Ny slags bi opdaget i Danmark
Der er fundet to eksemplarer af en hvepsebi på Bornholm, som aldrig før er set her i landet. Det betyder, at antallet af registrerede arter skal opskrives til 296.
Skal du være bange for vilde bier?
VILDE BIER har ikke kæmpestore kolonier. Bierne i et bihotel har slet ikke kolonier – hver hun er sin egen dronning, og de har intet “lager” af nektar/honning at forsvare.
Plant, så du får “bi-veje” i din have
Hvis du nyder at se de vilde bier på “arbejde”, så plant dine gode bi-planter, så de danner “bi-veje” i haven. Hvis du “styrer”, hvordan bierne flyver, så bliver det både lettere, og sjovere, at observere de forskellige biarters “personligheder”.
Hvorfor vælger FN 20. maj som World (honey)Bee Day?
Plan Bi har set nærmere på, hvorfor FN har valgt at fejre “bierne” netop den 20. maj.
Naturnationalparkerne får silkesnoren
Naturnationalparkernes hjemmesider er ikke opdateret med nyheder siden sidste efterår, og vores aktindsigtsanmodning om status på NNP bliver ignoreret af miljøministeriet.
Borgmester indvier Danmarks første Bi-Bar
Det summede med vilde bier og barnestemmer, da Frederikssunds borgmester, Tina Tving Stauning, indviede Danmarks første Bi-Bar i Jægerspris.
Undgå at køre sur i artsbestemmelse af bier
Så snart du begynder at kigge på bier, melder lysten sig til at vide, præcis hvad det er for en bi, du har set/fotograferet – det er bare alt andet end let! Vi har nogle forslag til, hvordan du slipper for at køre sur i artsbestemmelse af bier.
Honningbi-forskere bestemmer nærmest selv størrelsen på deres budgetter
På Aarhus Universitet sidder honningbi-forskere, som hvert år modtager millioner til deres forskning fra det nationale biavlsprogram. Hvor mange penge, biavlsprogrammet har at bruge på bl.a. forskning, afgøres af, hvor mange bistader vi har i Danmark. Hvor mange bistader vi har i Danmark, estimeres hvert år af de selvsamme forskere, som altså i sidste ende […]
Kun hver 3. honningbi er registreret
To år efter det blev lovpligtigt at registrere alle sine bistader, står der kun godt 50.000 bistader i CBR-registret. Men biavlerne henter stadig EU- og statstilskud for næsten det tredobbelte antal bistader.
Første bestøverstrategi for humlebier indført i USA
Washington State har som den første amerikanske stat lavet en decideret bestøverstrategi for humlebier.
Biavlere banker byråd på plads
I Amsterdam ville man indføre obligatorisk registrering af bistader, et max på 3 bistader per km2, og man ønskede at holde parker fri for honningbier – men det fik biavlere forpurret.
Vulstmaskebi genfundet i Gribskov
For første gang i over 50 år er den lille maskebi fundet i Danmark. Se en maskebi lægge æg.
KONKURRENCE: Danmarks første humlebi 2023
Hjælp PLAN Bi med at registre, Danmarks første humlebi. SEND dit humlebi-billede til: info@planbi.dk, så samler vi billederne her på siden.Den der “skyder” årets første humlebi 2023 vinder et BIHOTEL-OBSERVATORIE.
Honning med clopyralid
Studie: Selvom landmænd følger reglerne omkring sprøjtning af rapsmarker, så ender der alligevel så mange rester af ukrudtsmiddel i honning, at det er ulovligt at sælge…men salget stopper ikke.
Derfor taler AU med tveægget tunge, når det kommer til bier
Aarhus Universitet har to afdelinger, og de er langt fra enige, når emnet er fødekonkurrence mellem honningbier og vilde bier. Det handler selvfølgelig om penge.
BIODIVERSITET: Det starter med insekterne
Der er sikkert mange, som er glade for, at der er færre insekter. Men hvis vi vil redde biodiversitet, så kommer vi til at forlige os med kryb, kravl og flyvende insekter.
Over 10.000 biavlere i København
København bliver oversvømmet af biavlere, for hovedstaden er blevet valgt som værtsby for biavlernes årlige verdenskongres i 2025. Arrangørerne forventer over 10.000 deltagere.
Skræmmer vi børn væk fra naturen?
Er vi forældre blevet så natur-fjerne, at vi lærer vores børn, at naturen er farlig, beskidt og ulækker? Debatindlæg fra tidligere Zoo-direktør, Bengt Holst.
Du kan aldrig få for mange krokus
Krokus er en KANONGOD blomst til de humlebi-dronninger, som kommer ud af deres hi i det tidlige forår.
Det går godt med afviklingen af biavl i NNP
Der er allerede over 30 millioner færre honningbier i vores fornemmeste natur – og det er gode nyheder for vilde bier!
Plant løg i lag – og få blomstring fra februar til juni
Ved at plante forskellige forårsløg i flere lag, kan du få krukker, altankasser og havens små bede til at blomstrer i hele den første del af sæsonen.
Biavlere: Reducer antallet af honningbier i London
I en video fra BBC forklarer både en humlebi-forsker og flere biavlere, hvorfor vi bør sikre at der er mad nok til vilde bier, FØR vi mennesker sætter bistader op.
NNP: Har Løkke taget Venstres modvilje mod naturnationalparkerne med over i Moderaterne?
Løkke vil rigtigt gerne være kongemager. Derfor prøver vi at afklare, hvad en stemme på Moderaterne betyder for naturnationalparkernes fremtid.
Plan Bi i altinget.dk: Naturnationalparkerne risikerer at ryge i svinget, hvis regeringsmagten skifter
S-regeringen indførte naturnationalparkerne. Konservative stemte for, Venstre stemte imod. Så hvad sker der med parkerne, hvis regeringsmagten skifter efter valget?
For at inviterer biodiversiteten ind er du nødt til at acceptere “grimheden”
Når bladskærerbien klipper bladstykker af dine rosenblade, så kommer der huller i bladene, og når sommerfuglens larver vokser sig store, så piller de glansen af enhver prydplante.
Hvilke bier ser du i bihotellet?
Hvis du giver vilde bier, det de gerne vil have – mad og et sted at lægge æg – så får du et indblik i en lille krog af naturens verden, som er fuldstændigt fortryllende – biernes livscyklus, deres metamorfose fra æg til larve, til puppe – og året efter til bi. Men hvilke bier […]
Så dine blomster til vilde bier…
Vil du have mere sum i haven eller på altanen, så skal du give bierne mad på bordet. Vi hjælper dig med at vælge de rigtige frø, og med en nem og sikker måde at så på.
DN svigter vilde bier – igen
Danmarks største natur-NGO har netop lanceret en storstilet kampagne for en ny “Naturlov” – som de påstår, også skal hjælpe vilde bier. Men i stedet demonstrerer DN igen, igen, at det er biavlere, der svinger taktstokken i toppen af Danmarks Naturfredningsforening.
Plan Bi i VIBORG
Vi har afholdt bihotel-workshop for børn, til HØSTMARKED på Asmildkloster 11. september 2022.
Nej! Honningbier er ikke lig med “wildlife”
Hvad får verdens største natur-NGO, WWF, til at gå ud og promovere honningbier, som var de indbegrebet af “wildlife”? Det korte svar er: Penge.
Mangel på bestøvning vil gøre os biologisk fattigere – meget, meget hurtigt!
Selvbestøvende planter mister lynhurtigt genetisk variation, hvis de ikke bliver besøgt af bestøvere, for eksempel humlebier.
EU stikker honning-blår i øjnene på sig selv – og alle os andre
EU bruger penge på forskning med robotbier i honningbi-stader – og påstår, stik imod virkeligheden, at det vil hjælpe truede biarter i hele verden!
Effekt af fødekonkurrence: Vi får færre vilde bier til næste år
NYT STUDIE. Hård fødekonkurrence får ikke vilde bier til at falde døde om. Det er antallet af vilde bier til NÆSTE ÅR, det går hårdest ud over.
FAKTA om antallet af honningbier i verden – og i UK
VIGTIG VIDEN: Den annerkendte, engelske professor, Jeff Ollerton, gør status over udviklingen i antallet af bistader.
Sygdomsspredning fra bi til bi
Nyt videnskabeligt studie fastslår, at sygdom og vira gladeligt “hopper” fra biart til biart, og derfor anbefaler forskerne “forsigtighed” omkring opsætning af honningbier.
Aarhus er fyldt med honningbier
Aarhus har flere bistader per km2 end Amsterdam. I den hollandske hovedstad vil man nu mere end halvere antallet af bistader for at hjælpe vilde bier. Hvad gør man i Aarhus?
Antal honningbier i Danmark – kommune for kommune
Her kan du se, hvor mange bistader der er registreret i din kommune.
Endelig erkender EU, at fødekonkurrence fra honningbier er en faktor for truede, vilde bestøvere
Nu står det sort på hvidt i EU, at man erkender, at tætheden af honningbier er en faktor for, hvor godt/dårligt populationer af blandt andet vilde bier klarer sig.
20 arter af vilde bier forsvundet de sidste 50 år
Det viser et helt nyt notat, som miljøstyrelsen har bestilt hos Aarhus Universitet, DCE.
Der er noget helt galt på bi-fronten
Vi sender EU- og stats-millioner efter honningbierne, men intet efter vilde bier – selvom det er dem, der er truet af udryddelse.
Amsterdam på vej med lovgivning, der skal mere end halvere antallet af bistader i storbyen
Amsterdam har mellem seks og syv bistader per kvadratkilometer nu. Men fra efteråret skal det tal ned på tre bistader/kvm2.
”Honningbier og deres regulering”. Debatten, du bare ikke MÅ høre
Læs den horrible forklaring på, hvordan biavlerforeningen lykkes med at få en debat trukket af plakaten på Naturmødet 2022.
PLAN Bi arbejder ikke for et forbud mod biavl
PLAN Bi arbejder for en regulering af biavl i bebyggede områder, og en prioritering af vilde bier i vores naturområder. Men på det langt største areal – i landbrugsland – forestiller vi os ikke nogen som helst begrænsninger i forhold til opsætning af honningbier.
Verdens største bi genfundet efter 38 år
“Den er jo enhjørningen blandt bier,” tænkte en amerikansk forsker, og drog ud for at finde bien. Han fandt den – blot for at konstaterer, at lokale nu sælger eksemplarer af selvsamme bi på eBay.
Fødekonkurrence mellem bier koster de hjemmehørende livet
Hvordan europæiske humlebier er ved at udrydde en af verdens største humlebier i Sydamerika
“15 nye naturnationalparker er et skridt i den rigtige retning, men lad det ikke blive en sovepude…”
Sådan siger Bengt Holst om udpegningen af endnu 10 naturnationalparker. Man gik efter 60.000 hektar, men er kun endt med at udpege 25.000 hektar.
Nu er i alt 15 NaturNationalParker udpeget
Der er afsat penge til i alt 15 nye NaturNationalParker. 24. marts blev de sidste 10 udpeget.
Så begynder vi forfra: NATUREN DET BILLIGE SKIDT…
Efter blot tre uger med krig i Europa rasler emnet biodiversitet ned af prioriteringslisten. Også her i Danmark.
FN´s verdensmål: “Livet på Land” – 2. og 3. årgang lærer om vilde bier
En blanding af foredrag, film, praktisk gør-det-selv, og så en masse gode eksempler. Skoleforløb over to halve dage.
Vilde bier helt “glemt” i ny plan for Natura2000
Miljøminister, Lea Wermelin, har netop sendt forslag i høring til de næste års plan for vores Natura2000-områder. Planen skal være med til at “vende biodiversitetskrisen”, siger ministeren. Vilde bier trækker det korteste blomsterstrå – som sædvanlig…
JuBiii. Ny australsk plan for “native bees”
God nyhed, tænker man. Men glæden flyver hurtigt væk. Den nye australske plan går ud på at gøre arter af vilde, native bees, til husdyr, og tjene store penge på at få endnu flere arter af husdyr-bier.
Bier uddør – allerede før vi har “opdaget” dem
Mindst to helt nye biarter funder indkapslet i harpiks, men de er allerede uddøde…
Få et helt unikt indblik i vilde biers liv
VIDEO: Vi har lavet en lille video, så du kan komme med helt ind i et bihotel. Her kan du se den del af de vilde solitærbiers liv, som du ellers aldrig ser.
Fra 0 til over 20 forskellige biarter på én sæson
Selv et lille areal kan gøre en verden til forskel for vilde bier. I vores showhave er vi gået fra at se 0 bier til mindst 20 forskellige arter af vilde bier på et halvt år – og vi har endda kun nået at “beblomstre” ca. 10 % af arealet i år 1.
Vildheste og bison giver mange flere blomster = meget mere bi-mad
Naturlig græsning med vildheste og bison giver beviseligt mange flere blomster – hvilket er godt nyt for vilde bier. Læs om det tidligere militærområde, Milovice, i Tjekkiet.
Allerede i 1929 var naturfolk bekymrede over fødekonkurrencen mellem honningbier og vilde bestøvere
En kronik i Politiken anno 1929 afstedkom flere ugers heftig debat. Argumenterne var nøjagtigt de samme som i dag – kan vi mennesker tillade os at sætte os på det hele, og udnytte hver en krog af landet til vores produktion? Læs hele historien her.
PLAN Bi: Hvad blev der af bestøverstrategien?
Vi har fået en biodiversitetspakke og en ny naturnationalpark-lov. Men hvad blev der af bestøverstrategien? Det er over to år siden, Miljø- og Fødevareministeriet modtog flere hundrede høringssvar til en ny bestøverstrategi, men siden er arbejdet gået helt i stå…eller?
Ikke alle bier er vegetarer
Arter af mellemamerikanske honningbier, såkaldte “stingless bees”, lever som ådselædere. Bakteriesammensætningen i deres maver er helt anderledes, end hos andre bier, viser helt nye studier.
EU og staten øger tilskud til biavl med 70%
Fra 2023 vil honningbierne og deres mennesker modtage 4,4 millioner kroner om året mod 2,6 millioner i tidligere år.
PLAN Bi og bæredygtigheden
PLAN Bi arbejder for bi-biodiversitet. Men det forhindre os jo ikke i at tænke bæredygtigt i måden, vi arbejder med biodiversitet. Her kan du se, hvordan vi prøver også at tænke miljø og klima ind, i vores gøren og laden. Det handler mest om sund fornuft.
Professor Carsten Rahbek: “Bihoteller er hyggelige…
…men de kan ikke redde vores mest truede bi-arter,” siger professoren fra KU. Det har han fuldstændigt ret i. Men når det kommer til at give en forståelse af, hvordan vilde solitærbier lever, så er bihoteller uovertrufne.
En farvelade af pollen
“GRØN omstilling” klinger hult i bi-ører, for VILDE BIER ER FARVEGLADE. De samler pollen i alle regnbuens farver – bare se med her…
Stigende temperaturer ændrer humlebiers lyst til bestemte typer nektar
KLIMAFORANDRINGER: Nyt, amerikansk studie viser, at højere temperaturer ændre mængden af bakterier i blomsters nektar, som igen ændrer på humlebiers lyst til at indsamle denne nektar.
TOPFORSKER: “Honningbien er ikke en truet dyreart, og den gavner ikke biodiversiteten. Tværtimod.”
Professor Carsten Rahbek fra Københavns Universitet skiller skidt fra kanel i debatten om fødekonkurrence mellem honningbier og vilde bier.
Børnehaver lægger krokusløg til humlebierne
BØRN, BLOMSTER og BIER: Krokus er en af forårets tidligste blomster. Dens pollen og nektar er vigtige fødekilder for humlebi-dronningerne, efter de har været i hi i flere månder. Når børn forstår det, bliver de ivrige løglæggere! 🙂
PLAN Bi i altinget.dk: Landbrugsstyrelsen har løjet os lige op i følehornene
PLAN Bi har ikke kunnet få oplyst helt simpel statistik om antallet af opsatte bistader i Danmark – men når ministeren bliver spurgt direkte af en MF´er, så kan det pludselig godt lade sig gøre. Styrelsens svar er: I må forstå, at der er forskel på, hvad borgere og ministre kan få af oplysninger…
Humlebiernes hemmelige våben
Humlebier kan noget helst specielt, som ingen andre bier kan. National Geographic kalder det ligefrem en “super power”.
Nyt studie afslører, hvilke gener der styrer biernes farver – og hvordan
Hvorfor ser agerhumler på Sjælland anderledes ud end agerhumler i Jylland og på Fyn? Forskere fra Penn State Universitet i USA er kommet tættere på at kunne give et svar på det, efter de har kortlagt hvordan et såkaldt “Hox-gen” hos bier virker, og påvist hvordan det for eksempel kan betyde forskellige farve-udtryk hos samme […]
Artsbestemmelse af bier
Vidste du, at du får hjælp at finde ud af, hvilken biart der lægger æg i dit bihotel, hvis du kan kigge ind i redegangene? Ved at kunne se, hvilke “byggematerialer” bierne bruger, får du hjælp til artsbestemmelsen.
Børn lægger løg til humlebierne
PLAN Bi inviterer børnehaver på besøg i bi-haven til en snak om humlebier, og beder dem hjælpe med at lægge krokusløg. Det vil de rigtigt gerne!
Honningbier er en ringe erstatning for tilbagegangen af vilde bier
BESTØVNING: Et helt nyt metastudie sammenligner forskellige bestøveres effektivitet.
Er der forsvundet næsten 100.000 bistader i Danmark på ét år?
51.449 bistader er registreret i Danmark per 27. september i år, har landbrugsminister Rasmus Prehn oplyst. Men Aarhus Universitet har anslået, at der var 144.000 bistader opsat i 2020. Hvor er alle de bistader forsvundet hen?
Landbrugsstyrelsen har løjet os lige op i ansigtet i to år.
Tre aktindsigts-anmodninger. To år. En løgn: At man ikke kan udtrække antal registrerede bistader fra Centralt Bigårdsregister. Men når en minister spørger styrelsen om nøjagtigt det samme, så kan landbrugsstyrelsen pludselige godt trække et tal for antal bistader ud af det selvsamme register.
MF´er på besøg i PLAN Bi´s nye domicil
Der blev både talt om antallet af honningbier, og set på vilde bier, da MF´er, Susanne Zimmer, var på besøg hos PLAN Bi i Jægerspris.
“Honning-udgaven af en svinefabrik…”
En naturelsker gik til begynderkursus i den lokale biavlerforening – og fik en øjenåbner: “Det er produktion. Det har intet med natur, eller interesse i biernes/naturens velbefindende, at gøre,” lyder den barske konklusion.
Tre nye biarter fundet i Danmark. Nu har vi registreret fund af 295 forskellige arter
Der er fundet tre nye arter af bier i Danmark. JuBiiii for arts-diversiteten. Men det betyder desværre ikke, at vi kan aflyse insektkrisen. Fordi en enkelt ny bi hist og her siger intet om ANTALLET AF BIER i Danmark.
Fra græsplæne til bi-have på et halvt år
“Dagbog” fra det første halve år i PLAN Bi´s show-have i Jægerspris.
Hvornår er det blevet boligselskabers opgave at drive landbrugsdrift?
Det er “fællesskabs-skabende” at holde honningbier, mener boligselskabet DAB – og giver tilskud. Hvad bliver det næste? En malkeko nede ved affaldsskuret – fordi mælk og smør er noget “vi laver sammen”?!?
Vilde bier. De mest truede dyr i verden
ALLE vilde dyr er truede! Vi mennesker levner kun helhjertet plads til os selv og vores husdyr. Men foruden pladsmangel, så må vilde bier også slås med den kunstige fødekonkurrence, som vi mennesker påfører dem – og for at gøre ondt værre, så anses det nærmest som blasfemi, at tale om det.
De eneste bier, du kan redde med pesticidforbud i landbrugsland, er honningbier
Hvis du vil redde VILDE bier. så foregår det i naturområder og vores byer – for i landbrugsland er de ikke!
God fantasi og en skarp pen er ikke nok…
Hvis vi virkelig skal gøre en mærkbar og langvarig forskel for vilde bier, så er der brug for, at vi bliver FLERE, der støtter deres sag.
10 nye Naturnationalparker på vej – men det ser kun ud til, at vi når halvdelen af det lovede areal
Regeringen sidder nu med en “brutto-liste” på 23 arealer for, hvor ti nye naturnationalparker kan placeres. Kun ét af områderne lever op til den minimumsgrænse på 5.000 hektar, man havde sat sig – så set på “areal til vild natur” er der lang vej endnu.
Kan ministeren svare på, hvor mange bistader der står hvor i Danmark?
I flere år har PLAN Bi ihærdigt forsøgt at få et klart svar på, hvor mange bistader vi har i Danmark – uden held. Nu spørger folketingsmedlem ministeren direkte. Kan vi så få et svar?
Vi har ikke det fjerneste mod biavl…
…men vi har noget imod, at 99% af al honningproduktion er lagt an på, at alle andre skal fodre biavlernes husdyr.
Som du sår, høster du. Og det er NU du skal så, hvis du vil have en god bi-have til næste år
Hvis du vil have masser af sum i haven eller på altanen til næste år, så er det NU du gør forarbejdet nemmest, billigst og mest effektivt.
Agerhumle >< Moshumle
Det kan være svært at skelne mellem agerhumle og moshumle – især i Jylland og på Fyn. Det er fordi, agerhumler enten er “sjællændere” eller “jyder/fynboer”.
Gir´ du en hånd – så gir´ vi et foredrag
JÆGERSPRIS: Lørdag den 4. september afholder PLAN Bi et lille arrangement, hvor vi beder folk hjælpe os med at pakke frøpakker. Til gengæld får du en hyggelig dag, som slutter med et gratis foredrag om VILDE BIER.
Djævlen ligger skjult i detaljen
Læs hvordan biavlerforeningen misinformerer blandt andet landbrugsministeren ved kun at fortælle den halve sandhed om bestøvning af hestebønner.
Se dokumentaren: “The silent summer”
Kommer der æbler på træerne uden bier? Hvad sker der, hvis insekterne helt forsvinder? Se den øjenåbnende dokumentar: DEN STILLE SOMMER – hvorfor dør insekterne?
Sensommer er paradis for humle-entusiaster
Sensommeren er den tid på året, hvor du kan se allerflest forskellige humlebier. JuBiiiiiiii
Læsø er Danmarks Cypern, når det kommer til bier
Delt – med et ingenmandsland mellem de stridende parter. Biavlerne har delt Læsø mellem deres gule- og deres brune honningbier. Som brødre vi dele, honningbierne tager det hele, og vilde bier får resten…
“Dogmeregler” for PLAN Bi´s bi-have og for blomsterhaven.
SÅDAN VIL VI LOKKE BIERNE TIL: Der er mange forskellige tilgange til at lave en BI-HAVE. Her er de grundregler, vi har stillet for os selv og vores showhave.
“Geogine-helvede” – eller dahlia ditto. Sådan vælger du de gode til bierne
For nylig hørte vi en førende dansk naturforsker tale om “Geogine-helvede” – altså at geoginer/dahliaer skulle udgøre et “helvede” i folks haver. Vi er dybt uenige!
PLAN Bi får “sandarium”
Et akvarium er til vand. Et sandarium er til sand. Sand, som jordbier kan bygge reder i.
Havefest i havepest…
HAVEPEST kalder nogle den ensidige klokke, Campanula rapunculoides.Vi kalder den HAVEFEST – af indlysende årsager.
Så meget pollen skal der til, for at “lave” én ny bi
Alle bi-æg skal have en madpakke, som de kan spise, mens de er larver. Mængden af tilgængeligt pollen afgør, hvor mange nye, vilde bier, der kommer på vingerne til næste år.
Brombær som vægtæppe
Brombær er et af HADEobjekterne i dansk “naturpleje”. Men bierne elsker dens blomster. Kan vi mon finde ud af at leve med brombær for biernes skyld?
PLAN BI FLYTTER HJEMMEFRA: Fra græsplæne til summende bi-have
2021 bliver året, hvor PLAN Bi, endelig, flytter “hjemmefra”. Det bliver ikke D´Angleterre, men mandskabsvognen bliver funktionel – og den skal også nok blive fin at se på. Her kan du læse om de første fem måneders udvikling – det nyeste først: