Amsterdam på vej med lovgivning, der skal mere end halvere antallet af bistader i storbyen

Amsterdam har mellem seks og syv bistader per kvadratkilometer nu. Men fra efteråret skal det tal ned på tre bistader/kvm2.

Hollænderne vil mere end halverer antallet af bistader i storbyen Amsterdam, fordi ny forskning viser, at allerede ved fire bistader/kvm2 i bynatur, lider vilde bier voldsomt under fødekonkurrence med honningbierne.

Derfor bliver grænsen i Amsterdam fremover sat ved tre bistader/kvm2.

“Forskerne fra Eis-fonden (videncentret for insekter og andre hvirvelløse dyr) er nået frem til, at de vilde bier er ‘stærkt forfordelt’ af den nuværende mængde af honningbikolonier”.

Bliver forslaget vedtaget, bliver det lovpligtigt for biavlere at registrere deres bistader, og de skal ansøge om en “stade-tilladelse”, og mange kan altså se frem til at få nej, når byen skal opfylde sit nye krav om max. tre bistader/kvm2.

Det har virkelig fået biavlere i Amsterdam på banen i forsvar for deres “ret” til at sætte bistader op lige hvor det passer dem. De er “ambassadører for naturen”, påstår de:
https://www.parool.nl/amsterdam/bijenberaad-op-de-bres-voor-de-honingbij-wij-zijn-geen-ordinaire-honingboeren~b207d4cd/

Og protesterne lader desværre til at have båret frugt – ingen obligatorisk registrering, flere undersøgelser:

https://www.parool.nl/amsterdam/bijenberaad-op-de-bres-voor-de-honingbij-wij-zijn-geen-ordinaire-honingboeren~b207d4cd/

Situationen i Danmark

I Danmark viser et studie, at OVER HALVDELEN af de flyvende insekter i AARHUS er honningbier:
https://planbi.dk/halvdelen-af-de-flyvende-insekter-i-aarhus-er-husdyr/

Alligevel er det som at slå i en dyne, bare at få oplyst HVOR MANGE HONNINGBIER der er opsat i Danmark – for slet ikke at tale om detaljerede oplysninger by for by, som du kan læse HER:
https://planbi.dk/plan-bi-i-altinget-dk-landbrugsstyrelsen-har-loejet-os-lige-op-i-foelehornene/

Ét lyspunkt er der dog: Der er nye NATURNATIONALPARKER på vej, hvor biavl vil blive forbudt:
https://planbi.dk/15-nye-naturnationalparker-er-et-skridt-i-den-rigtige-retning-men-lad-det-ikke-blive-en-sovepude/
Arealet for de nye naturnationalparker udgør under 1% af Danmarks samlede areal…og vi taler end ikke om bufferzoner her i landet.

Til sammenligning lægger hollænderne op til at at frede særligt vigtige arealer i byen for biavl, OG indføre bufferzoner omkring dem.

“Forskerne gør også opmærksom på ti områder, der er vigtige for den vilde bi, såsom Diemerparken, Oeverlanden og Westerparken. Rundt omkring går de ind for en bufferzone, hvor antallet af honningbikolonier håndhæves strengt. For Volgermeerpolder burde der endda være et totalt forbud mod bistader på grund af den truede og konkurrencefølsomme mølhumlebi.”

I Danmark er der voldsom biavler-modstand mod nogen som helst form for regulering af biavl.
Hjælp PLAN Bi med at holde emnet oppe på dagsordenen – ellers sker der ALDRIG noget, som kan forbedre forholdene for DANMARKS VILDE BIER.

Meld dig ind og støt vores arbejde: