Hvorfor har jeg aldrig hørt om fødekonkurrence mellem honningbier og vilde bier?

Det korte svar er, at det har du ikke, fordi biavler-erhvervet ikke har ønsket, at du skulle vide noget om det…

I bund og grund er det såre simpelt:

SELVFØLGELIG KONKURRERER DYR, DER I BUND OG GRUND SPISER DET SAMME, OM FØDEN
Vilde bier konkurrerer indbyrdes om føden – ligesom vores husdyr, honningbierne, konkurrerer med vilde bier om føden. Føden er i biernes tilfælde pollen og nektar.

Derfor betyder det selvfølgelig også noget for de vilde dyr, som lever af pollen og nektar, hvor mange milliarder husdyr vi sætter op – og hvor vi gør det.

Vild bi i Fingerbøl.

Da vi startede naturorganisationen PLAN Bi i 2016, var det hverdagskost, at DR, TV2 og alle de store, landsdækkende medier satte pressemeddelerser fra biavlerforeningen direkte i spalterne – uredigeret, ukommenteret, og uden nogen som helst research i, om der måske var nogen, der har et andet syn på denne krog af virkeligheden, end en ERHVERVSORGANISATION.

Forestil dig lige, hvilket ramaskrig det ville afstedkomme, hvis de samme medier trykte pressemeddelelser på samme måde fra Danske Svineavlere eller Dansk Fjerkræ…

Fantastisk spin

Biavl er et erhverv – også selvom mange kalder sig “hobby-biavlere”.


En erhvervsforening har kun to interesser:
1) At få erhvervet til at se godt ud og nedtone alle emner, der kan rokke ved det billede
2) At skaffe så mange midler og privilegier til erhvervet, med så få restriktioner, som muligt

Det er over 90 år siden, en dansk biolog første gang, offentligt luftede sin bekymring for vilde bestøvere, efter der var sat en masse bistader op nær hans yndlingssted, hvor han observerede vilde insekter.
Men indtil PLAN Bi kom på banen, så er det lykkedes biavlererhvervet fuldstændigt at feje problemerne omkring fødekonkurrence ind under gulvtæppet.
Man er lykkedes med at sælge sig selv som en del af den “grønne dagsorden”, og det er lykkedes biavlere at bilde folk ind, at det ligefrem er en GAVE til biodiversiteten, når de kommer rendende med deres bistader.

Er det så biavlernes skyld, at vilde bier er på spanden? Nej.
Men det er alle vores andres skyld, at vi helt ukritisk har taget et erhvervs lovsange om deres husdyrs fortræffeligheder for gode varer!

Der er Hollywoodfilm om søde, små honningbier.
FN har lavet en decideret “World Bee Day” med et formål om at få flere til at blive biavlere.
EU laver en bestøverstrategi, som består af pesticidforbud og øgede tilskud til biavl. (Men EU har sidste år annerkendt, at deres bestøverstrategi ikke har hjulpet vilde bestøvere en disse.)
Store, prominente naturorganisationer, som f.eks. RewildingEurope, bruger ligefrem rewilding-millioner på at starte ny biavl op – i naturområder.

I Danmark har de store naturorganisationer fra starten været sovset ind i honning og biavl – og de gør ikke ret meget for at rette op på den skævhed.
De små organisationer, som en overgang havde modet til at sige det samme som PLAN Bi: At vi naturligvis er nødt til at tage højde for antallet af honningbier, når vi laver tiltag for biodiversiteten – de er blevet købt, truet, nudget eller lokket tilbage i biavler-folden.
Tilbage står der nu kun PLAN Bi, som er 100% på de vilde bier side.

Vi nægter stiltiende at være vidner til, at vilde bier trækker det korteste strå allevegne, hele tiden, igen og igen!

Pyt med vilde bier

Sådan er der jo aldrig nogen, der siger eller skriver.
Men det er det, der er realiteten.

“Jamen, det er da bedre end ingenting”, får vi at vide, når vi kritiserer, at man laver f.eks. “urørt skov”, hvor man forbyder al produktion – på nær biavl. (https://planbi.dk/uroert-skov-fyldt-med-honningbier/ )

“Jamen, det er da godt for så mange andre…”, får vi revet i næsen, når vi kritiserer, at et el-selskab tilplanter et areal med vilde blomster – men samtidig laver samarbejde med ByBi, som så sætter deres bistader op på det samme areal. (https://www.vildmedvilje.dk/orsted/ )

“Lad nu være med at drive hetz mod biavlerne,” får vi besked på, når vi kritiserer, at vi i Danmark har tilladt opsætning af bistader i samtlige vores §3- og Natura2000-områder, og når Nationalparkerne ligefrem promoverer sig selv på, at de har landbrugsproduktion inde i selve Nationalparkerne. (https://www.visitdenmark.dk/danmark/explore/thy-honning-honning-fra-nationalpark-thy-gdk1077573 )

6.278 bistader i §3- og Natura2000-områder – svarende til 375 millioner honningbier.

Fødekonkurrence

At du ikke har hørt om fødekonkurrence mellem holdte honningbier og vilde bier før, er ikke et tilfælde.

Det skyldes en kombination af et stykke dygtigt spin-arbejde fra et lillebitte erhverv, i samspil med et kollektivt svigt fra hele verdens samlede pressekorps, som har valgt lige “bier og bestøvning” til at være det emne, hvor man totalt har parkeret sin kritiske sans og ignoreret det faktum, at menneskelig produktion aldrig er en win-win situation for naturen. Som i ALDRIG!


HVIS DU OGSÅ SYNES, DET ER VIGTIGT, AT NOGEN KÆMPER FOR DE BIER, DER IKKE ER PENGE I, SÅ MELD DIG IND I PLAN Bi.

LÆS MERE OM PLAN Bi´s ARBEJDE: https://planbi.dk/bliv-bi-ven/

MERE MAD TIL MANGE FORSKELLIGE