidt jord til rådighed for vilde bestøvere. Bliv inspireret af konkrete eksempler og få ideer, der er lige til at føre ud i livet.

Se hele webinaret HER:

Mellem klokken 15 og 16 DEN 10. JUNI afholder PLAN Bi et webinar.
Med det vil vi gerne inspirere kommuner, boligselskaber og andre, der har lidt jord “tilovers”, som de gerne vil stille til gavn for biodiversiteten.

DELTAGERE: Seniorforsker, Beate Strandberg, AU, journalist og stifter af PLAN Bi, Nina L. Hansen.
Eventet modereres af: Julie Søgaard, miljø- og natur-journalist.

Webinaret 10. juni er gratis.
Men tilmelding nødvendig HER:

https://zoom.us/webinar/register/WN_ClEsE-iJSFiXKwqxFq5jMQ

PLAN Bi´s oplæg vil dreje sig om det, vi kalder:

BIODIVERSITETS-BEDE I BY-KERNER

Rundkørsler, midterrabatter, små, skæve hjørner, der bare “ligger der og ligger”. Der er så mange af dem. Kan vi ikke stille bare nogle af dem til rådighed for de blomstersøgende insekter?
Vilde bier, sommerfugle og svirrefluer – vi ved, de er helt vildt på spanden…

Befolkningens bevidsthed om EN BIODIVERSITET I KRISE er stærkt stigende.
Alle kommuner burde være interesserede i at vise deres borgere, at kommunen gerne går forrest i kampen for et rigere dyre- og planteliv i Danmark – til gavn og glæde for alle dem, der skal komme efter os – vores børn!

Vores påstand er, at ALLE kommuner kan gøre LIDT, uden det koster spidsen af en jetjager – og at mange små tiltag gør en STOR forskel.

VIDEO FRA EN BIODIVERSITETS-RUNDKØRSEL:

https://www.youtube.com/watch?v=dRq94rda4dY

Mad alene gør det ikke…

At “fodre” insekterne er godt. Så får dem, der er her nu, det bedre.

Men hvis vi også gerne vil have FLERE vilde bier, FLERE sommerfugle og FLERE svirrefluer, så er vi nødt til også at indtænke steder, hvor:

  • Bierne kan lægge deres æg. (Tør jord og hulheder).
  • Sommerfuglene kan lægge deres æg. (Værtsplanter).
  • Svirrefluerne kan lægge deres æg. (Vand og lort).

Til af forklare disse sammenhænge – mellem at få noget at spise OG finde et sted at formere sig – vil seniorforsker ved Aarhus Universitet, BEATE STRANDBERG, indvie os i resultaterne af en af de seneste rapporter, som hun er medforfatter til:

Tilmelding nødvendig på:
https://zoom.us/webinar/register/WN_ClEsE-iJSFiXKwqxFq5jMQ

PROGRAM:

15.00: Velkomst v/moderator Julie Søgaard

15.02: Bedre bynatur – hvordan man gør plads til de vilde bestøvere i byen v/Nina Launbøl Hansen og Beate Strandberg

15.25: Spørgsmål

15.35: Tiltag i naturområder og det åbne landbrugsland v/Beate Strandberg

15.45: Spørgsmål

16:00: Tak for i dag v/Julie Søgaard

Webinaret bliver optaget. Efter webinaret modtager man et link til optagelsen og et skriftligt resumé med link til mere viden og inspiration.

DELTAGERE:

BEATE STRANDBERG:


Seniorforsker og biolog @Aarhus Universitet
Beate Strandbergs arbejdsområde er samspillet mellem planter og insekter og betydningen af de mange påvirkninger, vi mennesker har på planter og insekter.
De senere år har hun haft fokus på vilde, bestøvende insekter og deres fødebehov og øvrige krav til levestedet i form af fx uforstyrrede redesteder.

Insekterne og deres fødeplanter er i tilbagegang og det skyldes især den meget intensive måde, vi udnytter Jorden på. Vi optager mere og mere plads til byer, infrastruktur og produktion af fødevarer. Det påvirker biodiversiteten negativt.
Heldigvis er vi ved at få øjnene op for, at vi er nødt til at skabe flere og bedre levesteder for planter og dyr.
For at kunne det, er det nødvendigt at kende insekternes krav til levestederne; og de er mange og meget forskelligartede.
Der er derfor også behov for mange og forskellige løsning. Der er ikke noget ’one fits all’. Beate Strandberg vil fortælle om de gode løsninger, som du anvende hjemme i din kommune.

NINA L. HANSEN

Journalist og stifter af PLAN Bi. @Plan Bi
Nina Launbøl Hansen er oprindelig uddannet fra TVAvisen, og har arbejdet både på Christiansborg og lokalt i flere kommuner som nyhedsjournalist, før hun i 2008 sprang ud som fuldtids havejournalist med faste havesider i flere forskellige medier bl.a. Ekstrabladet.

Startede i 2016 naturorganisationen PLAN Bi, som arbejder for Danmarks vilde bier.

”Ninas Nemme Have” var titlen på hendes mangeårige havesider i Ude&Hjemme.”
At ting gerne må være ”nemme”, er et mantra, jeg har taget med ind i PLAN Bi,” forklarer hun. ”For hvis du gerne vil have mange til at prøve noget, som måske er nyt for dem, så skal det fremstå overskueligt og nemt – og så skal det virke! Ellers får du dem aldrig til at prøve noget igen,” slutter hun.

I PLAN Bi har Nina kombineret sin store hands-on-viden om planter og haveanlæg, med en detaljeret viden om vilde bier og deres behov for specifikke blomster, rede-materialer og -steder. Ninas oplæg vil handle om: ”Biodiversitets-bede i by-kerner”.

ORDSTYRER OG MODERATOR:

JULIE SØGAARD

Selvstændig natur- og miljøjournalist og moderator @juliesogaard.dk

Julie Søgaard har i en længere årrække dækket natur, klima, energi og miljø – herunder som vært på P1-programmet Klima og Miljø samt redaktør på erhvervsmediet CleantechWatch.
Desuden har hun været moderator på adskillige debatter, workshops og konferencer med et grønt omdrejningspunkt. Julie Søgaard er også moderator på dette webinar.