Nyheder

Stort studie: Vilde bier er mindst lige så gode til at bestøve æbleplantager som honningbier

Æbleavlere burde satse på vilde bier til bestøvningen – i stedet for, som mange gør i dag, at hyre honningbier til jobbet.

Det er direkte usandt, at man ikke kan købe sig til bestemte forskningsresultater på Aarhus Universitet

“Bi-sagen” beviser, at biavlere igen og igen køber sig til “spiselige” forskningsresultater fra AU!

Biavlernes seneste salgstrick: Spis bi-pollen og få større bryster

Ny “trend” påstår, at du får større bryster af at spise bi-pollen. Hvis det er rigtigt, så forhindrer det dig også i at blive gravid! I Plan Bi synes vi selvfølgelig, at det værste er, at det øger efterspørgslen på bi-pollen.

Forskellen på bier og svin

“Klimagrisen” blev dømt ulovlig, men det er åbenbart stadig tilladt at påstå, at opsætning af bistader er godt for natur og biodiversitet – og hvis det ER ulovligt, så er der ingen, der gør noget seriøst ved det…

Overdrevvejbi “reddet” på målstregen

Kort tid inden den blev erklæret som totalt uddød i Danmark, er overdrevvejbien genfundet på militærområde i Jægerspris.

En snyltebi i redegangen

I sensommeren burde der udelukkende ligge silkebi-pupper i denne redegang, men her ligger en en larve af en snyltebi.

En dag med vilde bier X 5

Til MetalFerie skal vi fem dage i juli lave bihoteller, bygge bo til humlebier og vægbier, så frø, og tippe en 20´er om vilde bier.
Og hver dag er der bi-safari.

Dronning Mary bekymrer sig om vilde bier

Dét gav dronningen udtryk for på Kongehusets Instagram-profil: “For nylig blev jeg gjort opmærksom på, at vilde bier har brug for pauser, og at de helst ikke flyver for langt for at finde føde. Derudover kan de have svært ved at finde passende levesteder i det moderne landskab,” skriver Dronning Mary blandt andet, sammen med […]

HOKUS, POKUS…HALVTAG

Den 4. juni modtog Plan Bi 10.000,- fra Spar Nord Fonden. Ni dage senere er der kommet nyt halvtag på vores lille domicil. Det må da være tæt på verdensrekord i gennemførsel af støtteopgave?

Humlebien og akelejen

At se humlebiernes indsamling af pollen og nektar i akelejer er en fantastisk oplevelse. At betragte det giver det helt store bi-sus.

Møgbunke? Nej, ny bi-høj

Det ligner måske nok en “møgbunke”, men det er faktisk starten på en ny høj i vores Bi-Have.

15 BISTADER PER KM2 – I ET NATUROMRÅDE!

I den kommende Naturnationalpark Tranum stod der næsten 15 bistader per km2 – altså næsten 25 millioner flyvende husdyr på 27 km2. Så vi vil gerne vide, hvor mange bistader der står i vores andre, statsejede naturområder – men det kan vi ikke få oplyst.

Ekspertgruppe anbefaler, at statsstøtten til biavl fjernes

En ekspertgruppe har gennemgået de erhvervsstøtteordninger, som staten bidrager til, og konklusionen er, at statsstøtten til det nationale biavlsprogram bør saneres væk inden 2030.

Plan Bi på besøg i Bronzehallen i Kolding

Lørdag den 13. april byggede vi bihoteller og holdt mini bi-foredrag til eventet: “Skab liv i din have” hos Redux i Kolding.

Se, hvor der produceres øko-honning i danske naturområder

Naturområder burde være for naturens dyr! Men i Danmark står der bistader i samtlige naturområder. Se på kortet, hvilke naturområder i nærheden af dig, som bruges til honningproduktion i stedet for biodiversitet.

Konkurrence mellem honningbier og vilde bier? Bekymringen er slet ikke ny

Allerede i 1929 var naturfolk bekymrede over fødekonkurrencen mellem honningbier og vilde bestøvere. Dengang blev det heftigt debatteret i medierne.

KONKURRENCE: Danmarks første humlebi 2024

Nu er de her – humlebi-dronningerne, så nu er det “rigtigt” forår i Danmark. Og vi har fundet vinderen af konkurrencen om at fotografere “Årets første humlebi”.

Du og jeg betaler for nyt honningbi-register. Men vi får ikke adgang til det…

I Danmark har vi overhovedet ikke styr på, hvor mange bistader folk sætter op hvor. Dét burde et nyt register kunne rette op på, men du og jeg får slet ikke lov at kigge med i det nye CBR-register, hvis statistik skal forblive en hemmelighed mellem staten og biavlerne.

Nu åbner forsalget af pile-stiklinger

2023. Det var det vådeste år, det varmeste år, i dansk vejrhistorie. Plant pil – som suger en masse vand, skygger, OG fodrer adskillige arter af VILDE BIER.

Plan Bi har nu lavet “Bi-Bar” i tre størrelser – og det virker!

Det kan lade sig gøre, at opbygge en lille bi-biotop, og få vilde, hulboende bier til at flytte ind i bihoteller. Hvor hurtigt, det går, afhænger helt af, hvor mange vilde bier der allerede “bor” i nærheden.

Plan Bi gør status over bi-året 2023

Vandt eller tabte naturen i året der er gået? Her får du vores vurdering af året 2023 set gennem biernes og naturens briller.

Få et kig ind i et agerhumle-bo

I foråret 2023 var vi så heldige, at en agerhumledronning valgte at bygge bo i Plan Bi´s have. Vi rørte ikke boet hele sommeren, men til jul kiggede vi ind i det allerhelligste: Selve boet.

Hornmaskebi fundet i Danmark for første gang i over 100 år

De bittesmå bier er fundet i visne plantestængler i nyanlagte regnvandsbede i Odense.

Skal vilde bier virkelig “ædes ud af huset”, for at vi kan få økologisk honning?

I Danmark er det eneste sted, der kan produceres økologisk honning, i vores naturområder. Men skal der virkelig opsættes millioner af husdyr i NATUR, for at du og jeg kan æde honning med “god” samvittighed?

Verdens bi-biodiversitet er ved at blive som indkøbscentre – ens over hele verden. Europæiske honningbier over det hele

Engang var Californien er decideret hot-spot for bi-biodiversitet. Mellem 1.500 og 1.700 forskellige arter af bier er registreret i den amerikanske delstat. I dag opfører bi-forskerne nærmest en sejrsdans, hvis de finder en bi, som ikke er en honningbi – inde i deres naturområder!

Naturen på land blev finanslovens helt store taber

Ingen biodiversitetslov i udsigt. Bevillingen til biodiversitetsrådet ikke forlænget. En plan for udlægning af naturområder udskudt til de såkaldte “trepartsforhandlinger” om landbruget, og naturnationalparkerne ligger stadig nede i den politiske syltekrukke, på trods af at der ER bevilget penge til dem.

Biodiversitetsrådets årsrapport 2023

Ingen danske land- eller havområder kan for nuværende bidrage til de internationale delmål om strengt beskyttede områder.

Plan Bi i altinget.dk: Regeringen sylter naturnationalparkerne

De er vedtaget. De er finansieret. Fem er påbegyndt, og yderligere 10 er udpeget. Alligevel er der ikke én af de 15 nye naturnationalparker, som har opdateret nyheder på deres hjemmeside i over et år! Regeringen har de facto syltet NNP, skriver Plan Bi i altinget.dk

Inden 2030 skal Danmark have en bestøverstrategi, så tilbagegangen for vilde bestøvere kan vendes

Det kræver EU i den nye naturgenopretningslov, som forhåbentlig er på nippet til at blive vedtaget. Problemet er bare at EU selv, siger alt det rigtige – men gør alt det forkerte – når det kommer til “bier”.

Aarhus Universitet skal udvikle et værktøj, som kan blåstemple honning fra naturområder som “bæredygtigt”

Biavl er kun bæredygtigt, hvis biavleren selv fodrer sine husdyr. Så kort kan det siges. Alligevel skal AU nu udvikle en app, så honning produceret i naturområder kan stemples som “bæredygtigt”.

Hvor går humlebi-dronningerne hen, når de går i hi?

Se dronningen som “graver ud” i vores stenbedshøj.

Humlebier bliver varme af at slæbe pollen

Ny forskning viser, at humlebiers temperatur stiger hele to grader, når de flyver med fulde pollenbukser. Det kan lægge ekstra pres på humlebierne, som også påvirkes af klimaforandringerne.

Workshop med bihoteller

Den 3. oktober afholdt vi workshop i den nye Bi-Have i Vinge.

Plan Bi laver Bi-Have i Vinge

Plan Bi er godt i gang med at lave en Bi-Have i Vinges “Grønne Hjerte”. Her kan du følge med i udviklingen.

Ny slags bi opdaget i Danmark

Der er fundet to eksemplarer af en hvepsebi på Bornholm, som aldrig før er set her i landet. Det betyder, at antallet af registrerede arter skal opskrives til 296.

Skal du være bange for vilde bier?

VILDE BIER har ikke kæmpestore kolonier. Bierne i et bihotel har slet ikke kolonier – hver hun er sin egen dronning, og de har intet “lager” af nektar/honning at forsvare.

Plant, så du får “bi-veje” i din have

Hvis du nyder at se de vilde bier på “arbejde”, så plant dine gode bi-planter, så de danner “bi-veje” i haven. Hvis du “styrer”, hvordan bierne flyver, så bliver det både lettere, og sjovere, at observere de forskellige biarters “personligheder”.

Hvorfor vælger FN 20. maj som World (honey)Bee Day?

Plan Bi har set nærmere på, hvorfor FN har valgt at fejre “bierne” netop den 20. maj.

Naturnationalparkerne får silkesnoren

Naturnationalparkernes hjemmesider er ikke opdateret med nyheder siden sidste efterår, og vores aktindsigtsanmodning om status på NNP bliver ignoreret af miljøministeriet.

Borgmester indvier Danmarks første Bi-Bar

Det summede med vilde bier og barnestemmer, da Frederikssunds borgmester, Tina Tving Stauning, indviede Danmarks første Bi-Bar i Jægerspris.

Undgå at køre sur i artsbestemmelse af bier

Så snart du begynder at kigge på bier, melder lysten sig til at vide, præcis hvad det er for en bi, du har set/fotograferet – det er bare alt andet end let! Vi har nogle forslag til, hvordan du slipper for at køre sur i artsbestemmelse af bier.

Danmarks første Bi-Bar

Plan Bi har netop opsat Danmarks første Bi-Bar.

Honningbi-forskere bestemmer nærmest selv størrelsen på deres budgetter

På Aarhus Universitet sidder honningbi-forskere, som hvert år modtager millioner til deres forskning fra det nationale biavlsprogram. Hvor mange penge, biavlsprogrammet har at bruge på bl.a. forskning, afgøres af, hvor mange bistader vi har i Danmark. Hvor mange bistader vi har i Danmark, estimeres hvert år af de selvsamme forskere, som altså i sidste ende […]

Kun hver 3. honningbi er registreret

To år efter det blev lovpligtigt at registrere alle sine bistader, står der kun godt 50.000 bistader i CBR-registret. Men biavlerne henter stadig EU- og statstilskud for næsten det tredobbelte antal bistader.

Første bestøverstrategi for humlebier indført i USA

Washington State har som den første amerikanske stat lavet en decideret bestøverstrategi for humlebier.

Biavlere banker byråd på plads

I Amsterdam ville man indføre obligatorisk registrering af bistader, et max på 3 bistader per km2, og man ønskede at holde parker fri for honningbier – men det fik biavlere forpurret.

Vulstmaskebi genfundet i Gribskov

For første gang i over 50 år er den lille maskebi fundet i Danmark. Se en maskebi lægge æg.

Honning med clopyralid

Studie: Selvom landmænd følger reglerne omkring sprøjtning af rapsmarker, så ender der alligevel så mange rester af ukrudtsmiddel i honning, at det er ulovligt at sælge…men salget stopper ikke.

Derfor taler AU med tveægget tunge, når det kommer til bier

Aarhus Universitet har to afdelinger, og de er langt fra enige, når emnet er fødekonkurrence mellem honningbier og vilde bier. Det handler selvfølgelig om penge.

BIODIVERSITET: Det starter med insekterne

Der er sikkert mange, som er glade for, at der er færre insekter. Men hvis vi vil redde biodiversitet, så kommer vi til at forlige os med kryb, kravl og flyvende insekter.

Over 10.000 biavlere i København

København bliver oversvømmet af biavlere, for hovedstaden er blevet valgt som værtsby for biavlernes årlige verdenskongres i 2025. Arrangørerne forventer over 10.000 deltagere.

Skræmmer vi børn væk fra naturen?

Er vi forældre blevet så natur-fjerne, at vi lærer vores børn, at naturen er farlig, beskidt og ulækker? Debatindlæg fra tidligere Zoo-direktør, Bengt Holst.

Du kan aldrig få for mange krokus

Krokus er en KANONGOD blomst til de humlebi-dronninger, som kommer ud af deres hi i det tidlige forår.

Det går godt med afviklingen af biavl i NNP

Der er allerede over 30 millioner færre honningbier i vores fornemmeste natur – og det er gode nyheder for vilde bier!

Plant løg i lag – og få blomstring fra februar til juni

Ved at plante forskellige forårsløg i flere lag, kan du få krukker, altankasser og havens små bede til at blomstrer i hele den første del af sæsonen.

Biavlere: Reducer antallet af honningbier i London

I en video fra BBC forklarer både en humlebi-forsker og flere biavlere, hvorfor vi bør sikre at der er mad nok til vilde bier, FØR vi mennesker sætter bistader op.

NNP: Har Løkke taget Venstres modvilje mod naturnationalparkerne med over i Moderaterne?

Løkke vil rigtigt gerne være kongemager. Derfor prøver vi at afklare, hvad en stemme på Moderaterne betyder for naturnationalparkernes fremtid.

Plan Bi i altinget.dk: Naturnationalparkerne risikerer at ryge i svinget, hvis regeringsmagten skifter

S-regeringen indførte naturnationalparkerne. Konservative stemte for, Venstre stemte imod. Så hvad sker der med parkerne, hvis regeringsmagten skifter efter valget?

For at inviterer biodiversiteten ind er du nødt til at acceptere “grimheden”

Når bladskærerbien klipper bladstykker af dine rosenblade, så kommer der huller i bladene, og når sommerfuglens larver vokser sig store, så piller de glansen af enhver prydplante.

Hvilke bier ser du i bihotellet?

Hvis du giver vilde bier, det de gerne vil have – mad og et sted at lægge æg – så får du et indblik i en lille krog af naturens verden, som er fuldstændigt fortryllende – biernes livscyklus, deres metamorfose fra æg til larve, til puppe – og året efter til bi. Men hvilke bier […]

Så dine blomster til vilde bier…

Vil du have mere sum i haven eller på altanen, så skal du give bierne mad på bordet. Vi hjælper dig med at vælge de rigtige frø, og med en nem og sikker måde at så på.

DN svigter vilde bier – igen

Danmarks største natur-NGO har netop lanceret en storstilet kampagne for en ny “Naturlov” – som de påstår, også skal hjælpe vilde bier. Men i stedet demonstrerer DN igen, igen, at det er biavlere, der svinger taktstokken i toppen af Danmarks Naturfredningsforening.

Plan Bi i VIBORG

Vi har afholdt bihotel-workshop for børn, til HØSTMARKED på Asmildkloster 11. september 2022.

Nej! Honningbier er ikke lig med “wildlife”

Hvad får verdens største natur-NGO, WWF, til at gå ud og promovere honningbier, som var de indbegrebet af “wildlife”? Det korte svar er: Penge.

Mangel på bestøvning vil gøre os biologisk fattigere – meget, meget hurtigt!

Selvbestøvende planter mister lynhurtigt genetisk variation, hvis de ikke bliver besøgt af bestøvere, for eksempel humlebier.

EU stikker honning-blår i øjnene på sig selv – og alle os andre

EU bruger penge på forskning med robotbier i honningbi-stader – og påstår, stik imod virkeligheden, at det vil hjælpe truede biarter i hele verden!

Effekt af fødekonkurrence: Vi får færre vilde bier til næste år

NYT STUDIE. Hård fødekonkurrence får ikke vilde bier til at falde døde om. Det er antallet af vilde bier til NÆSTE ÅR, det går hårdest ud over.

FAKTA om antallet af honningbier i verden – og i UK

VIGTIG VIDEN: Den annerkendte, engelske professor, Jeff Ollerton, gør status over udviklingen i antallet af bistader.

Sygdomsspredning fra bi til bi

Nyt videnskabeligt studie fastslår, at sygdom og vira gladeligt “hopper” fra biart til biart, og derfor anbefaler forskerne “forsigtighed” omkring opsætning af honningbier.

Aarhus er fyldt med honningbier

Aarhus har flere bistader per km2 end Amsterdam. I den hollandske hovedstad vil man nu mere end halvere antallet af bistader for at hjælpe vilde bier. Hvad gør man i Aarhus?

Antal honningbier i Danmark – kommune for kommune

Her kan du se, hvor mange bistader der er registreret i din kommune.

Endelig erkender EU, at fødekonkurrence fra honningbier er en faktor for truede, vilde bestøvere

Nu står det sort på hvidt i EU, at man erkender, at tætheden af honningbier er en faktor for, hvor godt/dårligt populationer af blandt andet vilde bier klarer sig.

20 arter af vilde bier forsvundet de sidste 50 år

Det viser et helt nyt notat, som miljøstyrelsen har bestilt hos Aarhus Universitet, DCE.

Der er noget helt galt på bi-fronten

Vi sender EU- og stats-millioner efter honningbierne, men intet efter vilde bier – selvom det er dem, der er truet af udryddelse.

Amsterdam på vej med lovgivning, der skal mere end halvere antallet af bistader i storbyen

Amsterdam har mellem seks og syv bistader per kvadratkilometer nu. Men fra efteråret skal det tal ned på tre bistader/kvm2.

”Honningbier og deres regulering”. Debatten, du bare ikke MÅ høre

Læs den horrible forklaring på, hvordan biavlerforeningen lykkes med at få en debat trukket af plakaten på Naturmødet 2022.

PLAN Bi arbejder ikke for et forbud mod biavl

PLAN Bi arbejder for en regulering af biavl i bebyggede områder, og en prioritering af vilde bier i vores naturområder. Men på det langt største areal – i landbrugsland – forestiller vi os ikke nogen som helst begrænsninger i forhold til opsætning af honningbier.

Verdens største bi genfundet efter 38 år

“Den er jo enhjørningen blandt bier,” tænkte en amerikansk forsker, og drog ud for at finde bien. Han fandt den – blot for at konstaterer, at lokale nu sælger eksemplarer af selvsamme bi på eBay.

Fødekonkurrence mellem bier koster de hjemmehørende livet

Hvordan europæiske humlebier er ved at udrydde en af verdens største humlebier i Sydamerika

“15 nye naturnationalparker er et skridt i den rigtige retning, men lad det ikke blive en sovepude…”

Sådan siger Bengt Holst om udpegningen af endnu 10 naturnationalparker. Man gik efter 60.000 hektar, men er kun endt med at udpege 25.000 hektar.

Nu er i alt 15 NaturNationalParker udpeget

Der er afsat penge til i alt 15 nye NaturNationalParker. 24. marts blev de sidste 10 udpeget.

Så begynder vi forfra: NATUREN DET BILLIGE SKIDT…

Efter blot tre uger med krig i Europa rasler emnet biodiversitet ned af prioriteringslisten. Også her i Danmark.

FN´s verdensmål: “Livet på Land” – 2. og 3. årgang lærer om vilde bier

En blanding af foredrag, film, praktisk gør-det-selv, og så en masse gode eksempler. Skoleforløb over to halve dage.

Vilde bier helt “glemt” i ny plan for Natura2000

Miljøminister, Lea Wermelin, har netop sendt forslag i høring til de næste års plan for vores Natura2000-områder. Planen skal være med til at “vende biodiversitetskrisen”, siger ministeren. Vilde bier trækker det korteste blomsterstrå – som sædvanlig…

JuBiii. Ny australsk plan for “native bees”

God nyhed, tænker man. Men glæden flyver hurtigt væk. Den nye australske plan går ud på at gøre arter af vilde, native bees, til husdyr, og tjene store penge på at få endnu flere arter af husdyr-bier.

Humlen ved et humlebi-bo

Kursus i at lave et humlebi-bo.

Bier uddør – allerede før vi har “opdaget” dem

Mindst to helt nye biarter funder indkapslet i harpiks, men de er allerede uddøde…

Få et helt unikt indblik i vilde biers liv

VIDEO: Vi har lavet en lille video, så du kan komme med helt ind i et bihotel. Her kan du se den del af de vilde solitærbiers liv, som du ellers aldrig ser.

Fra 0 til over 20 forskellige biarter på én sæson

Selv et lille areal kan gøre en verden til forskel for vilde bier. I vores showhave er vi gået fra at se 0 bier til mindst 20 forskellige arter af vilde bier på et halvt år – og vi har endda kun nået at “beblomstre” ca. 10 % af arealet i år 1.

Vildheste og bison giver mange flere blomster = meget mere bi-mad

Naturlig græsning med vildheste og bison giver beviseligt mange flere blomster – hvilket er godt nyt for vilde bier. Læs om det tidligere militærområde, Milovice, i Tjekkiet.

Allerede i 1929 var naturfolk bekymrede over fødekonkurrencen mellem honningbier og vilde bestøvere

En kronik i Politiken anno 1929 afstedkom flere ugers heftig debat. Argumenterne var nøjagtigt de samme som i dag – kan vi mennesker tillade os at sætte os på det hele, og udnytte hver en krog af landet til vores produktion? Læs hele historien her.

PLAN Bi: Hvad blev der af bestøverstrategien?

Vi har fået en biodiversitetspakke og en ny naturnationalpark-lov. Men hvad blev der af bestøverstrategien? Det er over to år siden, Miljø- og Fødevareministeriet modtog flere hundrede høringssvar til en ny bestøverstrategi, men siden er arbejdet gået helt i stå…eller?

Ikke alle bier er vegetarer

Arter af mellemamerikanske honningbier, såkaldte “stingless bees”, lever som ådselædere. Bakteriesammensætningen i deres maver er helt anderledes, end hos andre bier, viser helt nye studier.

EU og staten øger tilskud til biavl med 70%

Fra 2023 vil honningbierne og deres mennesker modtage 4,4 millioner kroner om året mod 2,6 millioner i tidligere år.

PLAN Bi og bæredygtigheden

PLAN Bi arbejder for bi-biodiversitet. Men det forhindre os jo ikke i at tænke bæredygtigt i måden, vi arbejder med biodiversitet. Her kan du se, hvordan vi prøver også at tænke miljø og klima ind, i vores gøren og laden. Det handler mest om sund fornuft.

Professor Carsten Rahbek: “Bihoteller er hyggelige…

…men de kan ikke redde vores mest truede bi-arter,” siger professoren fra KU. Det har han fuldstændigt ret i. Men når det kommer til at give en forståelse af, hvordan vilde solitærbier lever, så er bihoteller uovertrufne.

En farvelade af pollen

“GRØN omstilling” klinger hult i bi-ører, for VILDE BIER ER FARVEGLADE. De samler pollen i alle regnbuens farver – bare se med her…

Stigende temperaturer ændrer humlebiers lyst til bestemte typer nektar

KLIMAFORANDRINGER: Nyt, amerikansk studie viser, at højere temperaturer ændre mængden af bakterier i blomsters nektar, som igen ændrer på humlebiers lyst til at indsamle denne nektar.

TOPFORSKER: “Honningbien er ikke en truet dyreart, og den gavner ikke biodiversiteten. Tværtimod.”

Professor Carsten Rahbek fra Københavns Universitet skiller skidt fra kanel i debatten om fødekonkurrence mellem honningbier og vilde bier.

Børnehaver lægger krokusløg til humlebierne

BØRN, BLOMSTER og BIER: Krokus er en af forårets tidligste blomster. Dens pollen og nektar er vigtige fødekilder for humlebi-dronningerne, efter de har været i hi i flere månder. Når børn forstår det, bliver de ivrige løglæggere! 🙂