“Bi-sagen” beviser, at biavlere igen og igen køber sig til “spiselige” forskningsresultater fra AU!
Tre chefer fra AGRO-afdelingen (DCA) af Aarhus Universitet påstår i en kronik i altinget.dk, at man ikke kan købe sig til bestemte forskningsresultater på Aarhus Universitet, (AU).
”På fakultetet for tekniske videnskaber på Aarhus Universitet er vi stolte over vores tradition for at levere samfunds- og erhvervsrelevant forskning. Derfor smerter det os, når der bliver sat spørgsmålstegn ved uafhængigheden i vores forskningsresultater, eller når vores forskere bliver skudt i skoene, at man kan købe sig til bestemte forskningsresultater,” skriver universitetscheferne:
https://www.altinget.dk/miljoe/artikel/universitetschefer-ingen-kan-koebe-sig-til-bestemte-forskningsresultater-paa-aarhus-universitet
Det kan da godt være, det smerter direktøren og de to institutchefer. Men problemerne omkring fødekonkurrence mellem menneskers husdyr, honningbierne, og vilde bier, leverer de direkte beviser på, at biavlerinteresser igen og igen køber sig til bestemte resultater på AU.
To modstridende notater om samme emne
I 2016 kommer daværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), hjem fra biodiversitetskonference i Mexico. Han slår ud med armene og deklarerer, at NU har han løsningen på, hvordan vi får vendt tilbagegangen af bier i Danmark: Vi skal bare producerer meget mere øko-honning.
Men for det første er honningbien den eneste bi i Danmark, som med garanti IKKE er truet af udryddelse – altså er der overhovedet ingen grund til at ”vende tilbagegangen af honningbier”.
For det andet er Danmark så gennem-sprøjtet, at øko-honning kun kan produceres i naturområder – det er simpelthen de eneste steder, hvor der er langt nok til sprøjtede marker.
Derfor gør Plan Bi i sommeren 2017 højt og tydeligt opmærksom på, at Lunde Larsens plan er decideret skadelig for vilde bier.
At fylde alle vores naturområder op med flyvende husdyr er simpelthen en rigtig dårlig idé for bi-biodiversiteten – og tre måneder senere bliver vi bliver bakket op af syv uafhængige forskere, som skriver et indlæg i altinget.dk, hvor konklusionen lyder:
”Eftersom honningbiavl ikke kan begrundes med fordele for de vilde arter af planter og dyr, men kan have ulemper for disse, så tilsiger forsigtighedsprincippet, at biavl undgås i områder, der er særligt disponeret til natur.”
https://www.altinget.dk/miljoe/artikel/topforskere-her-er-fakta-i-debatten-om-bier
Dét debatindlæg spænder jo direkte ben for Lunde Larsens planer om at øge produktionen af øko-honning.
Så den 9. januar 2018 bestiller Landbrugsstyrelsen et notat fra DCA. Man ønsker, at DCA: ”…udarbejder et kort faktuelt svar om hvorvidt honningbier og de vilde bier konkurrerer om fødegrundlaget i naturområder”.
Notatet finansieres af det, der kaldes ”Rammeaftale om forskningsbaseret myndighedsbetjening”. Det er altså politiske interesser, der betaler.
Men allerede 10 dage senere udkommer et notat fra den anden afdeling på AU – den afdeling biodiversiteten hører under – DCE. Det notat finansieres af det, der kaldes ”frie forskningsmidler”, så her er der altså ingen ”i den anden ende”, som står og venter på et bestemt resultat.
Konklusionen lyder: ”På baggrund af den eksisterende viden vurderer DCE at det potentielt kan medføre uønskede effekter på naturområders populationer af vilde bier, at udsætte honningbier.”
https://dce.au.dk/fileadmin/dce.au.dk/Udgivelser/Notater_2018/Honningbiers_effekt_paa_vilde_bier.pdf
Af tidslinjen fremgår det helt tydeligt, at man i Landbrugsstyrelsen får nys om, at der er et notat på vej fra DCE, som ikke passer ind i ministerens planer. Så man skynder sig at bestille et notat fra DCA – et notat designet til at modbevise konklusionerne i notatet fra DCE – og det er da lige, hvad man får!
12. April udkommer notatet fra DCA, hvori der står det, ministeren gerne vil høre: ”Alt taget i betragtning virker det ikke oplagt, at de danske honningbier i deres nuværende tæthed og fordeling skulle udgøre en generel fare for vilde bier i Danmark”.
https://pure.au.dk/ws/portalfiles/portal/126036326/Besvarelse_vedr_debat_om_honningbier_og_vilde_bier.pdf
Men nu står offentligheden altså med to notater – et fra hver sin afdeling af Aarhus Universitet – notater som kommer med direkte modstridende konklusioner.
Forskningscenter Flakkebjerg på Sjælland, hvor hovedparten af AU-AGRO´s honningbi-forskning foregår:
Darwin forvist fra AGRO
Ovenstående forløb ligger seks år tilbage, men det er ikke ét følehorn bedre idag.
Over de næste fire år modtager AU-AGRO 6mill. kroner til et ”forskningsprojekt”, hvor man skal lave en app, som kan udpege naturområder, hvor honningproduktion kan betegnes som ”bæredygtig”.
Pengene kommer fra et EU-finansieret biavlerprojekt kaldet, ”Better B”.
Sagen er bare, at den eneste måde du kan kalde biavl for bæredygtigt, er, hvis biavleren selv fodre sine husdyr – altså hvis biologiens ”husholdningsregnskab” går i 0 efter opsætning af bistader – og det kan man ikke i vores naturområder.
Opsætning af bistader i naturområder tilfører intet af værdi til biodiversiteten. Der slæbes blot tonsvis af nektar og pollen ud af vores naturområder.
Kan nogen forestille sig, at resultatet af dette ”forskningsarbejde” skulle munde ud i, at Better B får at vide, at ”bæredygtig biavl” i naturområder er et luftkastel, og at vi øjeblikkeligt burde forbyde al biavl i naturområder?
Nej, vel. Selvfølgelig får kunden da det resultat, man har betalt for! Ellers får man jo ikke flere opgaver fra den kant.
Altså: Better B køber sig til lige præcis den forskning, som de ønsker sig.
Forskning, som er i direkte strid med selve grundprincippet i evolutionsbiologien: At det altid er mængden af føde til rådighed, som afgør en populations succes og overlevelse.
Som Darwin udtrykte det: Survival of the fittest. Men Darwin er sat udenfor døren på AGRO.
Giver aben videre
De tre chefer fra AU, som står bag kronikken, giver aben videre til forskerne:
”Her er selve forskernes troværdighed på spil, og ingen forskere har interesse i at lægge navn til halve resultater eller løsninger, uanset om det drejer sig om rådgivning af myndighederne eller om det samfundsnyttige forskningssamarbejde med erhvervslivet,” skriver de.
Men nej. Det er da først og fremmest universitets troværdighed, der er på spil – og dermed også direktører og institutlederes troværdighed.
For de facto har mange forskere kun to valg: Vil du undvære mad på bordet, eller vil du slå knuder på sig selv?
Fakta er, at på AU kan du få det svar, du ønsker – bare du betaler.
Fordi, som professor Morten Sodemann fra SDU, forklarer det, så er 85% af dansk forskning ikke er det papir værd, det er skrevet på:
https://www.altinget.dk/artikel/sdu-professor-penge-politik-og-populisme-styrer-i-hoej-grad-hvad-der-forskes-i
Vilde bier betaler ved kasse 1
Mens offentlige midler strømmer ind til AGRO, så de kan hvidvaske landbrugserhvervet biavl, uddør vilde bier om ørerne på os.
Alene de seneste 50 år har vi mistet 20 arter af vilde bier Danmark – blandt andet vores vilde honningbier.
I samme periode er antallet af husdyr, altså honningbier, i verden fordoblet.
STØT PLAN Bi
Hvis du også synes, det er værd at kæmpe for de mest truede dyr i Danmark, så støt Plan Bi.
Vi har nu i snart 10 år kæmpet for de bier, som der ikke er penge i.