Vilde bier: Det handler om din og min køkkenhave

Hvis du vil være sikker på at kunne høste æbler, blåbær og blommer fra haven i fremtiden, så skal du satse på VILDE BIER…

Snakken om bier og bestøvning handler i høj grad om dig og din køkkenhave.
Det handler det om, hvilke sunde og gratis fødevarer du gerne vil kunne putte i munden på dine børn i fremtiden – og derfor også om din køkkenhave.

Alle vores sundeste fødevarer er bi-bestøvede. Vi taler frugt, bær, visse grøntsager, nødder og frø.
På verdensplan er 71 af vores 100 vigtigste fødevarer bi-bestøvede jævnfør FN.

Tomatblomster kræver humlebier.

Vi siger for sjov, at mennesket ikke lever af brød alene, men det er ikke kun en sjov talemåde. Det er en helt konkret problemstilling, som vi kommer til at forholde os til i den allernærmeste fremtid.
Vi kan jo sagtens få brød og kød uden bier – men hvad er en juleand uden æbler og svesker? Og er du klar på at undvære æbleflæsk, blåbær-smoothies og syltede kirsebær til ris a´la manden? Og hvad vil vegetarer og veganere gøre, når æbler pludselig koster 15,- stykket?

I et rigt og forkælet land som Danmark, vil vi selvfølgelig stadig kunne købe frugt, bær, nødder og grønt i forretningerne, selvom vi ingen vilde bier har til bestøvningen.

Men hvad bliver prisen, hvis disse afgrøder skal hånd- eller robotbestøves?
Og det ”gratis” alternativ – frugt og grønt fra haven – det kan du skyde en hvid pil efter uden bier.
Eller rettere sagt: Det vi risikerer, er, at vi ikke får æbler, jordbær, blommer, hindbær og alt det andet gratis guf fra køkkenhaven, med mindre vi render rundt om foråret og leger bi med en pensel!

Og det er altså ikke sådan lige tju-hej: En heftig indsat én dag om året, og så er den bestøvning klaret.
Et æbletræ blomstrer for eksempel typisk over 14 dage – nye blomster åbner sig hver dag, og de bestøves bedst, lige når de har åbnet sig.
Og så skal æbler i øvrigt krydsbestøves. Det vil sige, at der skal pollen fra en sort æbler ind i en anden sort æblers blomster, for at få en tilfredsstillende æblehøst!

En verden uden bier lyder måske som et dommedags-profeti fra en fremtidsroman, men det har allerede været virkeligheden i Kina i over 10 år! Kineserne kravler rundt i frugttræerne og bestøver æble- og pæreblomster per håndkraft.
-Kan du forestille dig det med danske lønninger?

Grunden til at PLAN Bi overhovedet er startet op her i Danmark, er, at der er sket en voldsom stigning i antallet af amerikanske blogs a´la: ”Får du ingen græskar, så læs med her og lær hvordan du håndbestøver græskar…” og ”Giver dine chiliplanter alt for få chilifrugter, så tag en pensel og leg bi i haven…”.
Som med så meget andet kan vi se, hvad udviklingen bringer, ved at skæve mod USA. Og når vi taler bier og bestøvning, så er det altså ikke et ønskværdigt scenarie at stræbe efter.
”Over there” talte de allerede om en decideret bestøvningskrise sidste år.
Det haster, hvis vi skal redde de vilde bier i Danmark, for tyskerne har mistet fire ud af fem flyvende insekter de seneste 30 år, og der er ingen grund til at tro, at det ser bedre ud i Danmark…

Kan vi så ikke bare bruge honningbier?

Det er kun mennesket, som kan være så naivt at tro, at vi kan erstatte en hel naturs eco-service og 230 arter af vilde bier med én eneste dyreart! Bare fordi det passer os, at den ”giver os noget igen”…

Jordbi i de tidlige blomme-blomster.

Lad os få én ting på det rene: Honningbier er IKKE en truet dyreart, og honningbier kan hjælpe os med bestøvningen af meget.
Men har vi udryddet de vilde bier, så er du afhængig af, at der er en biavler i nærheden, hvis du vil se en bi i haven – og lukker biavleren, eller flytter, så er der igen ingen bier til dine frugter og bær!

DET ER KUN VILDE BIER, SOM KAN SIKRE OS ALLE RIGELIGT MED BESTØVNING PÅ DEN LANGE BANE!

Honningbi-stader er noget, vi kan sætte op, hvis vi gerne vil have honning. Men vi kan ikke redde vores bestøvning på en langsigtet, bæredygtig måde med honningbier alene.

Truede bier

Vi har stadig omkring 230 arter af vilde bier i Danmark – blandt andet 25 arter af humlebier.
Det er disse VILDE BIER, som er truede!

Vilde bier giver ikke honning, men de giver os bestøvning. Og vilde bier er rigtigt gode til det der med bestøvning!
Over 30 arter af vilde bier er med til at bestøve vores afgrøder.
Og en solitærbi er for eksempel mellem 50 og 100 gange så effektiv til at bestøve æbleblomster, som en honningbi er.
Og honningbier kan ikke bestøve alt – for eksempel ikke tomatblomster – de kræver humlebier, som kan noget helt særligt, der hedder “sonification” – se mere om det HER

De honningbier, vi har i Danmark i dag, har meget lidt genetisk tilfælles med vores oprindelige, vilde honningbier. Så de er ikke skabt til vores breddegrader og temperaturer, så honningbierne flyver først ud, når solen får temperaturen op på et vist niveau.
Uden vilde bier ville hvert eneste år med et koldt forår, som for eksempel 2017, blive et dårligt høstår, fordi de tidligst-blomstrende sorter af blommer og bær ikke vil blive bestøvede.
Uden vilde bier ”svigter” dele af køkkenhave-høsten altså i år med kolde forår – med mindre vi kan finde på en anden form for bestøvning – hånd- eller robot-bestøvning.

Hvis vi udrydder vores vilde bier, så er det på den lange bane vores FØDEVARESIKKERHED, der er i fare.
Vi er nødt til at finde på en måde at redde de vilde bier, inden det er for sent, for vi kan ikke købe nye, vilde bier.
Og vi er også nødt til at se på den konkurrence om føden, der er mellem honningbier og vilde bier – honningbier giver honning, ja – men vilde bier giver os alle sammen frugt på træerne!

VI KAN SAGTENS LEVE UDEN HONNING – MEN KAN VI LEVE UDEN BESTØVNING?

Du skal ikke redde de vilde bier for landmændenes skyld, for de skal nok klare sig. Er der ingen bier, så dyrker de bare noget, som ikke kræver bi-bestøvning.
Men hvad skal alle vi andre gøre, når vores sundeste fødevarer stiger eksplosivt i pris – og køkkenhaven er blevet gold?

Se, hvad du selv kan gøre for vilde bier HER