God Bi Skik

Stort studie: Vilde bier er mindst lige så gode til at bestøve æbleplantager som honningbier

Æbleavlere burde satse på vilde bier til bestøvningen – i stedet for, som mange gør i dag, at hyre honningbier til jobbet.

Dronning Mary bekymrer sig om vilde bier

Dét gav dronningen udtryk for på Kongehusets Instagram-profil: “For nylig blev jeg gjort opmærksom på, at vilde bier har brug for pauser, og at de helst ikke flyver for langt for at finde føde. Derudover kan de have svært ved at finde passende levesteder i det moderne landskab,” skriver Dronning Mary blandt andet, sammen med […]

Humlebien og akelejen

At se humlebiernes indsamling af pollen og nektar i akelejer er en fantastisk oplevelse. At betragte det giver det helt store bi-sus.

Møgbunke? Nej, ny bi-høj

Det ligner måske nok en “møgbunke”, men det er faktisk starten på en ny høj i vores Bi-Have.

KONKURRENCE: Danmarks første humlebi 2024

Nu er de her – humlebi-dronningerne, så nu er det “rigtigt” forår i Danmark. Og vi har fundet vinderen af konkurrencen om at fotografere “Årets første humlebi”.

Nu åbner forsalget af pile-stiklinger

2023. Det var det vådeste år, det varmeste år, i dansk vejrhistorie. Plant pil – som suger en masse vand, skygger, OG fodrer adskillige arter af VILDE BIER.

Plan Bi har nu lavet “Bi-Bar” i tre størrelser – og det virker!

Det kan lade sig gøre, at opbygge en lille bi-biotop, og få vilde, hulboende bier til at flytte ind i bihoteller. Hvor hurtigt, det går, afhænger helt af, hvor mange vilde bier der allerede “bor” i nærheden.

Få et kig ind i et agerhumle-bo

I foråret 2023 var vi så heldige, at en agerhumledronning valgte at bygge bo i Plan Bi´s have. Vi rørte ikke boet hele sommeren, men til jul kiggede vi ind i det allerhelligste: Selve boet.

Hvor går humlebi-dronningerne hen, når de går i hi?

Se dronningen som “graver ud” i vores stenbedshøj.

Skal du være bange for vilde bier?

VILDE BIER har ikke kæmpestore kolonier. Bierne i et bihotel har slet ikke kolonier – hver hun er sin egen dronning, og de har intet “lager” af nektar/honning at forsvare.

Plant, så du får “bi-veje” i din have

Hvis du nyder at se de vilde bier på “arbejde”, så plant dine gode bi-planter, så de danner “bi-veje” i haven. Hvis du “styrer”, hvordan bierne flyver, så bliver det både lettere, og sjovere, at observere de forskellige biarters “personligheder”.

Undgå at køre sur i artsbestemmelse af bier

Så snart du begynder at kigge på bier, melder lysten sig til at vide, præcis hvad det er for en bi, du har set/fotograferet – det er bare alt andet end let! Vi har nogle forslag til, hvordan du slipper for at køre sur i artsbestemmelse af bier.

Danmarks første Bi-Bar

Plan Bi har netop opsat Danmarks første Bi-Bar.

BIODIVERSITET: Det starter med insekterne

Der er sikkert mange, som er glade for, at der er færre insekter. Men hvis vi vil redde biodiversitet, så kommer vi til at forlige os med kryb, kravl og flyvende insekter.

Skræmmer vi børn væk fra naturen?

Er vi forældre blevet så natur-fjerne, at vi lærer vores børn, at naturen er farlig, beskidt og ulækker? Debatindlæg fra tidligere Zoo-direktør, Bengt Holst.

Du kan aldrig få for mange krokus

Krokus er en KANONGOD blomst til de humlebi-dronninger, som kommer ud af deres hi i det tidlige forår.

Plant løg i lag – og få blomstring fra februar til juni

Ved at plante forskellige forårsløg i flere lag, kan du få krukker, altankasser og havens små bede til at blomstrer i hele den første del af sæsonen.

For at inviterer biodiversiteten ind er du nødt til at acceptere “grimheden”

Når bladskærerbien klipper bladstykker af dine rosenblade, så kommer der huller i bladene, og når sommerfuglens larver vokser sig store, så piller de glansen af enhver prydplante.

Hvilke bier ser du i bihotellet?

Hvis du giver vilde bier, det de gerne vil have – mad og et sted at lægge æg – så får du et indblik i en lille krog af naturens verden, som er fuldstændigt fortryllende – biernes livscyklus, deres metamorfose fra æg til larve, til puppe – og året efter til bi. Men hvilke bier […]

Så dine blomster til vilde bier…

Vil du have mere sum i haven eller på altanen, så skal du give bierne mad på bordet. Vi hjælper dig med at vælge de rigtige frø, og med en nem og sikker måde at så på.

FÅ OVERBLIK OVER VORES FRØPAKKER

Her får du hurtigt overblik over vores forskellige frøpakker.TRYK PÅ BILLEDET – så kommer du direkte til den rigtige vare. Større sortimenter Udelukkende vilde planter Giganter til bi-haven Til altanen Til bestemte bi-arter Til nybegynderen – de nemmeste frø at få til at spire Ikke hjemmehørende haveplanter Til bestemte forhold Frø opdelt efter farver

Klatreplanter til vilde bier

Når du planter i højden, så får du plads til mange blomster på et lille jord-areal. Vi leder konstant efter gode biplanter, med gode klatre-evner – fordi de både kan give læ, og glæde folk med små gårdhaver eller lignende.

FN´s verdensmål: “Livet på Land” – 2. og 3. årgang lærer om vilde bier

En blanding af foredrag, film, praktisk gør-det-selv, og så en masse gode eksempler. Skoleforløb over to halve dage.

Få et helt unikt indblik i vilde biers liv

VIDEO: Vi har lavet en lille video, så du kan komme med helt ind i et bihotel. Her kan du se den del af de vilde solitærbiers liv, som du ellers aldrig ser.

KURSUS: Lær at lave et humlebi-bo

Kom til kursus hos PLAN Bi og få fif til, hvordan du kan lokke humlebiernes dronning til at starte sit bo op i netop din have.

Fra 0 til over 20 forskellige biarter på én sæson

Selv et lille areal kan gøre en verden til forskel for vilde bier. I vores showhave er vi gået fra at se 0 bier til mindst 20 forskellige arter af vilde bier på et halvt år – og vi har endda kun nået at “beblomstre” ca. 10 % af arealet i år 1.

Vildheste og bison giver mange flere blomster = meget mere bi-mad

Naturlig græsning med vildheste og bison giver beviseligt mange flere blomster – hvilket er godt nyt for vilde bier. Læs om det tidligere militærområde, Milovice, i Tjekkiet.

Allerede i 1929 var naturfolk bekymrede over fødekonkurrencen mellem honningbier og vilde bestøvere

En kronik i Politiken anno 1929 afstedkom flere ugers heftig debat. Argumenterne var nøjagtigt de samme som i dag – kan vi mennesker tillade os at sætte os på det hele, og udnytte hver en krog af landet til vores produktion? Læs hele historien her.

PLAN Bi og bæredygtigheden

PLAN Bi arbejder for bi-biodiversitet. Men det forhindre os jo ikke i at tænke bæredygtigt i måden, vi arbejder med biodiversitet. Her kan du se, hvordan vi prøver også at tænke miljø og klima ind, i vores gøren og laden. Det handler mest om sund fornuft.

Professor Carsten Rahbek: “Bihoteller er hyggelige…

…men de kan ikke redde vores mest truede bi-arter,” siger professoren fra KU. Det har han fuldstændigt ret i. Men når det kommer til at give en forståelse af, hvordan vilde solitærbier lever, så er bihoteller uovertrufne.

En farvelade af pollen

“GRØN omstilling” klinger hult i bi-ører, for VILDE BIER ER FARVEGLADE. De samler pollen i alle regnbuens farver – bare se med her…

Børnehaver lægger krokusløg til humlebierne

BØRN, BLOMSTER og BIER: Krokus er en af forårets tidligste blomster. Dens pollen og nektar er vigtige fødekilder for humlebi-dronningerne, efter de har været i hi i flere månder. Når børn forstår det, bliver de ivrige løglæggere! 🙂

Artsbestemmelse af bier

Vidste du, at du får hjælp at finde ud af, hvilken biart der lægger æg i dit bihotel, hvis du kan kigge ind i redegangene? Ved at kunne se, hvilke “byggematerialer” bierne bruger, får du hjælp til artsbestemmelsen.

Børn lægger løg til humlebierne

PLAN Bi inviterer børnehaver på besøg i bi-haven til en snak om humlebier, og beder dem hjælpe med at lægge krokusløg. Det vil de rigtigt gerne!

Fra græsplæne til bi-have på et halvt år

“Dagbog” fra det første halve år i PLAN Bi´s show-have i Jægerspris.

Som du sår, høster du. Og det er NU du skal så, hvis du vil have en god bi-have til næste år

Hvis du vil have masser af sum i haven eller på altanen til næste år, så er det NU du gør forarbejdet nemmest, billigst og mest effektivt.

Agerhumle >< Moshumle

Det kan være svært at skelne mellem agerhumle og moshumle – især i Jylland og på Fyn. Det er fordi, agerhumler enten er “sjællændere” eller “jyder/fynboer”.

Se dokumentaren: “The silent summer”

Kommer der æbler på træerne uden bier? Hvad sker der, hvis insekterne helt forsvinder? Se den øjenåbnende dokumentar: DEN STILLE SOMMER – hvorfor dør insekterne?

Sensommer er paradis for humle-entusiaster

Sensommeren er den tid på året, hvor du kan se allerflest forskellige humlebier. JuBiiiiiiii

“Dogmeregler” for PLAN Bi´s bi-have og for blomsterhaven.

SÅDAN VIL VI LOKKE BIERNE TIL: Der er mange forskellige tilgange til at lave en BI-HAVE. Her er de grundregler, vi har stillet for os selv og vores showhave.

“Geogine-helvede” – eller dahlia ditto. Sådan vælger du de gode til bierne

For nylig hørte vi en førende dansk naturforsker tale om “Geogine-helvede” – altså at geoginer/dahliaer skulle udgøre et “helvede” i folks haver. Vi er dybt uenige!

PLAN Bi får “sandarium”

Et akvarium er til vand. Et sandarium er til sand. Sand, som jordbier kan bygge reder i.

Havefest i havepest…

HAVEPEST kalder nogle den ensidige klokke, Campanula rapunculoides.Vi kalder den HAVEFEST – af indlysende årsager.

Brombær som vægtæppe

Brombær er et af HADEobjekterne i dansk “naturpleje”. Men bierne elsker dens blomster. Kan vi mon finde ud af at leve med brombær for biernes skyld?

PLAN BI FLYTTER HJEMMEFRA: Fra græsplæne til summende bi-have

2021 bliver året, hvor PLAN Bi, endelig, flytter “hjemmefra”. Det bliver ikke D´Angleterre, men mandskabsvognen bliver funktionel – og den skal også nok blive fin at se på. Her kan du læse om de første fem måneders udvikling – det nyeste først:

Se webinaret: Skab en fest for vilde bestøvere

PLAN Bi fortæller om BIODVIERSITETS-BEDE I BY-KERNER, og seniorforsker, Beate Strandberg, AU, fortæller om, hvad insekternes behov er – foruden mad.

-Mine frøplanter går helt i stå…

Sådan er der mange, der skriver til os. Men bare rolig – det er helt normalt.

WEBINAR: Skab en fest for vilde bestøvere

10. Juni inviterer PLAN Bi til webinar for kommuner, boligselskaber og andre, som har mod på at stille lidt jord til rådighed for vilde bestøvere. Bliv inspireret af konkrete eksempler og få ideer, der er lige til at føre ud i livet.

Sådan bliver din kommune vildere. Hurtigst, billigst, bedst

92 ud af Danmarks 98 kommuner har tilmeldt sig Miljøministeriets konkurrence, Danmarks Vildeste Kommune. At komme i gang handler ikke om at bruge spidsen af en jetjager, det handler om forstå, at mere biodiversitet handler om flere insekter.

Du kan sagtens have “styr på haven”, og samtidig fodre vilde bier

PLAN Bi lancerer nu en række frøpakker, som er delt ind efter farver. Et ønske om at farvekoordinere i haven behøver nemlig IKKE være en forhindring for at give bi-biodiversiteten en hånd…

PLAN Bi koncentrer sig mest om sommer- og sensommer-blomstrende planter, fordi det er der, flest bier savner mad…

Det eneste tidspunkt, hvor der er overskud af bi-mad, er i foråret. Derfor er behovet for MERE bi-mad størst senere på sæsonen.

Ny rapport: Hvilke virkemidler virker bedst, hvis vi vil redde vilde bestøvere

Forskere fra Aarhus Universitet gennemgår i en ny rapport til miljøministeriet, hvilke virkemidler der har størst virkning for humlebier, solitærbier, sommerfugle og svirrefluer. Regulering af biavl er ét af de anbefalede virkemidler.

Flere end dobbelt så mange bier i gode bihoteller som i dårlige

I en ny rapport fra DCE citeres et internationalt studie, der viser, at over 36% af redegangene i gode bihoteller tages i brug, mens det kun er 15% i kommercielle, billige bihoteller.

Tænk i PLANTEFAMILIER

Det bedste du kan gøre for vilde bier, er at sørge for at “servere” en hel masse blomster. Forskellige blomster gennem hele sæsonen. Udfordringen er at vælge blomster fra “de rigtige” plantefamilier, og at sørge for at du har blomster fra mange forskellige af disse plantefamilier.

Saml sneglehuse til bier

Vi har arter af vilde bier, som foretrækker at lægge deres æg i forladte sneglehuse. Inviter dem ind i haven eller på altanen.

Hvis vi planter blomster til “kræsne” bier – så er der også mad til alle de andre…

Cirka hver 4. vilde biart i Danmark er mere eller mindre kræsen. Hvis vi sørger for “at forkæle” dem – så er der også mad til alle de andre biarter, der ikke er kræsne, OG der er mad til sommerfugle, svirrefluer og andre blomstersøgende insekter. Jo flere krav man stiller, jo sværere er det at […]

Sådan får du gode, kraftige spirer

Det sværeste ved frøsåning er, at få frøene til at spire. Men hvordan du passe de små frøplanter har betydning for, hvor gode småplanter du får at plante ud i bede og krukker. Når frø først er, spirede gælder det om at give dem den bedste kombination af LYS og VARME. JO MINDRE LYS – […]

Hurra for de flerårige blomsterstriber til vilde bier

“Flerårige” er et nøgleord, når vi snakker blomsterstriber. At striberne ikke pløjes op hvert år, er meget vigtigere for vilde bier, end hvilke blomster der sås. “Vi ville lave den smukkeste indkørsel til Fredensborg – og så selvfølgelig gør noget godt for bierne,” forklarer Kirsten Overballe om hendes og gemalen, Sophus´, projekt, hvor de har […]

Lug nænsomt. Så praktisk. Sæt løg nemt.

NYT I DEN LILLE BI-SHOP: Et stk. undværligt værktøj til dit arbejde i haven – som vil holde resten af dine dage! Alle der følger PLAN Bi ved, at over halvdelen af vores vilde bi-arter lægger æg i jorden. Dér skal æggene ligge i næsten et helt år, før der kommer et nyt kuld bier […]

Giv os naturen tilbage

GIK DU GLIP AF EN ELLER FLERE AF DR´s FREMRAGENDE UDSENDLSER OM HJØRRINGS KAMP FOR AT GEN-INVITERE INSEKTERNE TIL KOMMUNEN? FIND DEM HER. “Giv os naturen” tilbage vinder prisen som bedste faktaserie. Sidste nyt: DR har påbegyndt optagelserne til en sæson II af “Giv os naturen tilbage”.Denne gang i 24 forskellige kommuner. 600.000 danskere så […]

Forstå en solitærbis redebyggeri – VIDEO

Fantastisk indblik i en murerbis redegang. Se den både bygge med ler og lave “madpakker”. Dette er en lille film om en Osmia lignaria-hunbi – en blue orchard bee, som amerikanerne kalder den.Selvom vi ikke har lige præcis denne Osmia-art i Danmark, så har vi andre murerbier – og de bygger reder ligesom hende her […]

PLAN Bi i Go´ morgen Danmark

MANGE FORSKELLIGE BIARTER GIVER STØRRE, BEDRE OG MERE ENSARTEDE JORDBÆR.

Her får “ukrudtet” lov at vokse op gennem havebordet

Vi får så meget igen, hvis vi giver bare lidt plads fra os til insekterne…

Havens længste tunge

Bihavens længste tunge sidder på havehumlen.

Sådan laver du en “mursten” til et bihotel

Forårsvægbier foretrækker at grave deres redegange selv. Giv dem muligheden i en COB-mursten.

Humlebien flytter ind

I ÅR ER DET LYKKEDES AT FÅ EN HUMLEBI-DRONNING TIL AT STARTE BO I PLAN Bi-HAVEN. JUBIIIIIIIIII.

En lille FRØHILSEN fra PLAN Bi

PLAN Bi lancerer nu nogle små frøpakker – en lille hilsen til én du holder af – som bierne også vil elske. Frø, tre så-potter og en vejledning i, hvordan selv 10 tommelfingre kan blive grønne.

Hvem skal bestøve dine frugttræer og bærbuske – nu og i fremtiden?

VILDE BIER er den langsigtede løsning på vores bestøvningsbehov – altså sikringen af at vi fortsat kan høste frugt og bær en masse. Her følger opskriften på, hvordan du sikrer bestøvningen i dit nærområde.

VIDEO: Rengøring af et bihotel

Rengøring og eftersyn af bihoteller er en vinteropgave. Hvordan det foregår, kan du se her.

Det kommer til at koste os dyrt, hvis vi mister vores vilde bier

NYT STUDIE: Vi kan ikke nøjes med honningbier! Meget bestøvning af både vilde blomster og afgrøder afhænger af vilde bestøvere.

Om snyltebier…

DEM DER IKKE GIDER BYGGE REDE SELV, DE SNYLTER PÅ ANDRE.

Stærk som en bi

VIDEO: Se en hulboende solitærbi fjerne et kæmpe søm fra sin redegang.

FOREDRAG: HVAD ER “VELPLEJET”?

MÅLGRUPPE: FOR VIRKSOMHEDER, BOLIGSELSKABER, GRUNDEJERFORENINGER OG KOMMUNER. Alle som har plejeplaner og arealer at passe. INDHOLD: Ordbogen siger, “VELPLEJET” betyder: “…som bliver passet og plejet omhyggeligt. Som fremtræder smukt, glansfuldt el.lign. takket være omhyggelig pleje…” PLAN Bi siger Insektkrisen er så alvorlig, at vi må overveje seriøst: HVAD ER VIGTIGST? 1) Hvordan et område SER […]

FOREDRAG: SÅDAN FÅR DU BIER I HOTELLET

Om de VILDE BIER og BLOMSTERNE. Hvordan, hvornår og hvorfor. MÅLGRUPPE: FOR DANSKERE MED LYST TIL AT INVITERE BIERNE INDENFOR I EGEN HAVE…ELLER PÅ ALTANEN, ELLER I KOLONIHAVEN, PÅ FÆLLESAREALET ELLER I SOMMERHUSET. https://www.facebook.com/planbi.dk/videos/2321092334793743/ INDHOLD: VILDE SOLITÆRBIER (Dem der vil flytte ind i et bihotel) De har nogle helt specifikke krav til, hvordan deres redegange […]

Vi kalder det “naturpleje”…

Det, vi kalder “naturpleje”, handler ofte om at udrydde denne eller hin art. Desværre er det tit tale om planter, som er rigtigt gode for bier og andre blomstersøgende insekter.

Der er klippet huller i rosenbladene. Jubiiiiiiiiii

Kan vi lære at se uperfekte rosenblade som HELT perfekte? Ofte er huller i dine rosenblade nemlig lig med, at du har bladskærerbier i haven.

Sådan ser du forskel på bi og flue i farten

Tre nemme tommelfingerregler så du hurtigt kan se forskel på bier og fluer i felten.

Hurra – jeg har fået havepest

“Du får den aldrig ud af haven, hvis du først har lukket den ind,” siger havefolket. Jubiiii, siger bierne.

Bi-hoteller med omtanke – hele vejen rundt

PLAN Bi: Vi vidste, vi måtte kæmpe for at gøre vilde bier synlige og visuelt spændende at følge. Men det er ikke helt nemt, når man både skal tænke på bierne – og på klima og miljø.

Kan haveplanter hjælpe vores måske mest kræsne bi-art?

Du kan fodrer masser af vilde bier med gode haveplanter, men hvad med de kræsen bier? Her en historie om skabiosen.

Frugttræer og bærbuske er en GAVE til vilde bier

Mange “moderne” blomster har absoult intet at tilbyde vilde bier! Vi mennesker forædler, krydser og selekterer planter, så de passer til os. Men med frugttræer og bærbuske er det win-win.

At få mere sum i haven er en 3års-plan

Vilde, solitærbier lægger kun få æg, så det kræver en 3års-plan at få gjort en have eller et område til et bi-paradis

Byg en humlebi-kasse af mursten med Dave Goulson

VIDEO om hvordan du kan bygge en humlebi-kasse i haven med helt simple materialer.

Pil giver forårsbier smil på

PLANTE PIL OG PLANTE SOLSKIN – HVORFOR, HVORDAN OG HVORNÅR.

Inspiration til levende pil i haven – til børn og voksne

Vilde bier ELSKER pil. Har du hverken lyst til et piletræ eller -busk, så bliv inspireret til alternativer her.

Sådan planter du pilestiklinger

Pil formeres ved stiklinger. Her får du en kort gennemgang af, hvordan og hvornår du får succes med pilestiklinger

Mød de charmerende uldbier, der samler plantefibre og forsvarer deres territorium

På afstand ligner en uldbi måske en hveps – hvilket næppe er en fordel, for der er endnu flere mennesker, der er bange for hvepse end for bier… Men følger du Uldbier tæt på, vil du opdage, at det er nogle fascinerende små skabninger, som er fuldstændigt uinteresserede i os! Vilde bier er kun interesserede […]

NU kommer der FRØBLANDINGER til VILDE BIER

TRE FRØBLANDINGER PÅ VEJ: TIL TØR OG SANDET JORD, LERJORD OG FUGTIG MULDJORD. ALLE TILPASSET VILDE BIER.

Gode forårsløg til vilde bier

Forkæl vilde bier i det tidlige forår. Det er nu, sæsonens bi-succes grundlægges.

VILDE BIER ER ULTRA LOKALE

Vilde bier er ultra lokale, og de flyver helst ikke ret langt efter føden.

FUGTFRI BOLIGER TIL JORDBIER

Hjælp enlige, solitærbier i haven – det kræver ikke ret meget.

HAVEJORDBIER ER BEDST TIL ÆBLEBESTØVNING

Hvis du tror, at honningbier er verdensmestre i at bestøve, så tager du fejl. For æbleblomster er det for eksempel havejordbier, der er de suveræne bestøvere.

FANTASTISKE BILLEDER

Se en bladskærerbi blive “født”. Bladskærerbier er små ingeniører.

BIERNE HJÆLPER BLOMSTERNE MED AT FÅ BØRN…

REPORTAGE: Vi var med, da 1. klasserne på Søndersøskolen i Værløse fik bi-hotel-observatorium.

Livets gang i et bi-hotel

Når du først bliver grebet af livets gang i et bi-hotel, så er det bedre end pausefisk! På solrige dage er der en summen af liv, og der er altid noget nyt at kigge på.

PLAN Bi crowdfunder bi-hotel-observatorier

Følg VILDE BIERS livscyklus I et bi-hotel-observatorium kan du følge vilde biers livscyklus – helt tæt på.

Vandhuller: Et overflødigheds-horn af biodiversitet

Vi har så travlt med igen og igen at fortælle, at vilde bier skal have flere blomster og jord, som ikke bliver gravet op hele tiden. Måske glemmer vi af og til at minde om, at bier (og alle de andre dyr i haven) også har brug for vand! Så er det jo godt, at […]

Sådan får du bier i hotellet

Hvad end du gerne vil have bestøvning, eller du gerne vil underholdes – så er vilde bier fantastiske.

Intet er så galt…

Der er nok at skælde ud på både i naturen og i haven: Myg, skvalderkål, myrer, bjørneklo, hvepse, japansk pileurt, dræbersnegle, mælkebøtter, skovflåter, engbrandbæger og ulve! For bare lige at nævne nogle… Men hvis du nu tager bi-brillerne på, så kan du måske få et lidt mildere syn på nogle af “de invasive”, “de besværlige” […]

Geranium – en god bi-plante til næsten hele sæsonen

Bierne dør af sult. Der er simpelthen perioder på sæsonen, hvor der ikke er mad nok = for lidt blomster.