Mange “moderne” blomster har absoult intet at tilbyde vilde bier! Vi mennesker forædler, krydser og selekterer planter, så de passer til os. Men med frugttræer og bærbuske er det win-win.
Rosen er måske den mest forædlede blomst i verden.
Men når vi forædler roser, så sker det for at behage det menneskelige øjne – og måske lugtesansen.
Men hver gang vi forædler, krydser og udvælger planter, så risikerer disse planter at miste noget af det, som gør dem tiltrækkende for bier – nemlig evnen til at producere pollen og nektar.
Roser har ikke nektar – men de oprindelige arter producerer masser af lækker pollen. Men i mange formfuldendte, fyldte roser, er støvdragerne simpelthen omdannet til ekstra blade – altså bliver disse roser helt overflødige for bier.
Anderledes forholder det sig med frugttræer og bærbuske.
For at en ny sort af æbler, eller et kryds mellem stikkelsbær og solbær (Jostabær) skal være en succes, så kræver det, at blomsterne bliver bestøvede – ellers får vi mennesker jo ikke noget igen for vores arbejde.
Det ligger ligesom implicit, at for at frugttræer og bærbuske skal give et godt afkast, så er de nødt til at tiltrække mange bier.
Her hænger vores behov for, at planterne skal gøre nytte, altså sammen med biernes behov.
JUBIIIIIIIIIIIIIII
Derfor er det win-win at plante frugttræer og bærbuske.
BIERNE FÅR MAD – OG DU FÅR LÆKRE FRUGTER OG BÆR 😊
I øvrigt viser den nyeste forskning, at afkastet af både æbler og jordbær bliver større….og bedre, hvis blomsterne bestøves af MANGE FORSKELLIGE ARTER AF BIER:
HAVEJORDBIER ER BEDST TIL ÆBLEBESTØVNING
ET VARIERET LANDSKAB (FLERE BIARTER) GIVER FLERE, BEDRE OG MERE ENSARTEDE JORDBÆR
Der er ingen arter af de kræsne, vilde bier, som er direkte afhængige af én bestemt slags frugttræer eller bærbuske – men vilde brombær er for eksempel den blomst, som vi i Danmark har registreret FLEST forskellige arter af vilde bier i.
Og du kan dække en stor del af sæsonen med blomstrende frugttræer og bærbuske.
Her i den lille PLAN Bi have lagde kirsebærtræet ud – skarpt forfulgt af jostabær.
Nu er blommetræet lige sprunget i blomst, og æblerne står på spring.
Det samme gør solbær og ribs, og så kommer blåbær, hindbærrene og de skønne brombær – de to sidste blomstrer over en virkelig lang periode – hvilket giver dem et ekstra plus som gode bi-planter. Og så er der jo jordbærrene – selvom de hverken er træ eller busk…
Så ud med riven.
I jorden med frugt- og bærplanter – og så frem med skåneærmerne 😊
Du kan lave syltetøj og gele, salt, snaps, likør, grød, saft, vin, cider og meget, meget andet godt – og så giver du samtidig naturen en hånd.