DN i endnu et mærkeligt samarbejde med biavlerforeningen

“Bierne” er truede – Red (honning)bierne. Dét burde være overskriften på den EU-underskriftsindsamlingen, “savebeesandfarmers”, som Naturfredningsforeningen, biavlerforeningen og NOAH er ude at promovere pt. PLAN Bi har lige modtaget en mail fra NOAH:Vil vi bruge vores netværk til at hjælpe dem med at samle underskrifter, fordi som de skriver: “Da borgerinitiativet sætter fokus på jeres […]

Forstå en solitærbis redebyggeri – VIDEO

Fantastisk indblik i en murerbis redegang. Se den både bygge med ler og lave “madpakker”. Dette er en lille film om en Osmia lignaria-hunbi – en blue orchard bee, som amerikanerne kalder den.Selvom vi ikke har lige præcis denne Osmia-art i Danmark, så har vi andre murerbier – og de bygger reder ligesom hende her […]

Humlebier “suger” pollen til sig

HUMLEBIER GENERERER STATISK ELEKTRICITET, SÅ POLLEN SUGER SIG FAST TIL DERES PELS. Vi har før skrevet om, hvordan humlebier er positivt ladede, og blomster er negativt ladede, og hvordan humlebierne bruger forskellen i elektrisk ladning til deres fordel, når de indsamler pollen. Her er en meget pædagogisk video fra det engelske The Bumblebee Conservation Trust, […]

SKANDALE: Honning-mafiaen har “sat” sig på Aarhus Universitet

Der er kun én forklaring på, at en ny rapport om insekter fra AU ikke nævner FØDEKONKURRENCE med ét ord: Erhvervet har trynet den frie forskning! 65 sider. Så meget fylder en helt ny rapport fra Aarhus Universitet med navnet: “INSEKTERS TILBAGEGANG – Hvilke insekter går tilbage, hvorfor og hvad kan der gøres?” “En videnskabelig […]

PLAN BI RUNDER 15.000 FANS PÅ FACEBOOK

I august 2020 krydser PLAN Bi en milepæl i dansk cyberspace. 15.000 såkaldte “fans” følger os nu på Facebook. Det er flere end Danmarks biavlerforening, ByBi og Vilde bier i Danmark har – tilsammen! 15.000 danskere følger nu PLAN Bi på vores Facebookside: Vi er nu større end Biavlerforeningen, ByBi og Vilde bier i Danmark […]

DN sender biavlere til at repræsentere “naturens bier” i Bi-nævnet

Staten har nedsat et Bi-nævn.  Naturen har fået én plads i det nævn, og den er gået til DN – som sender den ene biavler efter den anden. Resultat: Vilde bier har hverken øjne, ører eller stemme i det nævn, der skal varetage vores “bestøvningspolitik”.

Forskel på sjællandske og jysk/fynske humlebier

En agerhumle er ikke bare en agerhumle. Sjællandske agerhumler og dem fra Jylland/Fyn ligner slet ikke hinanden.

Naturområder plejes udfra kultursyn – ikke natur.

Vi “plejer” både Rebild Bakker og Nordby Bakker på Samsø, så de er direkte insektfjendske. ALT der kunne blomstrer, bliver enten ædt af får – eller fjernet med maskiner.

EU konstaterer: -Vores bestøverstrategi har ikke hjulpet vilde bestøvere en tøddel!

DET LADER TIL AT KOMME BAG PÅ KOMMISSIONEN, AT DERES BESTØVER-INITIATIVER – SOM UDELUKKENDE ER RETTEDE MOD HONNINGBIER – IKKE HAR HJULPET DE VILDE BESTØVERE…

PLAN Bi i Go´ morgen Danmark

MANGE FORSKELLIGE BIARTER GIVER STØRRE, BEDRE OG MERE ENSARTEDE JORDBÆR.

Her får “ukrudtet” lov at vokse op gennem havebordet

Vi får så meget igen, hvis vi giver bare lidt plads fra os til insekterne…

Endelig får vi sandheden om, hvilken pris vilde bier betaler, når vi sætter honningbier op

Nogen betaler altid en pris, når vi mennesker vil hive “gratis glæder” ud af naturen. Det gælder også honning. Og når vi insisterer på at fylde alle vores naturområder op med produktions-bier, så er det vilde, truede bi-arter, der betaler prisen.

Humlebier bider i planter for at få dem hurtigere i blomst

Tomater kan blomstre helt op til 30 dage før normalt, hvis humlebier bider dem i bladene, viser nyt studie.

SNUP en Bi

På grund af corona-krisen har PLAN Bi udvidet sin “Skolepulje” til en hel bi-pakke til skoler – så børnene kan få noget vigtig læring ud af al den ekstra ude-undervisning.

Man finder under halvt så mange forskellige biarter om året, som man gjorde i 50´erne

Verdens bi-biodiversitet er i frit fald. Flere og flere leder efter bier – men man finder stadigt færre forskellige biarter.

Flest ønsker at redde bierne

Stor undersøgelse fra National Geographic viser, at “bierne” er det dyr, som suverænt flest ønsker at redde. Faktisk svarer over dobbelt så mange “bier” som “elefant”, der indtager andenpladsen.

Det er en skændsel at se FN fejre et husdyr, som var det selve verdens frelse!

”Vilde fugle er truede. Hvis vi nu bare får nogle flere høns, så får de vilde fugle det MEGET bedre!” Så tosset er ræsonnementet bag FN´s ”World Bee Day” 20. maj.

Sjov og lærerig radio om bier

Biologerne Vicky Knudsen og Johan Olsen har besøg af bi-ekspert, Sean Birk Bek Craig på MolsLab ved Aarhus. Det er både sjovt og meget, meget lærerigt.

Havens længste tunge

En engelsk Twitter-bruger har fanget havens længste tunge i fuld længde. Den sidder på Havehumle.

100 millioner år gammel solitærbi fundet i Myanmar

I en klump rav har forskere fundet en 100 millioner år gammel, primitiv solitærbi.

Voldsom stigning i antallet af honningbier i Danmark

Fra 120.000 bistader i 2018 til 152.000 i 2019. Aarhus Universitet har nu opgjort antallet af bistader for 2019.

Halvdelen af de flyvende insekter i Aarhus er husdyr

Aarhus Universitet eksperimenterer med foto-genkendelse af insekter på byens tage. Af 100.000 foto-genkendelser var over halvdelen af insekterne honningbier – altså husdyr.

Sådan laver du en “mursten” til et bihotel

Forårsvægbier foretrækker at grave deres redegange selv. Giv dem muligheden i en COB-mursten.

Et-årige blomsterstriber er dødsfælder for vilde jordbier

Over halvdelen af vores vilde bi-arter er JORDBIER. Lokker du dem til med masser af mad, så lægger de deres æg i nærheden – og når ploven så kommer, så graver den alle jordbiernes æg op.

Humlebien flytter ind

I ÅR ER DET LYKKEDES AT FÅ EN HUMLEBI-DRONNING TIL AT STARTE BO I PLAN Bi-HAVEN. JUBIIIIIIIIII.

Verdensnaturfond tjener penge på at sælge “adoption” af honningbier

Selvom Verdensnaturfondens navn, WWF, står for World WILDLIFE Foundation, så tjener den verdensomspændende dyre-NGO penge på at sælge symbolske “adoptioner” af honningbier – der jo som bekendt er husdyr.

En lille FRØHILSEN fra PLAN Bi

PLAN Bi lancerer nu nogle små frøpakker – en lille hilsen til én du holder af – som bierne også vil elske. Frø, tre så-potter og en vejledning i, hvordan selv 10 tommelfingre kan blive grønne.

Hvem skal bestøve dine frugttræer og bærbuske – nu og i fremtiden?

VILDE BIER er den langsigtede løsning på vores bestøvningsbehov – altså sikringen af at vi fortsat kan høste frugt og bær en masse. Her følger opskriften på, hvordan du sikrer bestøvningen i dit nærområde.

Universitetsavis retter ind om honningbier: “Vi skrev noget forkert om BIER.”

“Denne teolog redder 100.000 truede bier” lød den oprindelige rubrik over en artikel I Universitetsavisen om opsætningen af flere bistader på Københavns Universitet. Først røg overskriften, og nu, næsten tre måneder senere, skriver avisen endeligt, uddybende, og ikke mindst sandfærdigt om, hvad der er op og ned i honningbiernes rolle i forhold til vilde bier […]

Hvorfor er ikke en eneste bi-art fredet i Danmark?

Insekterne er på spanden! Over halvdelen af vores vilde bi-arter er i tilbagegang, og mange er allerede uddøde. Alligevel finder du ikke én eneste art af bi i Danmark, som nyder statens beskyttelse – det skulle da lige være honningbierne…

VIDEO: Rengøring af et bihotel

Rengøring og eftersyn af bihoteller er en vinteropgave. Hvordan det foregår, kan du se her.

KLIMAFORANDRINGER får humlebier til at springe vinterhi over

ENESTÅENDE VIDEO FRA GB: Varmere temperaturer får humlebier til at springe vinterhiet over – og i Danmark dukker humlebierne tidligere og tidligere op.

Over halvdelen af vores vilde bi-arter er i tilbagegang

RØDLISTEVURDERING: Vores insekter er pressede, og det gælder ikke mindst vilde bier.

Det kommer til at koste os dyrt, hvis vi mister vores vilde bier

NYT STUDIE: Vi kan ikke nøjes med honningbier! Meget bestøvning af både vilde blomster og afgrøder afhænger af vilde bestøvere.

Vi har 137 livskraftige arter af vilde bier i Danmark

Ud af 292 registrerede arter af vilde bier har vi 137 arter, som har livskraftige bestande i Danmark. Det viser den nye rødlistevurdering.

Blomster gør deres nektar sødere, når de “hører” en bi

Israelske forskere afslører, at når en blomst “hører” en bi, så vanker der en sød præmie.

20 Minutter med Dave Goulson

TedX Talk med Mr. Bee: Why we all need to learn to love insects…

En kommende bestøverstrategi for vilde bier

Her er PLAN Bi´s bud til regeringen på, hvordan vi får bedre forhold for vilde bier.

Vi aner ikke, hvor mange bistader vi har i Danmark

Hvordan kan Aarhus Universitet oplyse, hvor mange bistader der er i Danmark, når danske biavlere ikke har pligt til at registrere deres stader?

Information afslører, hvordan honningbierne favoriseres på Aarhus Universitet

SKANDALE: Uafhængige forskere kørt ud på et sidespor. Landbrugsstyrelsen beder navngivne forskere om myndighedsbetjening, så man får de svar, biavler-erhvervet ønsker.

Om snyltebier…

DEM DER IKKE GIDER BYGGE REDE SELV, DE SNYLTER PÅ ANDRE.

Stærk som en bi

VIDEO: Se en hulboende solitærbi fjerne et kæmpe søm fra sin redegang.

PLAN Bi i altinget.dk: Forhastet bestøverstrategi tjener kun erhvervet

Regeringen er ved at haste en bestøverstrategi igennem, selvom der mangler afgørende viden om vilde bier. Det er desværre ikke i biodiversitetens interesse – kun i biavlernes.

Vi mangler vigtig viden om vilde bier!

DET LADER TIL, AT REGERINGEN ER VED AT HASTE EN BESTØVERSTRATEGI IGENNEM, SELVOM VI MANGLER VITAL VIDEN OM VILDE BIER. NY VIDEN ER LIGE PÅ TRAPPERNE, MEN VI NÅR NÆPPE AT BLIVE MEGET KLOGERE, INDEN FRISTEN FOR AT KOMME MED INPUT TIL DEN OVERORDNEDE BIODIVERSITETS-PAKKE UDLØBER 31.12. DET ER ENTEN TORSKEDUMT…ELLER MED VILJE?

For børn: Gratis mini-foredrag om bier + bihotel-workshop

14. december: Lav et luksus bihotel og lær at tiltrække bierne til det. København S.

Regeringen har de gode intentioner for biodiversiteten – men har de modet?

BIODIVERSITET KRÆVER PLADS. Men hvem har modet til at smide produktions-Danmark UD af vores fælles naturområder?

NY BESTØVERSTARTEGI: ER MILJØMINISTEREN DYPPET I HONNING OG RULLET I BIVOKS?

En kommende bestøverstrategi lavet FOR, OM og AF biavlere. Det kan kun kaldes en narresut!

PLAN Bi indgår samarbejde med DRYK

Snart kan du købe plantedrikken DRYK – og samtidig støtte PLAN Bi.

Bierne – og deres familieforhold med hvepse og myrer

Det kan være svært at kende forskel på bier og hvepse – og det er ikke så mærkeligt.

PLAN Bi: Hvad hjælper det at redde klima­et, hvis vi udrydder alle vilde dyr?

Når millioner af dyrearter først er udryddet, kan det ikke gøres om. Har vi overhovedet ret til at efterlade en klode med problemer, som ikke kan fikses?

Bee-washing

Forbered dig på et nyt udtryk: Bee-washing.

Flere og flere honningbier i vores byer er dårligt nyt for vilde bier.

NYT STUDIE FRA PARIS: Det går ud over vilde bier, når vi sætter honningbier op.

Vi kalder det “naturpleje”…

Det, vi kalder “naturpleje”, handler ofte om at udrydde denne eller hin art. Desværre er det tit tale om planter, som er rigtigt gode for bier og andre blomstersøgende insekter.

Hvor mange honningbier er der egentlig i ét bistade?

På bare tre år har danske biavlere HALVERET antallet af honningbier per stade – på papiret.

Biodiversitet – biavler-style

Med et navn, som er BL værdigt, går biavlere nu på jagt efter bi-maden i den eneste periode på året, hvor der faktisk er overskud af blomster-mad i Danmark – FORÅRET.

Hvornår mangler der bi-mad i Danmark?

Svaret er: Nærmest ALTID.

One small step for man. One giant leap for wild bees!

I dag tog en dansk tv-station for første gang fat om problemet: Fødekonkurrence mellem honningbier og vilde bier.

Der er klippet huller i rosenbladene. Jubiiiiiiiiii

Kan vi lære at se uperfekte rosenblade som HELT perfekte? Ofte er huller i dine rosenblade nemlig lig med, at du har bladskærerbier i haven.

HVIS vi nu SKAL tale om fødekonkurrence…

Hvad gavn har vilde bier af, at vi mennesker sætter honningbier op?

Hvorfor skal usikkerheden ikke komme de vilde bier til gode i beskyttede naturområder?

Læs førende biodiversitetsforskers skarpe kritik af meget biavler-venlig kronik.

Sådan ser du forskel på bi og flue i farten

Tre nemme tommelfingerregler så du hurtigt kan se forskel på bier og fluer i felten.

Måske er han-bier lige så “kræsne” som hun-bier…

NYT STUDIE gør opgaven “at redde sjældne arter af vilde bier” dobbelt så svær.

Hurra – jeg har fået havepest

“Du får den aldrig ud af haven, hvis du først har lukket den ind,” siger havefolket. Jubiiii, siger bierne.

Sygdom smitter fra honningbier til vilde humlebier

Det er nu bevist, at sygdome smitter fra honningbier til vilde humlebier via de blomster, de begge besøger. Det kan være en del af årsagen til, at vores vilde bier er sådan under pres i disse år, mener forskerne.

Bi-hoteller med omtanke – hele vejen rundt

PLAN Bi: Vi vidste, vi måtte kæmpe for at gøre vilde bier synlige og visuelt spændende at følge. Men det er ikke helt nemt, når man både skal tænke på bierne – og på klima og miljø.

Kan haveplanter hjælpe vores måske mest kræsne bi-art?

Du kan fodrer masser af vilde bier med gode haveplanter, men hvad med de kræsen bier? Her en historie om skabiosen.

Gratis bi-hoteller til skoler

Nu begynder udsendelsen af gratis bi-hotel-observatorier til danske skoler. JuBiiiiiiiiiii 🙂

Humlebiernes hemmelige våben

Humlebier kan noget helst specielt, som ingen andre bier kan. National Geographic kalder det ligefrem en “super power”.

PLAN Bi´s Skolepulje m/gratis bi-hoteller

Et BI-HOTEL-OBSERVATORIERNE er et fantastisk stykke biodiversitets-formidling.

Frugttræer og bærbuske er en GAVE til vilde bier

Mange “moderne” blomster har absoult intet at tilbyde vilde bier! Vi mennesker forædler, krydser og selekterer planter, så de passer til os. Men med frugttræer og bærbuske er det win-win.

PRIVAT EJENDOMSRET – HVEM EJER LUFTRUMMET OVER DIN MATRIKEL?

Man er fuldstændigt retsløs, hvis naboen vælger at sætte honningbier op…

En bi er ikke bare en bi…

De fleste tror, at en “bi” er lig med en honningbi. Men vi har over 200 arter af VILDE BIER i Danmark. Bliv lidt klogere her.

Konkurrence mellem honningbier og vilde bier? Bekymringen er slet ikke ny!

Allerede i 1929 råbte biologiprofessor Carl Wessenberg-Lund vagt i gevær over konkurrencen mellem bierne fra opsatte honningbistader og vilde bier.

UTROLIG INDSAMLINGS-REKORD:

DANSKERE SAMLER NOK PENGE IND TIL AT KØBE THY FRI FOR HONNINGBIER I DE NORDJYSKE NATUROMRÅDER – PÅ BARE 5 TIMER!

Naturstyrelsen trækker lod om pollen og nektar i Nordjylland

0 Lodder til VILDE BIER. 15 millioner lodder til honningbierne. Lodtrækningen går på, hvis menneskers honningbier der skal have lov at indtage maden på Naturstyrelsens NATURarealer i Thy!

At få mere sum i haven er en 3års-plan

Vilde, solitærbier lægger kun få æg, så det kræver en 3års-plan at få gjort en have eller et område til et bi-paradis

Byg en humlebi-kasse af mursten med Dave Goulson

VIDEO om hvordan du kan bygge en humlebi-kasse i haven med helt simple materialer.

Et varieret landskab (flere biarter) giver bedre, større og mere ensartede jordbær

Der er en kæmpe økonomisk gevinst at hente for jordbæravlere, hvis de søger for et landskab, som tiltrækker mange forskellige arter af vilde bier – altså mere biodiversitet.

Generalforsamling i PLAN Bi

PLAN Bi afholder ordinær generalforsamling for medlemmer den 19.03.19 i København.

Nu titter forårsbierne frem: Kend din forårsbi

Engelsk gennemgang af de tidligste forårsbier – vi har næsten de samme 🙂

PLAN Bi stiller Borgerforslag – VILD NATUR, TAK.

VI HAR KUN 5% OFFENTLIGE NATUROMRÅDER I DANMARK – VI VIL HAVE DEM RESERVERET TIL VILDE DYR OG NATUR!

Insektdøden set gennem danske bi-briller – 41% af humlebi-arter truede

HVAD VED VI EGENTLIG OM VILDE BIERS TILSTAND I DANMARK LIGE NU? FÅ DEN SENESTE OPGØRELSE HER

Naturmælk fjerner vildledende reklame om honningbiers fortræffeligheder

Nu er det slut med ulovlige anprisninger af honningbier på mælkekartonerne fra Naturmælk.

Pil giver forårsbier smil på

PLANTE PIL OG PLANTE SOLSKIN – HVORFOR, HVORDAN OG HVORNÅR.

Inspiration til levende pil i haven – til børn og voksne

Vilde bier ELSKER pil. Har du hverken lyst til et piletræ eller -busk, så bliv inspireret til alternativer her.

Sådan planter du pilestiklinger

Pil formeres ved stiklinger. Her får du en kort gennemgang af, hvordan og hvornår du får succes med pilestiklinger

Staten skjuler honningbi-kort for offentligheden

Nu kræver det en kode til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen at få lov at se, i hvilke naturområder staten tillader biavlere at fodre deres husdyr.

Uldbier samler plantefibre og forsvarer deres territorium

På afstand ligner de måske hvepse, men følger du Uldbier tæt på, vil du se deres fantastiske samarbejde.

NU kommer der FRØBLANDINGER til VILDE BIER

TRE FRØBLANDINGER PÅ VEJ: TIL TØR OG SANDET JORD, LERJORD OG FUGTIG MULDJORD. ALLE TILPASSET VILDE BIER.

Kunstauktion over Benny Dröscher-værker

Auktion på lauritz.com over fire natur-litografier – slutter 15.12.18

Ny vaccine – til honningbier…

Nu kan honningbier vaccineres – hvem skal vaccinere de øvrige 19.999 biarter i verden?

Opjustering af antal bi-arter i Danmark

DER ER NU REGISTRERET FIRE NYE BI-ARTER I DANMARK

Maskebier har tunge som en malerpensel

Se levende billeder af Maskebi, som “bygger” redeceller, der ligner små cellofan-pakker.

NATURKANON SET GENEM BI-ØJNE

I november 2018 fik Danmark en ny naturkanon. Vi ser på de 15 lokaliteter med de vilde bi-briller på…

Gode forårsløg til vilde bier

Efterår er plantetid, og det er nu, du skal frem med planteskovlen, hvis du vi fodre bier til foråret. Årets allerførste bier på vingerne er hummebiernes dronninger. De har ligget i hi hele vinteren, og så snart solens stråler får lidt magt, så letter de i deres søgen efter et godt sted at starte et […]

URØRT SKOV – FYLDT MED HONNINGBIER?

Regeringen bryster sig af at have udlagt områder til urørt skov. Men der er ikke udsigt til, at det kommer vilde bier til gavn…

VILDE BIER ER ULTRA LOKALE

Vilde bier er ultra lokale, og de flyver helst ikke ret langt efter føden.

FUGTFRI BOLIGER TIL JORDBIER

Hjælp enlige, solitærbier i haven – det kræver ikke ret meget.

HAVEJORDBIER ER BEDST TIL ÆBLEBESTØVNING

Hvis du tror, at honningbier er nødvendige for æblehøsten, så tro om igen. Det handler om at have masser af havejordbier.

ER HONNINGBIER “NATURLIGT” HJEMMEHØRENDE I DK?

Ja. Men dem vi holder i dag har nærmest INTET genetisk tilfælles, med de vilde honningbier vi havde engang – og de levede overhovedet ikke, som honningbier lever her idag.