Tænk i PLANTEFAMILIER

Det bedste du kan gøre for vilde bier, er at sørge for at “servere” en hel masse blomster. Forskellige blomster gennem hele sæsonen. Udfordringen er at vælge blomster fra “de rigtige” plantefamilier, og at sørge for at du har blomster fra mange forskellige af disse plantefamilier.

Cirka hver 4. vilde biart i Danmark er mere eller mindre kræsen med, hvilket pollen hunnen vil bruge til at fodre sine æg med.

Med ca. 137 arter med “levedygtige” bestande her i landet betyder det, at vi har ca. 35 arter, som kræver noget bestemt pollen – altså bestemte blomster.
Derfor gælder det om at serverer blomster fra fra forskellige plantefamilier henover året, hvis du gerne vil “kæle” for bierne.

Oven i kravene til en bestemt slags pollen, kommer de krav, som forskellige grupper af bier har til, hvor de vil lægge deres æg, og materialer til at bygge deres reder med – ler, stykker af glatte, stive blade, hår fra hårrede blade osv.

Og så skal alle bier bruge nektar, som er deres “fly-benzin” – og forskellige bier har forskellige længde tunge, så der er brug for forskellige slags blomster, som er “skruet meget forskelligt sammen”, for at de alle kan få dækket deres nektar-behov.

Havens længste tunge:

Havehumle.

Tankerne bag PLAN Bi´s frøpakker

PLAN Bi er ikke startet af en biolog men af en journalist, hvilket sådan set er meget passende, da en stor del af arbejdet med at grave de bedste planter til bier frem, er research – en af journalistens vigtigste discipliner.
Det handler om at læse så mange studier, som man kan finde, og “parre dem” med den viden, man kan finde om vores vilde bier. Og så handler det om at høre efter, når “de kloge” siger noget.
Som her, hvor Morten DD Hansen dokumenterer, hvordan nogle vilde planter opfører til i det rewildede MolsLab:

Planterne, Morten DD gennemgår, er ikke udvalgt med henblik på bier, men vi går dem alligevel igennem med bi-brillerne på:

*Tomentil har vi ikke i vores frøpakker, men tomentil er af rosenfamilien, og der har vi vores fire PLAN Bi-roser. Tjek.
*Liden klokke har vi med – også i “12 til Altanen” – og så har vi i øvrigt også flere “haveversioner” af klokkeblomster. Der er altid mindst én klokkeblomst i vores “10+1 Frøpakker”, for hele seks biarter nægter at lægge æg, hvis de ikke kan finde klokke-pollen. Vi arbejder på at få lanceret en “4 Klokker til 6 bier”-blanding. Så, tjek.
*Opret kobjælde har vi med i vores “4 Vilde på stribe Var. I”
Den er i ranukel-familien, ligesom akeleje. Rankunkel kræver bl.a. ranunkelsaksebien. Vi eksperimenterer i øjeblikket med flere frøsorter fra denne plantefamilie. Tjek.
*Bakkenellike har vi ikke med. Vi har ingen fra nellikefamilien – men der er heller ikke kræsne bier, som kræver dette.
*Djævelsbid er fra kartebollefamilien. Vi har ikke djævelsbid på frø-programmet, men den vilde blåhat er fra denne familie, og det er også alle vores “have-scabioser” – så dem har vi adskillige med af. Blåhatjordbien kræver blåhat (eller andre slags karteboller), og mange andre bier og sommerfugle og svirrefluer elsker denne plantefamilie. Tjek.

ALLE vores sammensætninger af frøpakker består af planter fra forskellige plantefamilier – netop for at de skal tilgodese så mange forskellige biarter som muligt.

Dette gælder selvfølgelig ikke vore pakke til ULDBIER, som er sammensat udelukkende af blomster, som er såkaldt “læbeblomstrende” – da det er det, uldbierne foretrækker. 🙂