Fakta Om Bier

Forskellen på bier og svin

“Klimagrisen” blev dømt ulovlig, men det er åbenbart stadig tilladt at påstå, at opsætning af bistader er godt for natur og biodiversitet – og hvis det ER ulovligt, så er der ingen, der gør noget seriøst ved det…

Overdrevvejbi “reddet” på målstregen

Kort tid inden den blev erklæret som totalt uddød i Danmark, er overdrevvejbien genfundet på militærområde i Jægerspris.

Tømrerbien – en sjælden gæst i Danmark

Stor, sort, med metalblå vinger. Tømrerbien er absolut værd at holde udkig efter i sensommervarmen.

En snyltebi i redegangen

I sensommeren burde der udelukkende ligge silkebi-pupper i denne redegang, men her ligger en en larve af en snyltebi.

Humlebien og akelejen

At se humlebiernes indsamling af pollen og nektar i akelejer er en fantastisk oplevelse. At betragte det giver det helt store bi-sus.

Se, hvor der produceres øko-honning i danske naturområder

Naturområder burde være for naturens dyr! Men i Danmark står der bistader i samtlige naturområder. Se på kortet, hvilke naturområder i nærheden af dig, som bruges til honningproduktion i stedet for biodiversitet.

Konkurrence mellem honningbier og vilde bier? Bekymringen er slet ikke ny

Allerede i 1929 var naturfolk bekymrede over fødekonkurrencen mellem honningbier og vilde bestøvere. Dengang blev det heftigt debatteret i medierne.

Plan Bi har nu lavet “Bi-Bar” i tre størrelser – og det virker!

Det kan lade sig gøre, at opbygge en lille bi-biotop, og få vilde, hulboende bier til at flytte ind i bihoteller. Hvor hurtigt, det går, afhænger helt af, hvor mange vilde bier der allerede “bor” i nærheden.

Få et kig ind i et agerhumle-bo

I sommeren 2023 var vi så heldige, at en agerhumledronning valgte at bygge bo i Plan Bi´s have. Vi rørte ikke boet hele sommeren, men til jul kiggede vi ind i det allerhelligste: Selve boet.

Hornmaskebi fundet i Danmark for første gang i over 100 år

De bittesmå bier er fundet i visne plantestængler i nyanlagte regnvandsbede i Odense.

Verdens bi-biodiversitet er ved at blive som indkøbscentre – ens over hele verden. Europæiske honningbier over det hele

Engang var Californien er decideret hot-spot for bi-biodiversitet. Mellem 1.500 og 1.700 forskellige arter af bier er registreret i den amerikanske delstat. I dag opfører bi-forskerne nærmest en sejrsdans, hvis de finder en bi, som ikke er en honningbi – inde i deres naturområder!

Hvor går humlebi-dronningerne hen, når de går i hi?

Se dronningen som “graver ud” i vores stenbedshøj.

Humlebier bliver varme af at slæbe pollen

Ny forskning viser, at humlebiers temperatur stiger hele to grader, når de flyver med fulde pollenbukser. Det kan lægge ekstra pres på humlebierne, som også påvirkes af klimaforandringerne.

Ny slags bi opdaget i Danmark

Der er fundet to eksemplarer af en hvepsebi på Bornholm, som aldrig før er set her i landet. Det betyder, at antallet af registrerede arter skal opskrives til 296.

Skal du være bange for vilde bier?

VILDE BIER har ikke kæmpestore kolonier. Bierne i et bihotel har slet ikke kolonier – hver hun er sin egen dronning, og de har intet “lager” af nektar/honning at forsvare.

Vulstmaskebi genfundet i Gribskov

For første gang i over 50 år er den lille maskebi fundet i Danmark. Se en maskebi lægge æg.

Mangel på bestøvning vil gøre os biologisk fattigere – meget, meget hurtigt!

Selvbestøvende planter mister lynhurtigt genetisk variation, hvis de ikke bliver besøgt af bestøvere, for eksempel humlebier.

Effekt af fødekonkurrence: Vi får færre vilde bier til næste år

NYT STUDIE. Hård fødekonkurrence får ikke vilde bier til at falde døde om. Det er antallet af vilde bier til NÆSTE ÅR, det går hårdest ud over.

FAKTA om antallet af honningbier i verden – og i UK

VIGTIG VIDEN: Den annerkendte, engelske professor, Jeff Ollerton, gør status over udviklingen i antallet af bistader.

20 arter af vilde bier forsvundet de sidste 50 år

Det viser et helt nyt notat, som miljøstyrelsen har bestilt hos Aarhus Universitet, DCE.

Verdens største bi genfundet efter 38 år

“Den er jo enhjørningen blandt bier,” tænkte en amerikansk forsker, og drog ud for at finde bien. Han fandt den – blot for at konstaterer, at lokale nu sælger eksemplarer af selvsamme bi på eBay.

Fødekonkurrence mellem bier koster de hjemmehørende livet

Hvordan europæiske humlebier er ved at udrydde en af verdens største humlebier i Sydamerika

Bier uddør – allerede før vi har “opdaget” dem

Mindst to helt nye biarter funder indkapslet i harpiks, men de er allerede uddøde…

Ikke alle bier er vegetarer

Arter af mellemamerikanske honningbier, såkaldte “stingless bees”, lever som ådselædere. Bakteriesammensætningen i deres maver er helt anderledes, end hos andre bier, viser helt nye studier.

Professor Carsten Rahbek: “Bihoteller er hyggelige…

…men de kan ikke redde vores mest truede bi-arter,” siger professoren fra KU. Det har han fuldstændigt ret i. Men når det kommer til at give en forståelse af, hvordan vilde solitærbier lever, så er bihoteller uovertrufne.

En farvelade af pollen

“GRØN omstilling” klinger hult i bi-ører, for VILDE BIER ER FARVEGLADE. De samler pollen i alle regnbuens farver – bare se med her…

Stigende temperaturer ændrer humlebiers lyst til bestemte typer nektar

KLIMAFORANDRINGER: Nyt, amerikansk studie viser, at højere temperaturer ændre mængden af bakterier i blomsters nektar, som igen ændrer på humlebiers lyst til at indsamle denne nektar.

TOPFORSKER: “Honningbien er ikke en truet dyreart, og den gavner ikke biodiversiteten. Tværtimod.”

Professor Carsten Rahbek fra Københavns Universitet skiller skidt fra kanel i debatten om fødekonkurrence mellem honningbier og vilde bier.

Humlebiernes hemmelige våben

Humlebier kan noget helst specielt, som ingen andre bier kan. National Geographic kalder det ligefrem en “super power”.

Nyt studie afslører, hvilke gener der styrer biernes farver – og hvordan

Hvorfor ser agerhumler på Sjælland anderledes ud end agerhumler i Jylland og på Fyn? Forskere fra Penn State Universitet i USA er kommet tættere på at kunne give et svar på det, efter de har kortlagt hvordan et såkaldt “Hox-gen” hos bier virker, og påvist hvordan det for eksempel kan betyde forskellige farve-udtryk hos samme […]

Artsbestemmelse af bier

Vidste du, at du får hjælp at finde ud af, hvilken biart der lægger æg i dit bihotel, hvis du kan kigge ind i redegangene? Ved at kunne se, hvilke “byggematerialer” bierne bruger, får du hjælp til artsbestemmelsen.

Honningbier er en ringe erstatning for tilbagegangen af vilde bier

BESTØVNING: Et helt nyt metastudie sammenligner forskellige bestøveres effektivitet.

“Honning-udgaven af en svinefabrik…”

En naturelsker gik til begynderkursus i den lokale biavlerforening – og fik en øjenåbner: “Det er produktion. Det har intet med natur, eller interesse i biernes/naturens velbefindende, at gøre,” lyder den barske konklusion.

Tre nye biarter fundet i Danmark. Nu har vi registreret fund af 295 forskellige arter

Der er fundet tre nye arter af bier i Danmark. JuBiiii for arts-diversiteten. Men det betyder desværre ikke, at vi kan aflyse insektkrisen. Fordi en enkelt ny bi hist og her siger intet om ANTALLET AF BIER i Danmark.

Vilde bier. De mest truede dyr i verden

ALLE vilde dyr er truede! Vi mennesker levner kun helhjertet plads til os selv og vores husdyr. Men foruden pladsmangel, så må vilde bier også slås med den kunstige fødekonkurrence, som vi mennesker påfører dem – og for at gøre ondt værre, så anses det nærmest som blasfemi, at tale om det.

Agerhumle >< Moshumle

Det kan være svært at skelne mellem agerhumle og moshumle – især i Jylland og på Fyn. Det er fordi, agerhumler enten er “sjællændere” eller “jyder/fynboer”.

Sensommer er paradis for humle-entusiaster

Sensommeren er den tid på året, hvor du kan se allerflest forskellige humlebier. JuBiiiiiiii

Så meget pollen skal der til, for at “lave” én ny bi

Alle bi-æg skal have en madpakke, som de kan spise, mens de er larver. Mængden af tilgængeligt pollen afgør, hvor mange nye, vilde bier, der kommer på vingerne til næste år.

Skæbnedag for vilde bier

3. juni 2021 er der 3. behandling i Folketinget af lovforslaget for de kommende Naturnationalparker. For første gang i historien kan vi få VILD NATUR, hvor vilde bier og andre bestøvere ikke skal konkurrere med millioner af vores husdyr om maden.

Honningbier indsamler meget mere pollen, end før antaget

Biavlere ser ikke kun honning og udlejning af bistader som indtægtskilde. Også biernes pollen – deres protein – indsamles og sælges som “bi-produkt”.

Hollænderne har talt bier og svirrefluer. Mere end hver 4. insekt var en honningbi

Den 18. april var det “National Bitællings Dag” i Holland. 11.000 hollændere talte og registrerede over 200.000 bier og svirrefluer – mere end hver 4. af dem var vores husdyr, honningbien.

Tomme trusler om mangel på bestøvning

“Der mangler honningbier, og det kommer til at koste dyrt på landbrugsproduktionen,” påstår biavlerne igen og igen. Men det er helt forkert – hvilket kom frem på seneste møde i Binævnet.

Nyt metastudie: Honningbier langt dårligere til bestøvning end andre bestøvere

Forskere fra University of California har sammenlignet næsten 200 internationale studier af forskellige bestøveres evne til at overføre pollen.

PLAN Bi koncentrer sig mest om sommer- og sensommer-blomstrende planter, fordi det er der, flest bier savner mad…

Det eneste tidspunkt, hvor der er overskud af bi-mad, er i foråret. Derfor er behovet for MERE bi-mad størst senere på sæsonen.

Ny rapport: Hvilke virkemidler virker bedst, hvis vi vil redde vilde bestøvere

Forskere fra Aarhus Universitet gennemgår i en ny rapport til miljøministeriet, hvilke virkemidler der har størst virkning for humlebier, solitærbier, sommerfugle og svirrefluer. Regulering af biavl er ét af de anbefalede virkemidler.

“Danmarks første humlebi 2021” – vi har en vinder

Vi har bedt vores 17.000 venner på Facebook holde øje med, hvornår ÅRETS FØRSTE HUMLEBI kom på vingerne i år. Her er resultaterne.

Vilde bier har også brug for dødt ved og gamle træer

Ny rapport fra England viser, at mindst 37 af deres, vilde biarter bruger gamle træer, dødt ved eller træstubbe som redeplads.

Flere end dobbelt så mange bier i gode bihoteller som i dårlige

I en ny rapport fra DCE citeres et internationalt studie, der viser, at over 36% af redegangene i gode bihoteller tages i brug, mens det kun er 15% i kommercielle, billige bihoteller.

Opsætningen af honningbier skader både vilde bier OG frugtsætningen, viser nyt studie.

Der bliver færre vilde bier, færre forskellige biarter, OG lavere frugtsætning, når der sættes honningbier op i marker med bestøvningskrævende afgrøder – ligegyldigt om der laves blomsterstriber eller ej. Det viser nyt amerikansk studie.

DANMARKS FØRSTE HUMLEBI – konkurrence

HJÆLP PLAN Bi med at registre, Danmarks første humlebi. SEND dit humlebi-billede til: info@planbi.dk, så samler vi billederne her på siden.Der er en præmie til ÅRETS FØRSTE HUMLEBI 2021.

ABC for bier

Lær at forstå det grundlæggende af “det der med bier” på fem minutter.

Forstå en solitærbis redebyggeri – VIDEO

Fantastisk indblik i en murerbis redegang. Se den både bygge med ler og lave “madpakker”. Dette er en lille film om en Osmia lignaria-hunbi – en blue orchard bee, som amerikanerne kalder den.Selvom vi ikke har lige præcis denne Osmia-art i Danmark, så har vi andre murerbier – og de bygger reder ligesom hende her […]

Humlebier “suger” pollen til sig

HUMLEBIER GENERERER STATISK ELEKTRICITET, SÅ POLLEN SUGER SIG FAST TIL DERES PELS. Vi har før skrevet om, hvordan humlebier er positivt ladede, og blomster er negativt ladede, og hvordan humlebierne bruger forskellen i elektrisk ladning til deres fordel, når de indsamler pollen. Her er en meget pædagogisk video fra det engelske The Bumblebee Conservation Trust, […]

Forskel på sjællandske og jysk/fynske humlebier

En agerhumle er ikke bare en agerhumle. Sjællandske agerhumler og dem fra Jylland/Fyn ligner slet ikke hinanden.

EU konstaterer: -Vores bestøverstrategi har ikke hjulpet vilde bestøvere en tøddel!

DET LADER TIL AT KOMME BAG PÅ KOMMISSIONEN, AT DERES BESTØVER-INITIATIVER – SOM UDELUKKENDE ER RETTEDE MOD HONNINGBIER – IKKE HAR HJULPET DE VILDE BESTØVERE…

PLAN Bi i Go´ morgen Danmark

MANGE FORSKELLIGE BIARTER GIVER STØRRE, BEDRE OG MERE ENSARTEDE JORDBÆR.

Endelig får vi sandheden om, hvilken pris vilde bier betaler, når vi sætter honningbier op. “Den store Bi-Fejde”

Nogen betaler altid en pris, når vi mennesker vil hive “gratis glæder” ud af naturen. Det gælder også honning. Og når vi insisterer på at fylde alle vores naturområder op med produktions-bier, så er det vilde, truede bi-arter, der betaler prisen.

Humlebier bider i planter for at få dem hurtigere i blomst

Tomater kan blomstre helt op til 30 dage før normalt, hvis humlebier bider dem i bladene, viser nyt studie.

Man finder under halvt så mange forskellige biarter om året, som man gjorde i 50´erne

Verdens bi-biodiversitet er i frit fald. Flere og flere leder efter bier – men man finder stadigt færre forskellige biarter.

Flest ønsker at redde bierne

Stor undersøgelse fra National Geographic viser, at “bierne” er det dyr, som suverænt flest ønsker at redde. Faktisk svarer over dobbelt så mange “bier” som “elefant”, der indtager andenpladsen.

Sjov og lærerig radio om bier

Biologerne Vicky Knudsen og Johan Olsen har besøg af bi-ekspert, Sean Birk Bek Craig på MolsLab ved Aarhus. Det er både sjovt og meget, meget lærerigt.

Havens længste tunge

Bihavens længste tunge sidder på havehumlen.

100 millioner år gammel solitærbi fundet i Myanmar

I en klump rav har forskere fundet en 100 millioner år gammel, primitiv solitærbi.

Voldsom stigning i antallet af honningbier i Danmark

Fra 120.000 bistader i 2018 til 152.000 i 2019. Aarhus Universitet har nu opgjort antallet af bistader for 2019.

Over halvdelen af de flyvende insekter i Aarhus er husdyr

Aarhus Universitet eksperimenterer med foto-genkendelse af insekter på byens tage. Af 100.000 foto-genkendelser var over halvdelen af insekterne honningbier – altså husdyr.

Et-årige blomsterstriber er dødsfælder for vilde jordbier

Over halvdelen af vores vilde bi-arter er JORDBIER. Lokker du dem til med masser af mad, så lægger de deres æg i nærheden – og når ploven så kommer, så graver den alle jordbiernes æg op.

Hvem skal bestøve dine frugttræer og bærbuske – nu og i fremtiden?

VILDE BIER er den langsigtede løsning på vores bestøvningsbehov – altså sikringen af at vi fortsat kan høste frugt og bær en masse. Her følger opskriften på, hvordan du sikrer bestøvningen i dit nærområde.

Hvorfor er ikke en eneste bi-art fredet i Danmark?

Insekterne er på spanden! Over halvdelen af vores vilde bi-arter er i tilbagegang, og mange er allerede uddøde. Alligevel finder du ikke én eneste art af bi i Danmark, som nyder statens beskyttelse – det skulle da lige være honningbierne…

KLIMAFORANDRINGER får humlebier til at springe vinterhi over

ENESTÅENDE VIDEO FRA GB: Varmere temperaturer får humlebier til at springe vinterhiet over – og i Danmark dukker humlebierne tidligere og tidligere op.

Over halvdelen af vores vilde bi-arter er i tilbagegang

RØDLISTEVURDERING: Vores insekter er pressede, og det gælder ikke mindst vilde bier.

Det kommer til at koste os dyrt, hvis vi mister vores vilde bier

NYT STUDIE: Vi kan ikke nøjes med honningbier! Meget bestøvning af både vilde blomster og afgrøder afhænger af vilde bestøvere.

Vi har 137 livskraftige arter af vilde bier i Danmark

Ud af 296 registrerede arter af vilde bier har vi 137 arter, som har livskraftige bestande i Danmark. Det viser den nye rødlistevurdering.

Blomster gør deres nektar sødere, når de “hører” en bi

Israelske forskere afslører, at når en blomst “hører” en bi, så vanker der en sød præmie.

20 Minutter med Dave Goulson

TedX Talk med Mr. Bee: Why we all need to learn to love insects…

Vi aner ikke, hvor mange bistader vi har i Danmark

Hvordan kan Aarhus Universitet oplyse, hvor mange bistader der er i Danmark, når danske biavlere ikke har pligt til at registrere deres stader?

Om snyltebier…

DEM DER IKKE GIDER BYGGE REDE SELV, DE SNYLTER PÅ ANDRE.

Stærk som en bi

VIDEO: Se en hulboende solitærbi fjerne et kæmpe søm fra sin redegang.

Bierne – og deres familieforhold med hvepse og myrer

Det kan være svært at kende forskel på bier og hvepse – og det er ikke så mærkeligt.

Flere og flere honningbier i vores byer er dårligt nyt for vilde bier.

STUDIE FRA PARIS: Det går ud over vilde bier, når vi sætter honningbier op.

Hvor mange honningbier er der egentlig i ét bistade?

På bare tre år har danske biavlere HALVERET antallet af honningbier per stade – på papiret.

Hvornår mangler der bi-mad i Danmark?

Svaret er: Nærmest ALTID.

Der er klippet huller i rosenbladene. Jubiiiiiiiiii

Kan vi lære at se uperfekte rosenblade som HELT perfekte? Ofte er huller i dine rosenblade nemlig lig med, at du har bladskærerbier i haven.

HVIS vi nu SKAL tale om fødekonkurrence…

Hvad gavn har vilde bier af, at vi mennesker sætter honningbier op?

Indtil 4. oktober: Se dokumentaren Humlebiernes Hemmeligheder

På DR kan du netop nu se den fantastiske dokumentar, som DR kalder Humlebiernes Hemmeligheder.

Sådan ser du forskel på bi og flue i farten

Tre nemme tommelfingerregler så du hurtigt kan se forskel på bier og fluer i felten.

Måske er han-bier lige så “kræsne” som hun-bier…

NYT STUDIE gør opgaven “at redde sjældne arter af vilde bier” dobbelt så svær.

Sygdom smitter fra honningbier til vilde humlebier

Det er nu bevist, at sygdome smitter fra honningbier til vilde humlebier via de blomster, de begge besøger. Det kan være en del af årsagen til, at vores vilde bier er sådan under pres i disse år, mener forskerne.

PRIVAT EJENDOMSRET – HVEM EJER LUFTRUMMET OVER DIN MATRIKEL?

Du er fuldstændigt retsløs, hvis naboen vælger at sætte honningbier op…

En bi er ikke bare en bi…

De fleste tror, at en “bi” er lig med en honningbi. Men vi har over 200 arter af VILDE BIER i Danmark. Bliv lidt klogere her.

Konkurrence mellem honningbier og vilde bier? Bekymringen er slet ikke ny!

Allerede i 1929 råbte biologiprofessor Carl Wessenberg-Lund vagt i gevær om fødekonkurrencen mellem bierne fra opsatte honningbistader, og vilde bier, men i over 90 år har problemet været fejet ind under gulvtæppet. 

UTROLIG INDSAMLINGS-REKORD:

DANSKERE SAMLER NOK PENGE IND TIL AT KØBE THY FRI FOR HONNINGBIER I DE NORDJYSKE NATUROMRÅDER – PÅ BARE 5 TIMER!

Naturstyrelsen trækker lod om pollen og nektar i Nordjylland

0 Lodder til VILDE BIER. 15 millioner lodder til honningbierne. Lodtrækningen går på, hvis menneskers honningbier der skal have lov at indtage maden på Naturstyrelsens NATURarealer i Thy!

At få mere sum i haven er en 3års-plan

Vilde, solitærbier lægger kun få æg, så det kræver en 3års-plan at få gjort en have eller et område til et bi-paradis

Et varieret landskab (flere biarter) giver bedre, større og mere ensartede jordbær

Der er en kæmpe økonomisk gevinst at hente for jordbæravlere, hvis de søger for et landskab, som tiltrækker mange forskellige arter af vilde bier – altså mere biodiversitet.

Nu titter forårsbierne frem: Kend din forårsbi

Engelsk gennemgang af de tidligste forårsbier – vi har næsten de samme 🙂

Insektdøden set gennem danske bi-briller – 41% af humlebi-arter truede

HVAD VED VI EGENTLIG OM VILDE BIERS TILSTAND I DANMARK LIGE NU? FÅ DEN SENESTE OPGØRELSE HER

Staten skjuler honningbi-kort for offentligheden

Nu kræver det en kode til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen at få lov at se, i hvilke naturområder staten tillader biavlere at fodre deres husdyr.

Mød de charmerende uldbier, der samler plantefibre og forsvarer deres territorium

På afstand ligner en uldbi måske en hveps – hvilket næppe er en fordel, for der er endnu flere mennesker, der er bange for hvepse end for bier… Men følger du Uldbier tæt på, vil du opdage, at det er nogle fascinerende små skabninger, som er fuldstændigt uinteresserede i os! Vilde bier er kun interesserede […]

Ny vaccine – til honningbier…

Nu kan honningbier vaccineres – hvem skal vaccinere de øvrige 19.999 biarter i verden?

Opjustering af antal bi-arter i Danmark

DER ER NU REGISTRERET FIRE NYE BI-ARTER I DANMARK